Summitul UE: „A dat cu pumnul în masă”

UPDATE A treia zi a summit-ului UE, duminică, încheiată tot cu un blocaj. Preşedintele francez Emmanuel Macron a „bătut cu pumnul în masă” la summitul şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles dedicat planului de relansare economică a UE pentru a denunţa reaua voinţă a unora din omologii săi, transmite AFP.

Ţinta sa au fost aşa-numitele state „frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria) alături de Finlanda, foarte rezervate în privinţa acestui plan.

„A fost dur cu incoerenţele lor”, a spus un membru al delegaţiei franceze. Ieşirile preşedintelui francez au fost raportate presei de alte delegaţii. „S-a spus totul într-un mod caricaturizat”, s-a plâns însă consilierul francez, relatează Agerpres.

Macron a criticat opoziţia exprimată la adresa solicitării sale de a se aloca statelor membre o parte semnificativă din totalul fondului destinat relansării sub formă de subvenţii.

Totodată, şeful statului francez a criticat vehement comportamentul cancelarului austriac Sebastian Kurz, atunci când acesta s-a ridicat de la masa negocierilor pentru a răspunde la telefon. Conform unei surse europene, cancelarul austriac s-a simţit „ofensat” de remarcile preşedintelui Franţei.

De asemenea, Macron a comparat poziţia inflexibilă a premierului olandez Mark Rutte, aflat în fruntea curentului de opinie rezervat, cu cea a fostului premier britanic David Cameron.

Conform mărturisirilor altor delegaţii, preşedintele francez şi-ar fi pierdut cumpătul de mai multe ori în timpul criticilor pe care le-a adus opozanţilor poziţiei sale.

„A dat cu pumnul în masă”, a afirmat o sursă diplomatică.

Conform unei surse europene, Macron a susţinut că Franţa şi Germania sunt statele care urmează să „plătească pentru acest plan” şi că acestea „se luptă pentru interesele Europei atunci când frugalii sunt egoişti şi nu fac concesii”.

„El a adăugat că este pregătit să plece mai degrabă decât să încheie un acord prost”, conform aceleaşi surse.

La rândul său, preşedintele Consiliului European Charles Michel a făcut presiuni duminică seara asupra liderilor din statele membre UE pentru ca aceştia să nu prezinte imaginea „unei Europe slabe” şi să fie de acord cu planul de relansare economică post-coronavirus pentru a evita un eşec al negocierilor, informează luni AFP, preluată de Agerpres.

„Întrebarea este următoarea: cei 27 lideri responsabili în faţa popoarelor Europei sunt capabili să construiască încredere şi unitate europeană? Sau, printr-o ruptură, vom prezenta chipul unei Europe slabe, subminate de neîncredere?”, a spus Charles Michel în timpul dineului şefilor de stat şi de guvern din statele membre UE, care se află în negocieri dificile la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului European care a început vineri.

Potrivit informaţiilor furnizate de o sursă apropiată discuţiilor, preşedintele Consiliului European şi-a exprimat „dorinţa” ca europenii să ajungă la „un acord şi ca ziarele europene să titreze mâine că UE a reuşit într-o misiune imposibilă”.

Discuţiile din timpul dineului s-au concentrat pe posibilitatea reducerii cuantumului subvenţiilor la 400 de miliarde de euro din totalul fondului de relansare, faţă de 500 de miliarde de euro iniţial, la limita a ceea ce Franţa şi Germania, principalii susţinători ai planului de relansare economică, sunt gata să accepte. În această variantă, cuantumul împrumuturilor din valoarea pachetului general ar fi de 350 miliarde de euro, faţă de propunerea iniţială, în valoare de 250 miliarde de euro.

Cele patru aşa-numite ţări „frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca şi Austria), alături de Finlanda, nu sunt dispuse să accepte ca valoarea subvenţiilor să depăşească nivelul a 350 de miliarde de euro.Timp de trei zile, acest grup de state şi-a comunicat rezervele cu privire la pachetul de relansare de care ar urma să beneficieze mai ales ţările din sudul Europei, îndeosebi Italia şi Spania.

Charles Michel nu a prezentat oficial această opţiune ca o propunere de compromis din cauza acestui refuz. Pentru aprobarea planului de relansare economică este nevoie de unanimitate.

Fondul în valoare totală de 750 de miliarde de euro, finanţat printr-un împrumut comun din partea UE, este destinat relansării economiei europene, afectată de pandemia noului coronavirus.

