După 136 de ani: hai să alegem între Tache Farfuridi și Nae Cațavencu!

Din seara zilei de 26 octombrie 1884, de când, la Iași, sub acoperișul lui Iacob Negruzzi, avea loc prima lectură a piesei „O scrisoare pierdută” a lui Ion Luca Caragiale și până astăzi, politica românească pare a fi supusă acelorași canoane și populată cu aceleași personaje.

Discursurile goale de conținut, care invocă demagogic o Europă uitându-se fix la noi, sforăriile din interiorul partidelor, conducerea netransparentă, bazată pe șantaj sau pe cumpărarea de favoruri, toate sunt atribute esențiale ale peisajului politic din 2020, în aceeași măsură în care erau și în 1884. Deși s-a trecut de la monarhie la republică, deși mulți români au făcut școli bune (inclusiv aici), deși avem astăzi o țară de două ori mai mare decât atunci, politica rămâne jucată de aceleași personaje. Suntem prezidați de același Zaharia Trahanache, obosit să vorbească mai mult de 5 minute, deconectat de la realitate, fără nicio legătură cu țara sau cu problemele ei, atent să nu se murdărească cumva la contactul cu supușii săi. Suntem conduși, de fapt, de către un cinic Ștefan Tipătescu, autoritar, brutal, numit de zaharisitul Trahanache, niciodată ales, bazându-se exclusiv pe executanți de nivelul Pristanda, primitivi și agresivi. Suntem condamnați să alegem veșnic dintre un șiret Nae Cațavencu, lipsit de orice scrupule și un demagog gălăgios precum Tache Farfuridi. Indiferent ce vom alege noi, până la urmă, parlamentul va fi populat de o armată de Agamemnon Dandanache, întruchiparea perfectă a activistului comod și fidelizat de cumetriile cu șefii.

Nimic nu poate ilustra mai bine minciuna, ipocrizia, cinismul și ticăloșia conducătorilor noștri decât mult-discutatele probleme ale pensiilor și alocațiilor. Hai să vedem cum a început totul: în plină glorie a guvernelor PSD, acum fix un an, sub amenințarea vacanței de vară, parlamentul României a votat o nouă lege a pensiilor, care ne spune în esență următorul lucru: cheltuielile publice cu pensiile vor creste, de la 61,5 miliarde de lei (pentru anul 2018), la 69,95 miliarde de lei (2019), apoi la 86,35 miliarde lei (2020), la 119,6 miliarde de lei (2021) si vor atinge incredibila suma de 142,65 miliarde de lei in 2022. Poate nu s-a înțeles bine: cheltuielile bugetului cu pensiile vor crește cu 130% în patru ani. În vremea aceasta, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, de la 944 miliarde de lei (2018) va ajunge la 1.272 miliarde de lei în 2022. Va crește așadar cu doar 34%. Adică un parlament întreg a votat ca dintr-un PIB care crește cu doar 34% să se plătească pensii mai mari cu 130%! Oameni buni, pensiile se plătesc din contribuțiile la asigurări sociale, pe care le plătesc angajații din economie. Ei bine, parlamentarii se bazează pe o creștere de salariu mediu de la 4500 lei în 2018 la 6360 în 2022 și pe o creștere a numărului de salariați de la 5,1 milioane (2018) la 5,8 milioane (2022), adică pe o creștere a totalului salariilor încasate în România de doar 60%.

