Surpriză de proporţii în finala Australian Open

Rezultat incredibil în finala feminină la Australian Open. Cum arată caseta tehnică a finalei. Noul top 10 WTA general şi noul top 10 WTA 2016.

În seturile 1 şi 3, Serena nu a fost Serena

Marea favorită, Serena Williams, a pierdut în faţa out-sider-ului Angelique Kerber cu 4-6, 6-3, 4-6. Jucătoarea germană nu a câştigat în urma unei evoluţii de excepţie, ci în special datorită jocului execrabil al americancei. Pur şi simplu nu am „văzut-o” pe Serena Williams pe teren, ci o jucătoare banală care poate fi oricând învinsă de oricare jucătoare din top 50. Doar în setul doi am văzut-o pe adevărata Serena, dar în decisiv ea a redevenit …Serena din primul set. Atenţie, abia în acest al treilea set şi Kerber a jucat foarte bine, a făcut cel mai bun set din tot turneul. Este inexplicabil, după ce ai făcut instrucţie (fără să te întrebuintezi prea mult) cu Maria Sharapova în sferturi şi cu Agnieszka Radwańska în semifinale, să pierzi la o Kerber, care a beneficiat de o deschidere de culoar fantastică, a dat în sferturi de o Azarenka în zi foarte slabă şi a transpirat serios pentru a se detaşa de neexperimentata Johanna Konta în semifinale. Aflată în premieră într-o finală de Grand Slam, Kerber, cotă de victorie 6.50 (Williams – 1.11) a reuşit să îşi adjudece trofeul şi prima consecinţă, a urcat pe locul 2 în clasamentul general al WTA (înainte de începerea turneului se afla pe locul 6) şi pe locul 1 în clsamentul WTA pe 2016, cel care califică primele 8 jucătoare la Turneul Campioanelor.

Serena – 46 de greşeli neforţate !

Fără să reducem într-un fel din meritele învingătoarei, trebuie să spunem că Serena Williams s-a bătut singură. Foarte rar, a existat credem vreun meci, în care Serena să fi comis 46 de erori neforţare. În primul set, Serena pur şi simplu a făcut două game-uri adversarei. O dublă greşeală într-un moment decisiv, trei mingi foarte uşoare la fileu ratate incredibil şi 4 mingi lejere trimise în out au trimis două game-uri în contul jucătoarei germane. Un simplu calcul matematic ne arăta că altul era scorul primului set dacă Serena ar fi câştigat cele două game-uri. În decisiv, la scorul de 2-3, Serena a avut minge de game, dar a făcut dublă greşeală, după care a irosit o altă minge de game trimiţând în out o minge uşoară. Şi aici matematica ne spune că dacă scorul ar fi fost 3-3 în loc de 2-4, altul ar fi fost rezultatul final.

Casetă tehnică: Williams – Kerber

Aşi: 7 – 5

Duble greşeli: 6 – 3

Greşeli neforţate: 46 – 13

Primul serviciu: 53% – 55%

Puncte pe primul serviciu: 35/51 – 32/44

Puncte pe al doilea serviciu: 19/45 – 17/36

Puncte câştigate la primire pe primul serviciu: 12/44 – 16/51

Puncte câştigate la primire pe al doilea serviciu: 16/36 – 20/45

Total puncte câştigate: 85/176 – 91/176

Distanţă acoperită: 1.440,3 metri – 1.591, 2 metri

Kerber, a 5-a învingătoare din afara top 5 la Australian Open

Angelique Kerber, loc 6 în clasamentul general al WTA şi cap de serie nr.7 la acest turneu, este a 5 jucătoare din istoria „Open Era” din afara top 5, care câştigă Australian Open. Celelalte 4 jucătoare au fost: în 2007, Serena Williams clasată atunci pe locul 81, în 2005 – Serena Williams (loc 7), în 2001 – Jennifer Capriati (SUA-loc 12), în 1978 – Christine O’Neil (loc 81).

A doua jucătoare germană care câştigă trofeul

Angelique Kerber este a doua jucătoare din Germania care câştigă trofeul la Australian Open. Prima este faimoasa Steffi Graf, care a ridicat deasupra capului de 4 ori trofeul, în anii 1988, 1989, 1990, 1994. De menţionat că Angelique Kerber a fost la un pas să fie eliminată în primul tur de către japoneza Misaki Doi, care a avut un set şi două mingi de meci în setul secund.