În discursul adresat participanţilor la summit, preşedintele Consiliului European a trecut în revistă toate modificările aduse planului de la începutul negocierilor, printre care se numără reducerea cuantumului subvenţiilor de două ori, modificarea modului de alocare a fondurilor, implementarea unor condiţii mai stricte pentru plata banilor.

„Cu calm, am făcut dovada unei ascultări active pentru a ne apropia de cei care întâmpinau dificultăţi”, i-a asigurat înaltul oficial european pe liderii statelor membre UE şi le-a reamintit, în acest context, responsabiliatea pe care o au.

Summitul UE intră astfel, luni, în a patra sa zi.

Reuniunea va fi reluată luni la ora locală 16:00 (14:00 GMT), a anunţat luni dimineaţă un purtător de cuvânt al Consiliului European

Cum a început a treia zi

UPDATE Cancelarul german Angela Merkel a estimat duminică drept ”posibil” ca cei 27, reuniţi încă de vineri la Bruxelles, să nu ajungă la un acord duminică asupra planului de relansare post-coronavirus, asupra căruia se menţin divergenţe profunde, transmit agențiile de presă străine.

„Există multă bunăvoinţă (…), însă este de asemenea posibil ca astăzi (duminică) să nu se ajungă la niciun rezultat”, a declarat Merkel la sosirea la summit pentru o nouă zi de negocieri pe care ea a calificat-o drept „decisivă”. „Nu pot spune nici acum dacă va fi găsită o soluţie”, a mai precizat ea.

De partea cealaltă, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a insistat duminică asupra importanţei ajungerii la un acord asupra bugetului UE şi Fondului de relansare economică post-pandemie, potrivit site-ului Politico.eu.

„În pofida disensiunilor şi diverselor sensibilităţi, trebuie să găsim compromisurile corespunzătoare în următoarele ore. Cred că este posibil”, a afirmat Emmanuel Macron.

„Dar aceste compromisuri, şi spun acest lucru foarte clar, nu vor fi făcute în detrimentul ambiţiei europene”, a subliniat liderul Franţei.

Referindu-se la condiţionalităţile privind respectarea normelor statului de drept, Emmanuel Macron a subliniat că Uniunea Europeană nu va ceda insistenţelor de eliminare a acestora. „Există un consens larg că nu trebuie să cedăm”, a precizat Macron. Ungaria şi Polonia se opun condiţionării acordării fondurilor UE de respectarea principiilor statului de drept.

Premierul ungar Viktor Orban l-a acuzat duminică pe omologul său olandez că vrea să ”pedepsească financiar” Ungaria, insistând pe legătura dintre statul de drept şi acordarea de ajutoare europene prevăzute în planul de relansare, asupra căruia negocierile bat pasul pe loc, transmite AFP.

„Nu ştiu din ce motiv personal premierul olandez mă detestă pe mine sau Ungaria. Însă el atacă atât de dur. Şi el spune foarte clar că din cauza faptului că Ungaria, în opinia lui, nu respectă statul de drept, că ea trebuie să fie pedepsită financiar”, a declarat Viktor Orban de la Bruxelles.

Comisia Europeană a propus o condiţionare directă între alocarea de ajutoare europene prevăzute în fondul de relansare – asupra căruia UE încearcă să ajungă începând de vineri la un acord în cadrul unui summit – şi statul de drept. Ungaria, Polonia şi Slovenia se opun unei asemenea condiţionări.

Budapesta estimează că există alte mecanisme în tratate pentru a garanta statul de drept. De altfel, Ungaria este vizată de o procedură de sancţionare în baza „articolului 7”, declanşată de Parlamentul European şi care este în continuare în curs. Mai multe audieri au avut loc în Consiliul de miniştri pentru a discuta asupra situaţiei din Ungaria, însă nu a fost luată nicio decizie.

Poziţia lui Mark Rutte „nu este acceptabilă”, potrivit lui Orban, pentru că procedura în curs nu a dus deocamdată la nişte concluzii cu privire la statul de drept în Ungaria.

Premierul ungar i-a cerut de asemenea preşedinţiei germane a UE să „ofere garanţii că membrii Consiliului UE vor negocia şi vor lua o decizie”. „Vă rog să o faceţi. În loc să creaţi un nou mecanism, terminaţi ceea ce noi avem deja şi ce a fost iniţiat, luaţi o decizie asupra Ungariei imediat ce va fi posibil”, a pledat el.