Hai să ne dăm un pas în spate și să mai citim o dată aceste cifre: PIB-ul crește cu 34%, masa salarială cu 60% și pensiile cresc cu 130%! Este evident o scamatorie, o demagogie de cea mai joasă speță. Toată lumea știa că acest lucru este imposibil și mulți au spus-o: Consiliul Fiscal, Comisia Europeană, agențiile de rating, ba chiar și Banca Națională a lăsat să se înțeleagă că așa ceva nu se va putea întâmpla niciodată. Cu toate acestea, toate partidele au votat această lege mincinoasă, iar președintele Iohannis a promulgat-o. Repet, toate partidele parlamentare au votat această lege. Toți ăia care ne țin discursuri sforăitoare despre cât de pro-europeni sunt ei au votat o lege care ducea deficitul bugetar la dublul celui permis de draga lor Comisie Europeană. Toți ăia care desenau savant programe faraonice la tablă au votat o lege inaplicabilă, dând unor milioane de oameni speranțe deșarte. Foști miniștri de finanțe, foști trezorieri de bănci, foști miniștri care au gestionat bugete de zeci de miliarde de euro, ba chiar și noii oameni din politică, școlarizați pe la mari universități străine, au voat o lege care sfidează aritmetica, bunul simț și economia. Iar Klaus Iohannis, care pozează în neamțul calculat, riguros și metodic, beneficiarul sfaturilor unui profesor universitar de economie, a promulgat această lege fără măcar să clipească. Singurul absent la farsa asta a fost Ion Luca Caragiale, care a pierdut prilejul să mai scrie o capodoperă.

Și pentru că, nu-i așa?, prostia și domnia se plătesc, iată că acum descoperă toți apa caldă: nu prea se poate aplica legea pensiilor și sărmana țară jumulită de multe generații de personaje caragialești nu are suficienți bani să crească pensiile cu 40% de la 1 septembrie 2020. Nu-i nimic, au găsit și scuza perfectă, coronavirusul. Care, dacă nu ar fi existat, trebuia inventat. Pentru că uite-așa s-a ivit o șansă nesperată pentru secta lui Farfuridi să anuleze o cheltuială pe care oricum nu putea s-a facă, iar pentru gașca lui Cațavencu o nouă șansă să se relanseze în alegeri. Adevărul este, însă, exact pe dos: pensiile se pot mări oricât abia acum când, pe motiv de COVID 19, Uniunea Europeană a suspendat regula deficitului bugetar de 3%. Cu alte cuvinte, guvernul poate să plătească pensii oricât de mari, nimeni nu îl va deranja de la Bruxelles nici măcar cu o întrebare. Singurul amănunt, mic-micuț, e acela că trebuie să te împrumuți pentru asta. Și le e teamă că nu vor găsi suficienți bani de împrumutat, mai ales că tocmai ce se laudă că vor avea și vreo 80 de miliarde de la darnica Uniune Europeană. Numai că prioritare acum vor fi achizițiile de măști la preț de laptop și cumpărarea de izolete la preț de Lamborghini.

Cred că măcar acum, românii ar merita să nu uite esențialul: toate partidele au votat o lege despre care știau bine că nu se va putea aplica niciodată! Iar președintele s-a grăbit s-o promulge.

Trecând de acest subiect dureros, să ajungem la altul demn de personajele lui Nenea Iancu: creșterea alocațiilor. Ei bine, statul nostru cheltuie cam 7,5 miliarde de lei pe an pentru a plăti alocații de 300 de lei (copiilor mai mici de doi ani) sau de 150 de lei (copiilor de până în 18 ani) pentru cei 3,6 milioane de copii pe care îi mai are națiunea. Aceste sume pentru alocații au fost stabilite abia anul trecut, prin dublarea sumelor plătite în 2018, ca urmare a unui amendament propus chiar de PNL. Ei bine, imediat ce puterea a trecut de la guvernul PSD la guvernul PNL, psd-iștii s-au gândit să le întoarcă „favorul” liberalilor și au propus și ei dublarea alocațiilor în decembrie anul trecut. Având majoritatea în parlament, propunerea psd-istă a trecut și a ajuns lege. Liberalii, acum la guvernare, au dat repede o ordonanță și au amânat dublarea alocațiilor până la 1 august, dar, ghinion, psd-iștii sunt majoritari și în parlament și la Curtea Constituțională, astfel încât guvernul este acum obligat să dubleze alocațiile, deși nu prea are cum s-o facă. Cum s-a ajuns aici? Extrem de simplu: liberalii s-au încăpățânat să preia guvernul deși PSD are majoritate în Parlament, o situație care numai la noi se putea petrece. Astfel încât politica a devenit un joc pervers: guvernul liberal conduce achiziția de măști și izolete și își plasează clienții politici prin toate birourile călduțe din țară, iar PSD voteză ce vrea în parlament și așteaptă să îi vadă pe liberali spunând că n-au bani să plătească cheltuieli stabilite prin lege. România a ajuns astfel prizoniera unei situații imposibile, cunoscute în politologia dâmbovițeană drept „paradoxul lui Farfuridi”:Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”.

