Cote (de gen) sau, mai degrabă, coterii

Biroul Electoral Central a făcut publică lista competitorilor electorali înscriși pentru alegerile europarlamentare, care vor avea loc în 9 iunie, precizând că au intrat în cursa electorală 22 de competitori, mai precis 4 alianțe electorale, 11 partide politice și 7 candidați independenți. Vom vedea, ceva mai târziu, câți vor rămâne în cursă până la urmă.

La o primă aproximare, problematica privind reprezentarea cotelor de gen – una în jurul căreia, de ceva vreme, câteva voci foarte vocale au transpirat mult – este rezolvată pentru listele de candidaturi pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Sigur, anumite doamne foarte vigilente urmăresc problema cu obstinație dincolo de alegerile europarlamentare. Corului clasic, ca să-i spunem așa – Gabriela Firea (PSD), Olguța Vasilescu (PSD), Alina Gorghiu (PNL), Raluca Turcan (PNL) – i s-au alăturat recent, tot în tandem (se putea altfel, într-o asemenea relație de iubire!?), deputatele Laura Vicol (PSD) şi Cristina Trăilă (PNL), care, cu gândul la viitor, desigur, se arată îngrijorate de perspectivele raportului cotelor de gen pentru alegerile parlamentare din iarnă. Drept urmare, cele două deputate vor să introducă un sistem de penalizare a partidelor care nu încurajează participarea femeilor la viaţa de partid şi nu le promovează în poziţiile eligibile la alegeri. Ați reținut: “nu le promovează în poziţiile eligibile la alegeri”. Ar fi foarte interesant să ne expună cele două doamne cam ce-ar trebui să facă partidele politice – și, în regim de reciprocitate, doamnele! – pentru a încuraja participarea femeilor în politică. Ce știm, aproape sigur, este maniera în care unele doamne, în timp, au ajuns în ecuațiile decizionale ale politicii. Dacă ne întrebați cum, vă răspundem parafrazând, un clasic: Apoi, aiasta, monșer, nu se cade a o spune, aici!

Câteva precizări se impun. Sunt în asentimentul unui mare filosof liberal – şi mi se pare cea mai pertinentă abordare legată de acest subiect – care spunea, într-o carte redactată în 1861, dar publicată abia în 1869: „Dacă femeile au o mai mare înclinaţie spre unele lucruri decât spre altele, nu este nevoie de legi sau de inculcare din partea societăţii pentru a determina majoritatea femeilor să le facă pe primele şi nu pe cele din urmă. Oricare ar fi domeniile în care serviciile femeilor sunt dorite, concurenţa liberă le va oferi cea mai atrăgătoare perspectivă” (John Stuart Mill, Supunerea femeilor, Editura Limes, pag. 56, Cluj Napoca, 2013).

Una dintre inițiatoarele foarte vocale este doamna Alina Gorghiu (PNL), acompaniată, desigur (doar nu putea să lase o astfel de temă nefrecventată și de dânsa) de doamna Gabriela Firea (PSD), …da, exact, doamna aceea care, periodic, vine cu propuneri populiste dintre cele mai exotice.

Corul feministelor obsedate / vrăjite de legiferarea cotelor de gen are și susținători aflați în funcții și care trebuie oarecum să-și justifice șederea pe scaun, astfel că Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (în paranteză fie spus, încă o instituție superfluă, menită a încurca lucrurile în statul român), Asztalos Csaba, le-a recomandat organizaţiilor neguvernamentale să se adreseze Justiţiei când constată că există „liste de partid” în care nu este respectat principiul egalităţii de gen.

Problema principală – și insist – a componenței listelor electorale nu este ingredientul cotelor de gen, ci calitatea celor care se regăsesc pe respectivele liste, propuși de către partide să ne reprezinte. Or, chiar la o primă vedere, constatăm, cu stupoare, în fiecare ciclu electoral, că un număr considerabil de competitori sunt jenant de slabi pregătiți.

Nu ar fi nicio discriminare dacă o diletantă populistă ca doamna Firea nu s-ar regăsi pe nicio listă electorală, că e ea europarlamentară, locală sau parlamentară! Dacă în fraza precedentă am înlocui Firea cu Gorghiu, Turcan, Olguța, etc. fraza ar avea aceeași valoare de adevăr!

Nu ar fi nicio discriminare dacă un ageamiu populist ca Tudose – da, exact, domnul acela care și-a început târzior o facultate, care are la activ un plagiat și care, din când în când, iese și ne spune câte o vorbă de duh ieftină, cu iz de mahala apretat manelistic – nu s-ar regăsi pe nicio listă electorală, că e ea europarlamentară, locală sau parlamentară! Dacă în fraza precedentă am înlocui Tudose cu Rareș, Cârciu, Manda, etc. fraza, cu câteva mici modificări, ar avea aceeași valoare de adevăr!

