Superstiţiile spun că în noaptea dintre ani este bine să consumi păstrăv ca să fii iute şi curat, dovleac ca să ai parte de stabilitate sau statornicie, iar boabe de struguri, neapărat 7 sau 12, pentru comuniunea cu semenii. Aceste tradiţii sunt vechi de sute de ani.
Profesorul de istorie Vasile Focşeneanu, din Breaza, un cunoscut etnolog din zona Prahovei, a declarat pentru mediafax.ro că tradiţiile şi ritualurile de Anul Nou diferă de la o zonă etnografică la alta.
În mai multe zone există, de exemplu, tradiţia peştelui. “Se spune că trebuie să mănânci peşte de Anul Nou ca să fii iute ca el, ţine de zonă şi întâlneşti această tradiţie mai ales unde este un curs de apă, cum ar fi Brăila, Constanţa, Galaţi sau Tulcea. În zona montană, se spune că este bine să mănânci peşte de Anul Nou însă este vorba de un singur soi de peşte şi anume păstrăv. Când gospodina pune pe masă platoul unde este pus păstrăvul spune: <să fii curat ca argintul şi iute ca păstrăvul din apa limpede de munte>. Şi în Prahova există această tradiţie, alt peşte nu se pune pe masă, numai păstrăv”, a declarat Focşeneanu.
Autorule, tu sigur mananci bors!