Cu armatele lor comice de Cațavenci, Farfuridi, Brânzovenești, partidele noastre au acaparat țara și bieții români nu fac decât să comenteze deciziile aberante ale unor politicieni prea sătui pentru a-și mai aminti, măcar, de națiunea pe care o jumulesc.

În vreme ce comentăm aprinși prostioarele spuse sau făcute de aleșii noștri, România continuă să trăiască la fel cum a făcut-o în ultimii 30 de ani. De exemplu, continuă să cheltuie 65 de milioane de euro în fiecare an pentru a importa produse(fracții) generate din plasmă umană. Cel mai cunoscut import din această categorie este imunoglobulina. De zeci de ani importăm aceste produse și plătim 65 de milioane de euro anual. Asta după ce guvernul României a renunțat să mai extragă produsele respective din plasma umană, lucru care, până în 1989, se făcea la Institutul Cantacuzino. Acum e vremea să aflați și două mici secrete. Primul: pentru a produce imunoglobulina și celelalte produse din plasmă ar fi nevoie de o investiție de 150 de milioane de euro. Dar geniile care sunt gata să dubleze pensiile în trei ani, nu sunt la fel de pregătite să investească 150 de milioane de euro o dată pentru a opri importuri de 65 de milioane de euro anual. Și al doilea secret: principala origine a imunoglobulinei importate este plasma recoltată în Ungaria, așa că poate vrednicii luptători cu ungurimea să fie ceva mai raționali. De ce importăm produse de plasmă din Ungaria? Ei, uite de-aia, că ei au 28 de centre de recoltare private autorizate, iar noi nu avem niciunul că, deh, păstrăm monopolul de stat…

Și mai continuă România să cumpere, de exemplu, automobile pentru poliție (locală și centrală) an de an, deși ar fi mult mai ieftin să folosească leasing-ul. Și mai potrivit pentru niște automobile care, oricum în doi-trei ani, devin inutilizabile. Dar, deh, dă mai bine în discursurile politice să raportăm investiții, nu cheltuieli curente. Ei, acum poate veți lua bucăți din acele discursuri și raportări faraonice să măriți pensiile și alocațiile din ele!

Poate vă întrebați de ce nu se strâng suficienți bani la fondul de pensii. Păi pentru că acolo merg niște contribuții din salarii, iar numărul de salariați din România e mic, iar salariile sunt foarte mici.

În ultimii 30 de ani, România a pierdut 4-5 milioane de oameni care au plecat la muncă în străinătate. Ei acolo plătesc contribuțiile de asigurări sociale, ei plătesc pensiile italienilor, spaniolilor, nemților și englezilor. Noi rămânem aici cu o forță de muncă de 8,8 milioane de persoane, din care lucrează doar puțin peste 5 milioane. Avem, adică, cea mai mică rată de participare la piața muncii a forței de muncă din Uniunea Europeană, 60%. De ce? Păi toți copiii ăia de la țară care învață în școli cu toaleta în curte și cu același suplinitor și la matematică și la muzică credeți că urmează de fapt vreo școală? Credeți că rămân cu vreo meserie? Nici gând, oameni buni, ei stau pe lângă propriile gospodării, lipsind țara de forță de muncă. Poate vreți să ne comparăm cu Ungaria?