Prin urmare să nu mai discutăm despre puerilități – de exemplu cotele de gen -, ci despre esența lucrurilor!

Iar esența lucrurilor arată cam așa: observăm că, în fapt, cotele au cam rezolvat …coteriile politice, tipice politicii bizantino-balcanică-dâmbovițeană.

Dacă privim primele 10 locuri de pe lista europarlamentară a Alianței PSD-PNL:

1. Mihai Tudose (PSD), 2. Rareș Bogdan (PNL), 3. Gabriela Firea (PSD), 4. Dan Motreanu (PNL), 5. Claudiu Manda (PSD), 6. Adina Vălean (PNL), 7. Victor Negrescu (PSD), 8. Vasile Dîncu (PSD), 9. Daniel Buda (PNL), 10. Maria Grapini (PSD),

 

avem un tablou satisfăcător al probatoriului, cu alte cuvinte, în traducere liberă, câte ceva pesedism, câte ceva liberalism și …puțin voiculescianism, acesta din urmă, ca totdeauna, anexat / asumat la / de PSD.

Social-democrația și liberalismul s-au topit pur și simplu într-un fel de fesenism jenant și, de pe ambele foste baricade – că sunt masculine sau feminine -, se trimit bezele pentru a se consolida pe termen lung, în numele unei așa-zise stabilități, o căsătorie politică de interes.

Să nu înțelegem greșit! Nu de interesul pentru țară este vorba în această ecuație pecuniară. Coteriile social-democrate s-au lipit cu coteriile liberale privind cu jind, în orizontul celor 10 ani, la presupusul munte de euro ce-ar veni dinspre Uniunea Europeană.

Astfel că, dacă până mai ieri manifestau un naționalism prudent (dorit a fi nesupărător pentru unele urechi euroatlantice) – „Îndrăznește să crezi în România” spunea mai ieri un slogan pesedist, îngânat sfios, ca un ecou, de cel liberal, „Îndrăznește să crezi în România oamenilor cinstiți” -, împiedicând, implicit, apariția unei forțe veritabile de substanță naționalistă, azi au uitat complet de țară, aceasta fiind privită ca un loc unde își exercită interesele oneroase, peste capul unui popor sărăcit, sleit de puteri și scârbit până la vomă de realitățile în care îi e dat să supraviețuiască.

Așa că, la proximele alegeri europarlamentare – și la viitoarele parlamentare -, la umbra cotelor de gen, ni se propun, de fapt, câteva coterii (cam, în mare, la ceilalți competitori electorali lucrurile stau la fel), în niște alegeri ce din start stau sub semnul ilegitimității, câtă vreme legile electorale au foarte grave vicii de formă și de fond.

Dar, cum, la noi, formele fără fond sunt un dat istoric pe care contemporanii decizionali și le-au însușit cu voioșie vom avea încă un ciclu electoral formal întru satisfacția unei minorități și disperarea unei majorități.

Marcel Seserman

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

27 de Comentarii

 1. „Corul feministelor obsedate / vrăjite de legiferarea cotelor de gen are și susținători aflați în funcții și care trebuie oarecum să-și justifice șederea pe scaun”
  Pai nu prea exista. Eu sunt cam singura feminista. Din restul, una nu admite.

 2. Gusa vrea sa candideze la presedintia Romaniei, dar nu-i va mai da voturile candidatului AUR, ci le va tine pentru sine, drept suveniruri.

  Iata cum comenteaza „Nasul” SRS: „O veritabilă bombă politică, care din, perspectiva Realității Plus e bomba de presă. Gușă va candida independent la președinția României. S-a consultat cu câțiva membri al clubului de gândire Gold, la mine acasă. Domnul Gușă ne-a confirmat că se va adresa publicului suveranist din România care nu a aderat la AUR. Nu va concura cu AUR, ci va atrage români care iubesc țara. Esențial este că, foarte repede, domnul Gușă va prezenta o declarație în care își va prezenta ideile și principiile. Prognoza mea este că va exista o confruntare între suveranistul Gușă și Mircea Geoană, candidat globalist. Restul candidaților sunt nesemnificativi, fie vor fi eliminați.”

  Care dintre cei trei vi se pare a fi mai idiot: SRS, care se imagineaza Nostradamus de Jilava, Gusa, care face pe suveranistul dupa ce a pupat in dos toti globalistii, sau Geoana, care a cazut de Prostanac in 2009, cand a fost presedinte imaginar pentru cateva ore?

 3. Alianta PSDPNL ceruta de KwI este nu a stabilitatii ci a traficului de influenta si coruptiei. Atat femeile cat si barbatii au interese doar pt bani si functii. O lists care merita aruncata la cosul istoriei. Nici unul nu este de isprava si corect.