Top 10 WTA după Australian Open

  1. Serena Williams (SUA) – 9.245 puncte

  2. Angelique Kerber (Ger) – 5.700

  3. Simona Halep (Rou) – 5.545

  4. Agnieszka Radwańska (Pol) – 5.210

  5. Garbine Muguruza (Esp) – 4.991

  6. Maria Sharapova (Rus) – 3.672

  7. Flavia Pennetta (Ita) – 3.612 (retrasă din activitate)

  8. Carla Suarez Navarro (Esp) – 3.595

  9. Petra Kvitova (Cze) – 3.582

  10. Lucie Safarova (Cze) – 3.581 (bolnavă, nu a jucat în 2016)

Top 10 WTA 2016 (Road To Singapore)

  1. Angelique Kerber (Ger) – 2.360 puncte

  2. Serena Williams (SUA) – 1.300

  3. Agnieszka Radwańska (Pol) – 1.060

  4. Victoria Azarenka (Blr) – 900

  5. Johanna Konta (Gbr) – 782

  6. Shuai Zhang (Chn) – 640

  7. Carla Suarez Navarro (Esp) – 616

  8. Svetlana Kuznetsova (Rus) – 570

  9. Belinda Bencic (Sui) – 480

  10. Monica Puig (Pue) – 470

Simona Halep se află pe locul 38 cu 195 de puncte.

Comentariu. Şi totuşi, Serena Williams este şi ea om

De ce a pierdut Serena Williams, un meci în care era mare, mare favorită? Această întrebare cred că şi-o pune foarte multă lume în acest moment. Pentru că doar Victoria Azarenka era considerată înainte de turneu ca fiind singura jucătoare care ar fi putut să o bată pe Serena. Iar după ce a arătat Serena în primele 6 meciuri şi ce a arătat Kerber pe parcursu, nimeni nici măcar nu îndrăznea să conteste calitatea de foarte mare favorită a americancei. Chiar dacă jucătoarea germană este una de top 10, o victorie a Serenei era absolut normală. Palmaresul Serenei cu toate colegele ei din top 10 este unul zdrobitor. Cu Kerber avea 5-1, ultimele 4 meciuri fiind câştigate fără probleme de Serena. Şi totuşi, minunea s-a întâmplat. Serena a jucat foarte, foarte slab în primul set, foarte bine în setul secund şi slab în decisiv. Kerber a făcut un joc corect în primul set, unul slab în setul secund şi a avut o prestaţie de excepţie în setul decisiv. Cine citeşte caseta tehnică şi cifrele din dreptul Serenei Williams nu-i vine să creadă că sunt cifrele ei. Şi totuşi cum de s-a ajuns la o astfel de situaţie. Nu cred că Serena a subestimat-o pe Kerber. Jucătoarea nord-americană este o profesionistă desăvârşită şi face astfel de gafe. Că în timpul unui meci îşi priveşte (la propriu) de sus o adverară, că îi aruncă priviri dispreţuitoare este cu totul alttceva. Înfrângerea Serenei Williams demonstrează în primul rând că este şi ea un om. (Ceea ce mulţi contestă, bănuind-o de lucruri „necurate). Da, Serena este şi ea un om. Şi acest lucru a fost vizibil în finala de la Melbourne. O finală cu dublă miză pentru Serena: în primul rând ea putea egala super recordul lui Steffi Graf, adică obţinerea a 22 de trofee de Grand Slam; în al doilea rând, o victorie la Australian Open îi era necesară ca aerul Serenei, pentru a încerca (pentru a treia oară) să facă în 2016, „Marele Slam”, adică să câştige toate cele 4 turnee de Grand Slam şi să devină a treia jucătoare din istoria Open Era cu o astfel de realizare. Pentru „neomul” sau „robotul” Williams, aceste mize nu ar fi existat. Dar pentru omul Williams, ele au existat şi şi-au pus amprenta asupra jocului ei. Serena ştia că dacă nu câştigă, pierde poate ultimul tren pentru relizatea obiectivului ei major. Din această cauză Serena nu a fost Serena, mai ales în primul set. Psihicul a influenţat negativ jocul. Şi asta demonstrează că şi Serena este un om.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.