Potrivit lui, crearea unui nou mecanism ar necesita „săptămâni de negocieri”, pentru că ar trebui modificate tratatele.

Problema statului de drept este unul dintre numeroasele puncte de divergenţă. Ea a fost discutată sâmbătă seara în timpul dineului şefilor de stat şi de guvern din UE. Un diplomat european a raportat că Rutte şi premierul finlandez Sanna Marin au susţinut puternic propunerea asupra statului de drept.

Se joacă în prelungiri 

UPDATE Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a prelungit și duminică summitul Uniunii Europene, în efortul de ajungere la un acord pe tema Fondului de relansare economică, afirmă surse europene.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE nu au reuşit să ajungă încă la un acord în cele două zile ale reuniunii de la Bruxelles. În acest context, Charles Michel a decis prelungirea summitului, negocierile urmând a fi reluate duminică la ora 12.00 (13.00, ora României), au declarat oficiali UE citaţi de site-ul Politico.eu şi de cotidianul Le Monde.

Sâmbătă seară, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, au purtat negocieri în format restrâns cu liderii Austriei, Olandei, Suediei, Danemarcei şi Finlandei, ţări care propun condiţii stricte pentru Fondul de relansare post-pandemie.

Ulterior, în cursul nopţii, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-au întâlnit cu Mark Rutte, premierul Olandei, au declarat funcţionari europeni citaţi de ziarul Le Monde.

Charles Michel a propus o soluţie de compromis în negocierile privind Fondul UE de relansare, astfel că noul plan prevede reducerea subvenţiilor şi menţinerea condiţiilor privind normele statului de drept, au declarat surse citate de site-ul Politico.eu şi de Reuters. Potrivit propunerii, Fondul UE de relansare post-pandemie va rămâne la nivelul de 750 de miliarde de euro, dar subvenţiile vor scădea la 450 de miliarde de euro (faţă de 500 de miliarde), iar creditele vor fi de 300 de miliarde de euro (faţă de 250 de miliarde).

Planul prevede menţinerea condiţiei respectării normelor statului de drept în accesarea fondurilor europene. De asemenea, este propusă instituirea unui „mecanism de urgenţă” pentru blocarea alocării fondurilor UE în cazul în care s-ar constata că nu ar fi respectate reformele economice solicitate. Cuantumul bugetului UE pentru perioada 2021-2027 rămâne la nivelul de 1.074 de miliarde de euro.

Un diplomat olandez citat de site-ul Politico.eu a catalogat propunerea drept „un pas în direcţia cea bună”.

Ce s-a întâmplat după prima zi

Proiectul unui uriaş plan pentru relansarea economiei UE după coronavirus s-a lovit vineri de inflexibilitatea ţărilor aşa-zise „frugale”, mai ales Olanda şi Austria, în prima zi a unui summit european cu un rezultat foarte incert, a comentat AFP, preluată de Agerpres.

A fost pentru prima dată după cinci luni, din cauza pandemiei de COVID-19, când şefii de stat sau de guvern, purtând mască de protecţie pe faţă, s-au reunit în persoană la Bruxelles.

După peste şapte ore de discuţii în conclav, apreciat „constructive” de mai multe surse, ei s-au reîntâlnit pentru un dineu în cursul serii unde situaţia s-a tensionat, din cauza poziţiei considerate prea dură a Olandei cu privire la controlul fondurilor ce ar putea fi distribuite.

Summitul s-a reluat sâmbătă.

În centrul discuţiilor: un plan de relansare post-coronavirus de 750 de miliarde de euro finanţat printr-un împrumut comun, inspirat dintr-o propunere avansată de cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Acest plan este alcătuit din 250 de miliarde de euro împrumuturi, dar mai ales din subvenţii de 500 de miliarde de euro, care nu vor trebui rambursate de statele beneficiare. El este însoţit de bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

Cele patru ţări aşa-zise „frugale”, Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia – cărora li s-a alăturat Finlanda -, emit serioase rezerve în legătură cu această propunere, de care ar urma să beneficieze în special Italia şi Spania, două ţări foarte afectate de pandemie, dar pe care le consideră cele mai relaxate în domeniul bugetar.

Planul prevede ca banii să fie plătiţi în schimbul unor reforme introduse de ţările beneficiare.