 4. Frunza verde a murele/ Ia-ma-n brațe dorule și mă treci pădurile! Hiebele întotdeauna se aduna la ros ciolanul! Vai de bătrânii morți prin azilele groazei ale moldovancei Ferea! Cum a fost aseară la Ciolanu? Ți-a plăcut aseară la Ciolanu? Mai Marcele,mai Marcele,oare ce pământ te tine?

 5. Să se meargă pe competenta nu pe proporții feministe ! Oricum femei sunt mai multe ! Să mi se arate rezultate extraordinare
  obținute de femei in politica și administrația românească sau mondiala ! Sunt câteva femei care s-au remarcat și o mulțime de bărbați! Cu forța și nu pumnul in gură nu se ajută oamenii simpli să trăiască mai bine ! Au fost o grămadă de mișcări feministe care au dat rateuri exemplare pe toate planurile ! Adina Vălean ce a făcut pentru România ? Sunt meserii in care femeile excelează și acolo este locul lor !

 6. ‘Mării…’ vechi și noi pentru liniștea Bruxelles-ului : ‘două femei’ în frunte, ‘liniștea lui Ciolacu’ pe 3, pe 5 soțul primăriței din Craiova, pe 6 ‘soția soțului’ șomer de Bruxelles, închide plutonul reprezentanta PUSL-ului al cărui președinte ‘nu este susținut’de PSD la primmăria capitalei.

 7. Eu tot cu Partidul Comasat Român voteZ !
  PeCeRe = PeZeDe + PeNaLe = ❤
  Iar pe tov. Ilici, pur și simplu îl ador, cum a „curățat” el Piața Universității cu „minerii”, ba a plantat chiar și panselutZe…
  Că mi-a Zis mie unu’ care știa el de la una că se cam trăgea pe nas, ca la Kiev, prin corturile din fața Interului. Ba mai făceau și altele, nu Zic ce, că sunt rușinoZ !
  În loc să citească la Clasicii Ruși pe nemâncate, nerăsuflate, nedormite !
  Nopți în șir, măR😜g…
  ■ RumburKK- PeZeDea TL & TM – RumburKK ■

 8. Din cei zece comasati propusi, Buda este cel mai ‘bratian’. Noul PNL trebuie sa aiba mereu un astfel de reprezentant rural la vedere pentru a confirma ca este de fapt vechiul PDL al lui Petrov. Buda il inlocuieste cu succes pe agramatul Vasile Vamesu.

 9. 22, 4, 11, 7 si enumerarea primilor zece candidati, ce minunat ar fi ca numai acestia sa castige un loc desi nu scapam de Rares, totusi ne multumim daca alte valori nu ating pragul. Sa speram ca va fi prezenta mare si ca altii vor imparti restul de 23 de locuri si vor fi din partidele sau independentii care n-au fost la putere si n-au facut multe lucruri. Sa speram ca Tableta nu-i afectata emotional…desi putin probabil cu atatia inchinatori la idoli…

 10. In 1989, in Romania, au fost manifestari ale unor aranjamente, ale unor tradari, ale multor minciuni, ale multor hotii, etc. Ce credeti ca ar fi putut rezulta din asa ceva? Egalitate? Corectitudine? Transaperanta? Daca asa ne imaginam inseamna ca suntem batuti in cap.

 11. Adevărul este că de când am renunțat la egalitarism nu mai avem academician doctor inginer de renume mondial. Și de aceea intelectualitatea este mult mai săracă.
  Așa că revenirea, prin egalitate de gen, la paradigma comunistă este binevenită. Doar că e fără renume mondial. Postul e ocupat și blocat, conform cutumei.

 12. Ce nume o fi ‘sesermann’? Aminteste de EsEs. O fi sasesc ca romanesc nu este. Toti astia ar face bine sa plece acolo unde au obarsia.

 13. `„FETELE ASTEA” SUNT ÎN PERFECTĂ „CROCORDANȚĂ” CU „EVOLUȚIA INVOLUTIVĂ A LUMII ACTUALE”.AȘA CĂ REVENIREA LA UN „MATRIARHAT AMAZONIC” MI SE PARE NORMAL CA SĂ NU ZIC DE BUNĂ SIMȚIRE CHIAR! CREDEȚI CĂ DACĂ ÎN LOCUL LUI BIBI ERA O ERIKA ȘI-N LOCUL LUI KHOMEINI -O HUREMA,IAR PE SCAUNUL DIN BIROUL OVAL O JANE,ÎN LOCUL VLADIMIRILOR -O NATAȘĂ ȘI O OLGA —SE MAI ÎNTÂMPLAU ÎN LUME ATÂTEA NENOROCIRI????