Sursa: https://tradingeconomics.com/romania/labor-force-participation-rate

De ce sunt salarii mici? Păi pentru că cei mai mari angajatori sunt supermarket-urile germane, care angajează casieri, nu programatori, pentru că s-au demolat combinatele petrochimice și pentru că s-au închis toate industriile înalt productive. Pentru că la Mioveni, 14 000 de oameni fac o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro, în vreme ce în Ungaria, la Audi, 2 000 de oameni fac o cifră de afaceri de 8 miliarde de euro. Pentru că au fost alungați din România inginerii de aeronave, automatiștii și fizicienii, iar țara e condusă de absolvenții de master de la Academia Națională de Informații.

Așadar, de zeci de ani guvernele României își încurejeazză cetățenii să emigreze, ba chiar se luptă cu ostila Europă pentru ca românii plecați pe acolo să beneficieze de toate motivele posibile pentru a nu se mai întoarce acasă și astăzi aceiași politicieni ne comunică cu candoare că nu sunt bani pentru mărirea pensiilor? Păi mai poate cineva să-i creadă?

Dar să ne păstrăm optimismul! România se află în plin proces de creștere a calității educației. Motiv pentru care noul ministru al educației, Monica Anisie și-a format o echipă competentă în jurul ei. Punctul forte al acestei echipe reformiste este adjunctul lui Anisie de la partid, tânărul și dinamicul Bogdan Cătălin Steriopol. Acesta, fin cunoscător al limbii engleze, este convins că este angajat pe post de consilier al cabinetului comun al miniștrilor, nu doar al ministrului aducației:

Sursa: cv-ul minunatului Steriopol, https://rompetrol-rafinare.kmginternational.com/upload/files/cv_europass_steriopol_ro87442_en_2209.pdf

Oricum, nu am destule cuvinte pentru a exprima uimirea că ministrul Anisie a descoperit un talent fabulos precum Bogdan Steriopol. Acest om incredibil este, fără îndoială, un geniu precoce, reușind să devină „inginier electronist” la doar 18 ani și doar în urma terminării liceului industrial Edmond Nicolau:

Sursa: același CV

Ei, urmează partea de rezistență a CV-ului consilierului șef al ministrului educației: omul a absolvit prestigioasa universitate Artifex (câți ați auzit de ea?), o universitate privată deschisă în curtea liceului cooperației de vis-a-vis de restaurantul „Shorley” unde mai beau o bere după examen studenții de la Politehnică. Ați priceput, nu? Ce Oxford, ce Cambridge, ce Sorbona, ce MIT? Nimic nu se compară cu Artifex, universitatea cooperației meșteșugărești!!! Am crezut inițial că Monica Anisie face glume proaste, dar, nu, e cât se poate de adevărat: reforma educației se face cu absolvenții de Artifex. Dar hai să vedem și experiența de muncă și viață descrisă în CV-ul distinsului reformator al educației:

Sursa: https://rompetrol-rafinare.kmginternational.com/upload/files/cv_europass_steriopol_ro87442_en_2209.pdf

Adorabil, nu? Omulețul și-a trecut în CV toate meciurile la care a fost trimis ca reporter. Dacă era doar atât ar fi fost încă un valoros specialist pus de partid să ne conducă, pe noi, proștii de contribuabili. Dar, nu, partidul nu s-a oprit aici, ci l-a trimis pe Steriopol de la Artifex să administreze ditamai rafinăria Petromidia, cea mai mare rafinărie din țară. Așadar, în calitate de administrator al Rompetrol din partea statului care nu are bani de pensii decente, Steriopol ne va reprezenta pe noi, prostimea, în cel mai complicat caz de infracțiune economică din ultimii 10 ani, adică în afacerea în care kazahii de la KMG plus Dinu Patriciu, primul angajator al actualului premier, ne-au dat o țeapă de 600 de milioane de dolari. Voi ce credeți, se va descurca Steriopol în afacerea Rompetrol?

Nu râdeți, încă, reformatorul educației mai are o perlă în CV: urmează să capete o diplomă de master de la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”! Serios? Oare Ștefan Tipătescu, prefectul României, numit de Trahanache, cum și-o selecta cursanții de la Academia din ogradă? Din baza de date de la Artifex sau îi întâlnește pe stadioane, la reportajele despre fotbal?