Premierul olandez, Mark Rutte, reclamă ca planurile de reformă ale fiecărui stat să fie validate în unanimitate de cei 27, şi nu cu majoritatea calificată. Cu alte cuvinte, el vrea un drept de veto, cerere pe care însă o formulează singur, potrivit mai multor surse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

37 de Comentarii

  1. Acum 70 ani..venea jipul cu oameni imbracati in geaca de piele ca a lui Vela si daca nu puneai pamantu la comun ajungeai in puscariile comuniste . Atunci se punea pamantu in comun.Acum Uniunea Comunista Europeana ce pune in comun?.???

  2. Cum adica, bani contra ‘reforme’?
    Ce legatura are coronavirusul, real sau nu, promovat mediatic sau nu, cu structura statului? Aici miroase a smecheria ‘bani din pix pentru valori reale’, cu care bancile au pus mana pe tot ce misca! 250 de miliarde vor fi imprumuturi? Platite de cine, de popoarele Europei care vor sponsoriza propaganda LGBT si transgenderismul, deconstructia statului si un sistem sanitar politienesc, din proprii lor bani?
    Daca asta nu e schema unui tun al secolului…

  3. Daca nu am fi captivi propriilor iluzii geopolitice de securitate si terorii agentilor antinationali, a expertilor in diversiuni, daca am exclude simulacrele și mistificările interesate, falsificările mercenariatului din politica Romaniei, Natiunea ar trebui sa aiba drept călăuză respectul fata de Idealul national, Societatea românească ar trebui reașezată pe liniile ei naturale, cf aspiratiilor poporului. In UE se desfasoara doar interesele oligarhiilor financiare si industriale din Europa colonialista, din Europa pradatorilor de resurse. Politrucii Romaniei au un rol meschin,decorativ. Nu e simplu,dar Romania nu are nimic de castigat facand act de prezenta la masa unor bancheri extractivi si la masa unor industriasi profitori & politruci occidentali aroganti. Avem nevoie insa de efortul unei generatii, de cateva divizii convergente de elite benefice, care să ne scoata din aceasta capcana supranationala, sa ne ajute la restructurarea personalității naționale a românilor.
    Acesta ar trebui sa fie idealul generatiei celor nascuti in anii 70,ultimii de care mai pot lega sansele de supravietuire a Tarii, maximizarea potențialului ei identitar, cultural, modelator de acțiune pe care l-am dobandit de la strămoșii de valoare. Avem nevoie de neutralitate, de redobandirea suveranitatii si revigorarea economiei nationale, a Statului national…

  4. Aveti perfecta dreptate. Cum ar fi spus Caragiale, „rezon”!

  5. Dar cum mai este în gară? Frumoasele gări construite în perioada interbelică cu o arhitectură specifică, cu peronul de la lina întâi cu copertină susținută de frumoși stâlpi de fontă sau lemn, ale unor localtățile mai mici au fost închise. Vigilenta poliție a privit că și proprietarul CFR cum sunt devalizate și transformate în ruină. În clasele secundare excursie pe țară cu vizitarea gării din Brașov și a gării din Constanța. Câte trenuri mai circulâ? Peronul era o oglidă a societății de la bogații de la clasa I la săracii de la clasa III-a. Cine din “lumea bună” mai circulă cu trenul? Trenul a devenit o aventură. Am fost ocazia acum 3 ani la un drum Arad-Sibiu. Gara din Arad renovată Cu pasaje peste linii cu scâri rulante, linia până la Orăstie modernizată pentru Tren de Mare Viteză. Opriri pe afișierul din gară: Deva. “Internaționalul” de noapte a întârziat 70 de minute. Bine. Înainte de 1989 întârzia minim 180 minute. La urcarea în tren pe saune dormeau întiși familie de bruneți unguri foști probabil la bișniță. S-au ridicat bodogănind. Trenul a oprit pe lâgă Deva afișată, incă în 4 stații. Probabil ați vrut să spuneți că Sumitul UE e ca la piață. Mafia pieții (Germania) pune prețul ,piețari localnici vopsiți cu certificate de producători vând marfă adusă din Turcia (țarile nordice fac jocurile) , iar producătorii reali vând la prețul cu impus mafia pieții (restul țărilor se aleg cu puțin).

  6. Ăștia s-au strâns sa discute, iar Sparanghel sa asculte. Cat despre U.E., este deja istorie.