 14. este ca Traila este cea mai sau cel mai alunecos parlamentar, nici Alinuta nici Elena U nu a invatat asa de bine lectia demagogiei politice, minciunii/manipularii imbracata in adevarul de partid, ar trebui numita academicean a lui Basescu. Este tot ce poate da mai spectaculos genul acesta de Om…merita o statuie, un tranvai cu numele ei un monument, are tara bani pt o asemenea valoare…

 15. Cote de prosti și proaste, de analfabeți funcționali, de escroci, hoți și înfractori, poate.

 16. Observatii rautacioase, misogine si stupide.
  Toate femeile pomenite in articol au fost votate de voi, pe liste votate de voi sau individual. N-au cazut din cer.
  Acum nu va mai plac, cum nu v-au mai placut nici Iliescu, Petrov si Iohannis pe care i-ati votat cu cate 70-80% din voturi.
  [KktkuMotZ: lingatoriZdu putiniZdu]

 17. Mai bine ar renunța la cota de semnături pentru ca cetățeni onești și competenți ai acestei țări să poată candida măcar căci de câștigat oricum va fi foarte greu în fața celor ce de ani și zeci de ani se țin de coterii și iar coterii. Ce zici madam Trăilă, faci un proiect de lege și în acest sens împreună cu toate feministele?

 18. 1. calitatea umana si profesionala a celor de pe lista este tot ce au putut produce partidele romanesti
  2. il rog pe stimatul autor sa enumere MACAR 3 barbati din Romania care daca au de ales intre 2 competitori cu calitati egale atat morale cat si profesionale nu aleg barbatul in detrimentul femeii. Sa mai spun ca aceasta este isuflata in educatie inca din coptlarie ?
  3. de ce autorul trebuia sa ii deosebeasca pe gen daca se referea la calitati morale sau profesionale ? gandeste ca la noi.
  bunica

 19. @Eduard KktkuM0tZ ot CzernovitZ :
  Iar aberezi? Unde ai văzut dumitale pe liste împrăștiat nume de femei și nume de bărbați, toți din politica? Îți dai seama că un buletin de vot are cel puțin 4-8 pagini și mai mult le convine să pună siglă partidului decât gloata politica?! Dacă ar fi vot pe persoana candidat, nu ar mai exista escrocheriile, minciunile, înșelătoriile și hoțiile practicate. E la fel cu interpretarea Salariului in Salariul minim, Salariul mediu! În constituție scrie doar Salariu! De ce salariu minim, salariu mediu și salariu cu dedicație, acesta categorie nu muncește nicio clipă dar încasează gras pentru stat la dispoziția șefului sexos, plus categoria luxosilor nesimțiți care, efectiv, își bat joc de țară și conationali prin hotărârile judecătorești în bătaie de joc!

 20. @Eduard KktkuM0tZ ot CzernovitZ
  Lasa, bai, vrajeala cu asa zisele comentarii misogine.
  Asa ceva nu merge la noi, mai ales cand Firea sau Gorghiu, mai ieri, erau cu spume la gura fata de neo-marxismul din Vest.
  Asta cu misoginia in politica romana este o gluma atat de tare precum cei 25000 de specialisti ai lui Ciorbea.

 21. Problematica privind reprezentarea cotelor de gen se poate rezolva in stil modern, adica progresist prin autodeclararea unor actuali masculi drept femei. De exemplu, vesnicul rujat pe bot Rares Bogdan, ar putea sa se declare femeie, ba chiar cu ajutorul unei peruci blonde i s-ar putea aranja castigarea unui concurs de Miss la Cluj. De asemenea matahala Mihai Tudose ar putea deveni si el femeie, demonstrand asta prin castigarea unui concurs de haltere feminin. Sunt doar doua exemple prin care s-ar putea imbunatati rapid reprezentarea cotelor de gen a candidatilor romani la euro-parlamentare.

 22. Asta cu reprezentarea proportionala e ca la congresul pcr al rsr (scris intentionat cu litere mici): cote de muncitori, tarani si intelectuali. Se mai gandeste cineva la calitatea omului? Iar in legatura cu participarea transgenderilor la competitii sportive feminine – sunt niste milogi care se duc si ei unde cred ca pot castiga ceva.

 23. Numai Nutza lu’ basexu lipsește din parlament ca să fie completa compania de tarhfe, pedeliste pe stil vechi, peneliste pe stil nou. Plus ca a aparut si putoretul neomarxist, numit snechereste de copii lui Sorish, ca fiindcsalvatorii natiei, usere_listele. S-a ales praful de PNL! E tot o sămânță de FSN! E bucata Roman desprinsa din FSN..

 24. Deci, cine voteaza ?
  Si, mai ales, de ce ?
  Cu totii stim ca Partidul e-n toate.
  Doar ca inca nu m-am dumirit daca el este creatia Secu sau invers.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.