Privind la „România educată”, îți vine să reciți, în buclă nesfârșită, nemuritoarele versuri ale lui Mihai Beniuc:

Prielnic e vântul. Meşter cârmaciul

Mândră corabia… Meşter cârmaciul”

(Zaharia Stancu, „Ţara”, volumul „Slăvim Republica”, Bucureşti, 1972, p. 10).

Deși nici Mihai Beniuc nu ar fi de lepădat:

Cine-a făcut peste noroi

Aicea podul, drumurile, zidul?

Îmi spune câte-un tânăr mândru: Noi!

Şi cine sânteţi? Noi sântem Partidul!”

(Mihai Beniuc, „Noi sântem”, volumul „Slăvim Republica”, Bucureşti, 1972, p. 12).

Dar hai să revenim la Caragiale, el e clasicul nostru. Succes la alegerile viitoare, când veți opta între Tache Farfuridi și Nae Cațavencu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

15 Comentarii

  1. Cu o astfel de clasa politica, Romania se indreapta spre extinctia ca stat. Putem considera ca am avut noroc in 1918 si in 1940: la o astfel de cumpana, acesti Trahanache si Farfuridi de acum n-ar ezita sa manance painea dusmanului.
    Dincolo de poporeni, oamenii de rand, a existat din ’90 pana in 2004 o clasa de parveniti neo-bolsevici si neo-securisti, care au dat tun dupa tun, ruinand economia tarii. Apoi din 2004 si 2007, clasa aceasta de profitori s-a vazut depasita clar de grupari mafiote mult mai bine organizate ca ei, venite din afara. Pusi in fata alternativei: colaborationism cu mafia globala sau saltarea cu mascatii pentru tunurile din trecutul tulbure, majoritatea au ales colaborarea.
    Iata de ce senzatia in randul romanilor e ca nu mai e nicio sansa de redresare.
    Nu PSD ne va salva de PNL, si nici fostii securisti de mafia globala.
    Singurul aspect care ar frana dizolvarea Romaniei ca stat ar fi un esec al UE. Un esec rasunator care sa aduca populatia cu picioarele pe pamant, un sfarsit al iluziilor. ONG-urile ‘umanitare’ si gloata de lingai apatrizi si-ar pierde suportul, iar fostii securisti autohtoni isi vor fi pierdut din putere.
    Dar asta e destul de improbabil.

  2. Vedeti? Suveranitatea, Independenta, Patriotismul, Religia / Credinta / Traditiile Romanesti, Libertatea sunt de fapt SALVAREA NOASTRA CA POPOR SI CA TARA. Opera lui Caragiale vis-a-vis de ce se intampla acum in Romania „democratica” este doar o „dragalasenie amuzanta”. De altfel Tache Farfuridi și Nae Catavencu NU ERAU FASCISTI ! LASATI ROMANII SA MUNCEASCA IN TARA LOR ! STOPATI LEGILE FACUTE PE BANDA RULANTA DE „JURISTII” PUTERII SECURISTANE DEEPSHIT IMPOTRIVA NOASTRA, A FAMILIILOR NOASTRE! TOATE LEGILE ABSOLUT TOATE SUNT IMPOTRIVA LIBERTATII, MUNCII SI TRAIULUI ONEST ! TAXE PESTE TAXE, IMPOZITE PESTE IMPOZITE SI CERINTA DE PENSII CAND SUNT SUSTINUTE CORPORATIILE CARE PLATESC TOTUL AFARA ! SUSTINETI MICII INTREPRINZATORI ! EI SUNT CEI CARE INTR-O TARA DEMOCRATICA SUSTIN O ECONOMIE CURATA ! AVEM AGRICULTURA DAR II IMPINGEM PE ROMANI SA MUNCEASCA AGRICULTURA ALTORA ! ROMANIA TREZESTE-TE!