  7. Inseamna ca banii ue cu care Sica Mandolina si guwernul ne vrajeau ..au facut aripiii.Mare tepara coana Merkel,vrea imprumut comun dar imparteala in functie de interese.Adica tot statele est-europene sa contribuie din saracia lor pentru relansarea economica a vesticilor,si aia fac fite ca unii iau prea mult si altii prea putin.

  8. Astazi KWI a semnat decretul de promulgare pentru legea carantinării și izolării !!!

  9. Probabil ca dom.prezident si-a luat in geanta si portul Constanta pentru orice eventualitate la schimb cu vacante in Amsterdam,unde vom face croaziere de agrement contracost cu flota invizibila a lui Petrov…

  10. PULIKHEN S-A INTORS DE LA CACABRUXELL CU VALIZA PLINA DE BANI.HAI SICTIR PDL.

  11. Aprodul nostru care fac figuratie de doi lei acolo o fi scos vreun cuvant? Intreb doar.

  12. Din ciclul: trimit precum gândește Cotrocenistul si le pare ca trimit prea repede.
    Mutul nostru se lupta in surdina.Domnia sa e de principiul ca; mut am fost, mut sunt inca si mult voi fi si la Summitul viitor.
    Ne explică, el, la plecare cum ca vor fi negocieri dure, ca se va bate, se va lupta, se va implica, se va razboi, se va umple de sange pentru interesul României și, ce sa vezi? Tăcere mormamtala. As zice ” Tăcerea mielului”. Cocosul din tara e puisor de gaina beată, crescut in seara, hrănit cu complot de biscuiti si mângâiat cu stele si de stele. Acolo nu mai poate vorbi despre PSD, despre penali si, si cam atat. A da,uitasem. Le spune, celor din Europa,”spalati-va pe mâini, ca de nu veti avea morti cu nemiluita.Si purtați masca imbecilitatii autentice cu demnitate. Ea m-a facut om, ea mi-a arătat adevarata valoare. „

  13. il critica pe Iohanis, critica UE. Dar emigrati fratilor in Siberia, ca a inceput dezghetul si acolo.
    Unde mai pui ca tatuca Putin va da pamant gratis
    . Bine, nu chiar gratis…

  14. Viitorul mai bun pentru romani va incepe, cu siguranta, dupa Pastele Cailor!

  15. Plavanul a scos vre-un cuvintel sau ca de obicei ghiocel si merge pe burta cum canta Angela?
    Eu n-am vazut un rand ca ar fi avut vre-o pozitie.
    Sa vezi de nu raman libtarzii fara banii pentru dublu lor cincinal de aburit prostimea.
    Apropo de reducerea subventiilor, la cat sunt de proaste si ticaloase cozile astea de topor parca vad ca o sa fie ca la Radio Erevan, Romania o sa dea nu o sa ia :))

  16. Al nostru „SPARANGHEL VODA” nu zice nimic,pentru ca nu-l intereseaza ROMANIA.El face cum o sa spuna MERKEL,care are si PRESEDENTI UE.Auzi „planuri de reforma ale fiecarui stat”!!!Ori avea altii,dar nu PALUGA al nostru.Aceasta UE,a dat gres,este aproape in COLAPS.De ce MAREA BRITANIE a iesit din UE? Pentru ca aici se incearca ca unele tari sa DICTEZE si sa profite de pe urma celorlalte.De unde planuri la noi!!!Daca era vorba de planuri cu privire la HOTIE DE CASE cu acte false,cred ca eram pe primul loc.

  17. Lăcomia îmbracă diverse forme şi găseşte cele mai variate formule de a se exprima.
    Cred că este viciul uman cel mai pervers de la formula copilăriei „pleacă de la masă, nu primeşti mâncare pentru că ai fost rău”, trecând prin dubla măsură, la sancţiuni economico-financiare.
    PS. Ceva îmi spune că hulitul Victor Orban – pe bună dreptate în destule privinţe – , premierul Ungariei se va descurca mai bine. Poate şi pentru că Opoziţia şi Dispora din Ungaria mereu a ştiut să treacă la sotto voce ca să nu dezavantajeze populaţia în momente importante.

  18. @Rammstein:
    Cati banio primesti de la olanda si austria ca sa injuri Romania?

  19. Atat primul ministru olandez cat si kanţlaiul austriac, nu stiu ca va veni si ziua socotelilor si va fi vai de mama lor.