  3. Va multumesc pentru acest raport lucid!
    Desi cade tare greu la stomac si la inima…
    Termenul „tragedie” nu surprinde decat o parte a ceea ce s-a ales de Romania si de oamenii sai.
    Totusi, dle Peiu, va intreb, credeti ca se mai poate face ceva in aceste circumstante? Puteti scrie un articol daca aveti unele idei practice, unele sugestii, niste oameni la care va ganditi ca s-ar putea implica pentru a corecta directia? Ori ne resemnam cu soarta pe care ne-am croit-o singuri ca niste natarai si asteptam sa cada sandramaua, sa ne cada si noua poate o pleasca providentiala, un „miracol” cu care nu vom sti iar ce sa facem?… Sansa pe care am avut-o in ’89 nu cred insa ca se va mai repeta. Plus, s-a golit tara de adevaratii profesionisti, de oameni calificati. Poate totusi mai sunt cativa. O mana de oameni cu capul pe umeri ar fi suficienti sa indrepte carma Ro, ma gandesc…

  4. Pai … nu inteleg de ce va mirati asa ???
    Si pe vremea aia si in ziua de azi rumania este populata de rumani. Deci … de unde vreti sa aveti alta clasa politica ???
    Voi nu stiti ca degeaba scuturi corcodusul pentru ca anul viitor tot corcoduse face ???

  5. Hai să scriem un articol, Unul mic!
    Nu suntem de bagat in seamă, Nu-i nimic!
    Dar ne place să fabulam,Sa fabulam!
    Cifrele le misculam,Le misculam!
    (pe melodia „Oraselul”,pentru serbari la gradinita)

  6. Politruci actuali nu au limita, rusine, frica. Doar justitie ramane „independenta”. Vai noua!

  7. Pribulene faci niste erori mari cat Casa Poporului. Ce a fost pana in 2004 si ce a urmat dupa 2007? Nimic diferit! Totul a decurs continuu dupa decembrie 1990. Securitatea s-a insurubat definitiv la putere si nu a mai cedat-o pana in ziua de azi. Cei de afara i-au acceptat ca parteneri de jaf pe oamenii securitatii, deveniti proaspeti oameni de afaceri sau noi politicieni. Sau crezi ca inainte de ’90 cei de afara derulau afacerile comerciale oficiale ale Romaniei cu niste functionari amarati? Toti erau oamenii secu cu epoleti sau petrovi. Vorbesti serios sau bagi diversiuni securiste?

  8. Unde greseste acest minaret de intelepciune,cu scoala veche la vedere:
    „Audi Hungaria is also one of the
    largest foreign investors in Hungary, and with 13,084 employees as of December 31, 2019, also
    the region’s largest employer”(Gyor Audi)Deci nu 2000 de angajati
    Veniturile sunt de cca 7 miliarde euro nu de 8 miliarde!Din pacate si culegerea de date reale e un efort
    Sa il mai intrebam pe destept care e pretul unui Audi si care e pretul unei Dacii,si caror cumparatori se adreseaza fiecare firma?Nu are rost!

  9. O baga si domn profesor politehnist tare de tot cu prostologia ca si colegul lui Coldea de la UBB Cluj.Ca sa prinda la fraieri, filozoful clujean o numeste pretios prostocratie. Impresioneaza pe multi, nu-i asa? Adica tot fraierul sa priceapa ca tara merge de-a dura de trei decenii din cauza prostilor care se perinda la putere, implicit la guvernare. Nu ne precizeaza insa nici unul nici celalalt autor care-i treaba reala cu puterea. Cata vreme analizele lor savante nu iau in considerare existenta pe ici pe colo nici macar a unui securist, fie el mic,mic de tot, inseama ca securitatea s-a fasait complet inca din decembrie ’89. Ce facem, pitim securitatea sub pres apeland pana si la ajutorul nemuritorului Caragiale? Vine vorba, daca maestrul ar fi trait acum personajele sale ar fi fost cu siguranta ‘emanatii’ securitatii.

  10. Iata o pledoarie kilometrica pentru atingerea unui singur scop, sustinerea propagandistica a intentiilor „dreptei” seku de a nu mari pensiile prin aplicarea unei legi votate in Parlament, ca intotdeauna dupa ce a primit avizele tuturor comisiilor de specialitate si ale ministerelor de Finante si Justitie. Ca de fiecare data a fost aplicata metoda invocarii unor simboluri nationale pentru ca prin „transfer de esenta” sa se justifice o manipulare grobiana!!! Pensiile exprima contributivitatea, dar nu a generatiilor care contribuie pentru generatiile anterioare CARE AU CONTRIBUIT DEJA!!! Asta ca sa-i administram propagandistului „palma” binemeritata. Suma atinsa de cresterea de 40%
    din 2020 este, daca-l credem pe flacau, de 86,35 miliarde fata de cat a insemnat in 2019 cresterea la 1265 de lei,
    in 2021 urmand sa se atinga 1875 lei de la 1775.Si atunci, cum se poate sari de la suma totala de 86,35 la 119,6
    miliarde pentru suta in plus la punctul de pensie, daca pentru 510 lei in plus de la 1265 la 1775 efortul a fost in plus de la 69,95 la 86,35 miliarde? Suma de peste 145 miliarde in 2022 este aberanta si mani pulatorie semanand cu invocarea lui Caragiale. Daca mitul Caragiale poate fi invocat, atunci doar pentru ticalosia actualilor marxisti, bolsevici/natzi de a nu mari pensiile care marite fiind nu asigura traiul decent si in mod precis nu reflecta nivelul
    contributiilor date in existentele lor ca angajati de cetateni statului sa le administreze!!! Daca statul se declara
    bankrot atunci punem bazele unui alt stat, pe alte principii, cu adevarat democratice si fara mani pulatori…

  11. Statul neobolsevic POST-LOVITURA DE STAT KGB a furat toti banii Romaniei pentru ca PARTIDUL si SECURITATEA reintrate in ILEGALITATEA ANTEBELICA sa dispuna de mii de miliarde pentru a finanta PARTIDELE POLITICE rezultate prin CONCASAREA PCR,
    MEDIA si puzderia de ong-uri si institutii de stat ce servesc de acoperire OFITERILOR DEPLIN CONSPIRATI. Statul bolsevic a
    furat banii rezultati din contributivitati pe vremea comunismului si a preluat sistemul introdus de Helmut Kohl, ilegalul
    cominternist care a condus 16 ani Teutonia si a subventionat RDG-ul falimentar din banii de contributii la sistemul de pensii teuton, pensionarii incepand din anii 1980(a daramat regimul bolsevicului Helmut Schmidt in 1982 printr-o motiune
    sustinuta de camaradul Bolsevic sef al „liberalilor teutoni”, Hans-Dietrich Genscher, impreuna cumparand RDG de la Gorbi contra a peste 1500 MILIARDE DM, o suma fantastica in 1989, deja pana atunci pompand impreuna inca vreo 2000 de miliarde
    in SAPTE ani!), deci pensionarii incepand din 1982 sa-si primeasca o mare parte din pensii din contributiile celor care
    se aflau in activitate, restul asigurat prin IMPRUMUTURI CU DOBANZI URIASE la…BANCILE BOLSEVICE continentale/mondiale,
    impovarand generatiile viitoare, dar impovararea depaseste imprumuturile pt pensii, sume inzecite fiind subtilizate din alte imprumuturi! Aceste sume au luat calea Rusiei si Chinei bolsevice pentru a-si finanta inarmarile si supravietuirea!
    Romania bolsevica imprumuta insutit fata de „povara” pensiilor pentru acest gen de „cheltuieli”, asa ca gargara marsava cu
    incapacitatea tarii de a-si plati pensionarii trebuie respinsa cu hotarare!
    Ca si gargara „Profilor”, inregimentati din scutece, cu „meritocratia” pentru a masca istoria de crime contra umanitatii
    a CAMARAZILOR din trecutul/prezentul criminal!Acesti descreierati de catedre cautioneaza crimele trecutului si prezentului
    fara sa fie trecuti de vreun fior de groaza pentru halul moral in care au ajuns!