  20. Concluzia:Olanda comandă UE! Gândiți ce ,,valori** promovează LALELUȚA PORTOCALIE prin ULICIOARELE CU LĂMPAȘURI ROȘII!!

  21. Eu zic sa-i faceti lui Sorosh cate o statuie in fiecare oras…si se rezolva codishu…sau covishu…
    Traiasca covidu…

  22. Oricum Iohanis nu negociaza pentru Romania. El negociaza in beneficiul P.P.E. ! P.P.E.-ul este tara lui.

  23. M-am speriat zdravan cand am citit titlul. Am crezut ca romanul Verner dat cu pumnul in masa. Cand colo, el a fost trezit din meditatii.

  24. Pariez ca „Mutul” nost n’a deschis gura in acea galceava .

  25. Ce diferenta intre ce spune aici pentru prosti, ca va face, ca se va lupta, ca va „negocia”, iar acolo la UE, face pe comentatorul sportiv si se baga in seama la tv de pe culoare.

  26. I-am văzut cum își dădeau coate!
    Încurcă -i drace!
    Imperiile își trag farfuriile din față unul la altul .
    Împărțirea e grea fata de adunare.
    Unii nu cunosc toate operațiile aritmetice. Mai ales prim miniștri fostelor mari puteri :Olanda , Austria , Anglia după brexis ( nu știu sa scadă banii luați de la UE), Franța (cu cât cașcavalul este mai mare portia ei este mai mare) .

  27. E luptă mare, neicusorule! Cine nu primește subvenții, primește împrumuturi. Cine credeți că va primi subvenții? Cine credeți că se va bucura de dobânzile din împrumuturi?
    Acu, să știți că domnul Președinte n-are nicio vină că România se califică doar pentru împrumuturi. Dacă al naibii gândac croitor a găsit el de cuviință să-și facă habitat ezact pe plaiurile unde miorița a fabricat primele drajeuri acu doo mii de ani?
    D-aia domn Președinte s-a dus doar să semneze că e de acord. Dar asta la sfârșit. Până atunci, mai un dineu, mai un caviar, mai o șampanie. Mai o poză pe facebook, ca să se zvârcolească domnul Putin de invidie că el n-a fost acolo…
    Hai să ne fie bine ca să nu ne fie rău. Spiritul european să ne călăuzească.

  28. Din ciclul „cainii latra, caravaneleraman”, este si acest episod mizerabil! Cutez din articol ce este mai important pentru romania si pentru orice cetatean care inca mai gandeste cu propriul creier dar obiectiv:”Ţinta sa au fost aşa-numitele state „frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria) alături de Finlanda….”
    Nu cumva acestea sunt tarile care vor sclavi din Romania?! Nu cumva acestea sunt tarile care stau cu cizma pe Romania pentru a nu schimba nimic in bine!? Nu cumva acestea au cele mai mari afaceri ocolite de legislatia romaneasca in Romania?! Nu cumva reprezentantii acestor tari in Romania sunt etnici romani considerati executantii perfecti ai oricaror ordine?!

  29. Marele Reprezentat al Romaniei, suplinitorul de fizica din Agnita, care in tara nu se deplaseaza fara servitoarea de protocol, La Bruxelles e doar corespondent de presa, ne transmite ce se discuta intre liderii europeni.

  30. Proiectul e o cacialma,.Țările dau banii, cotizează, se indatoresc, ca pe urmă să reprimească niște sume , prost distribuite , condiționate politic. Deci acțiunea e manevrvă șoroșistă și e de fapt continuarea planului sionist de Global Empire, a cărui antecedenta sunt imigrația islamistă, cât și covidu 19.

  31. Incurca-i drace ! Eu n-as lua nici un firfiric de la ei . As taxa insa la greu tot ce misca in Rou din banci si multinationale ( cu exceptia Dacia ) si exploateaza resurse ale solului -pamanturi si paduri- si subsolului -petrol si gaze.
    @Marele Urs : sant de acord cu tine

  32. Cică Regatul Unit nu mai e în UE! Dar OLANDA ce o fi -nimic altceva decât U K mai obraznic..mai hrăpăreț, !!

  33. Bine ca Macaron a batut doar cu pumnul in masa! Hrusciov, la ONU, si-a scos pantoful si a batut in pupitru. Si sasul s-a p.. pe summit. Da` n-a scos-o din nadragi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.