  12. Din păcate nu ați înțeles prea mult din universalitatea scrierilor lui Ion Luca Caragiale. Asocierile și comentariile pe marginea operei sunt gen cartea de română din a doua jumatate a anilor 60 în care prezentarea operei era mascată cu cometarii de top “racilele societății capitaliste”. Tot ce a fost și o să fie în politică și ierarhia socială este sintetizat în piesa O scrisoare pierdută și celelalte piese de teatru, schițele precum Tempora sau nuvelele precum Boborul. Și totul cu simpatie, nimic grotesc, nimic cu scop de a batjocori pe cineva. La sfârșitul anilor 70 piesa O scrisoare puerdută a fost jucată în Japonia și actualitatea ei și succesul i-a facut să invite scriitorul în Japonia! Vizavi de corupție, Prefecul descoperă că provincialul, “canalia” de Cațavencu este un un șantajist care negociază corect față de capitalistul (de la Capitală) “neicusorul picusorul” Dandanache. Pristanda trage cu urechea și raportează. “Justiția” poate influența votul “ FARFURIDI: Altă vorbă… Să voteze cu noi, e ușor; are procesul cu epitropia bisericii, săptămâna viitoare…”. Multe persoane din Piața Universității au perceput acel moment precum eroii din Conu Leonida față cu reacțiunea “Zic: gătește-te degrab’, Mițule, și… hai și noi pe la revuluție. Ne îmbrăcăm, domnule, frumos, și o luăm repede pe jos pân’ la teatru…” G. Calinescu în Domina Bona, cred, afirmă că aparent delirurile verbale ale lui Cațavencu, Farfuridi, Rică Venturiano au pregătit marii oratori, Take Ionescu, Delavrancea etc… A-l asocia pe domnul Klaus Iohannis politicienilor români ale acelor vremuri, politicieni care au pregatit miracolul Regatul România Mare este blasfemie.

  13. @Autor
    Sint in mare de accord cu ceea ce ati scris , anume:
    alungarea specialistilor
    angajarea in administratie a neavenitiilor
    Nu sant de accord cu afirmatiile legate de pensie . Va explic de ce si va rog sa argumentati impotriva .
    Porniti de la premiza gresita ca feisbucilistii si “Colectiv“-istii platesc pensii . Astia nu platesc “un cazzo “ .
    Neglijati faptul ca pensionarii au platit contributii .
    Date statistice : salariu mediu 5000 lei , prelevare pt pensii 25% deci 1250 lei , contributia standard , 35 ani , timpul mediu de beneficiere de pensie , 14 ani .
    Pensionarul mediu aduce : 35 ( ani ) x 12( luni ) x 1250 ( contributia aferenta salariului mediu )
    El primeste pensia P vreme de 14 ani , deci 14×12 luni .
    Sa calculam cat ar trebui sa fie pensia medie :
    35*12*1250=P*14*12
    rezulta P= 35*1250/14=3125. lei
    Cat e pensia medie lunara : 1374 lei
    Imi veti spune ca pensia de acum a fost platita de cei dinainte si tot asa . Gresit : In Rou dupa razboi erau vreo 400000 de pensionari , cu speranta de viata 61 de ani .(1950) Deci , oameni care au platit contributii si aproape ca n-au luat pensii . Si asa s-a intamplat pina si in tarile dezvoltate . Astfel , fondul de pensii ( de stat ) era alimentat si in excedent . In 1990 , speranta de viata in Rou era de 69 ani . Teoria cu generatiile e o escrocherie intelectuala facuta de fondurile private de pensii , cea mai mare escocherie conceputa .
    @Emil Pribuleanu
    sant de accord cu ambele teze :
    inchinarea mafiei locale catre cea globala
    necesitatea unui esec al UE pt independent Rou

  14. Fenomenul descris se afla in plina desfasurare spre un deznodamant dramatic previzibil…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.