Tăierea pădurilor românești, o afacere de 2,5 miliarde de euro

Afacerile din domeniul exploatărilor forestiere și prelucrării lemnului vor atinge în 2019 cel mai ridicat nivel din istorie. Cele peste 6000 de firme care activează în acest sector vor înregistra afaceri estimate la peste 2,5 miliarde de euro, cu peste 100 milioane de euro mai mult decât în anul trecut, arată o analiză realizată de Frames. O statistică recentă, dată publicității de Greenpeace, estima că România pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure. În absența unei legislații care să limiteze dispariția ,,aurului verde’’, cu autorități preocupate doar la nivel declarativ de starea pădurilor, defrișările masive, legale sau ilegale, s-au accentuat în ultimii ani.

Cum business-ul este unul relativ simplu și insuficient reglementat, pădurea a atras tot mai mulți investitori preocupați să taie cât mai repede și cât mai mult, în căutarea unor profituri cu multe zerouri. Așa s-a ajuns ca numărul firmelor active din domeniul exploatărilor forestiere și prelucrării lemnului să crească semnificativ din 2010 și până în prezent, de la 3937 la 6189 de firme în 2018 (cod CAEN 220 și 1610).

Potrivit Frames, afacerile companiilor au atins, cumulat, în 2018, nivelul de 11,43 miliarde de lei (2.4 mld.euro), în creștere cu 800 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului precedent și la un nivel dublu față de 2010 (5,48 mld.lei). Și profitabilitatea sectorului a urmat aceeași tendință, crescând de la 480,1 milioane lei în 2010 la 678,1 milioane lei în 2018. ,,2019 a adus o creștere a business-ului la nivelul întregului sector, cu focus pe zonele forestiere din Bucovina, Maramureș și Moldova.

Firmele au investit semnificativ în extinderea operațiunilor, de la utilaje la forță de muncă, iar estimările merg către un nou nivel record al cifrei de afaceri, de peste 2,5 mld.euro’’, afirmă analiștii companiei de consultanță.

Potrivit datelor Frames, în 2018, în domeniul exploatării forestiere activau 3305 firme, cu 15.480 de angajați. Acestea au încheiat anul cu afaceri de 3,68 miliarde lei și un profit cumulat de 320,8 milioane lei. Pe de altă parte, sectorul prelucrării lemnului (tăierea și rindeluirea lemnului) înregistra, anul trecut, 2884 companii active, cu 23.590 angajați. Afacerile acestor firme depășeau cifra de 7,74 miliarde lei, profitul înregistrat fiind unul semnificativ, de 357,2 milioane lei. ,,După 30 de ani de capitalism, România a ajuns o țară secătuită de resurse. De la petrol la gaze, ape minerale, aur și păduri, autoritățile au vândut resursele țării pe redevențe infime. Pădurea a devenit un business de succes, într-o țară prea puțin preocupată de ecologie, de sustenabilitatea resurselor, de aerul curat, de viitor’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL, companie redenumită HS TIMBER PRODUCTIONS SRL, reprezintă, de ani de zile, cel mai important jucător din piață. Performanța ei economică spune, poate cel mai bine, povestea exploatării pădurilor României.
Potrivit analizei Frames, compania austriacă, cu sediul în București, a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 1,78 miliarde de lei (374 milioane euro) și un profit de 34,5 milioane de lei (7,23 milioane euro). ,,Austriecii au înregistrat, anul trecut, un profit redus în comparație cu cel înregistrat în anii de glorie din perioada 2010-2016, când raportau profituri constante de peste 200 milioane de lei, recordul fiind stabilit în 2013, de 431,4 milioane de lei. Însă, pe ansamblu, compania reprezintă cel mai mare și puternic jucător din piață’’, afirmă analiștii. Compania austriacă angaja, anul trecut, 1779 de persoane, nivel dublu față de anul 2008.

Pe locurile următoare în topul companiilor implicate în exploatarea ,,aurului verde’’ al României în 2018 se află Kostamonu Romania SA, din Mureș, cu afaceri de 705,2 milioane lei (160,3 milioane euro) și Karelia Upofloor SRL, din Maramureș, cu o cifră de afaceri de 180,5 milioane de lei (41 milioane euro). În cazul ambelor firme, creșterea afacerilor este una semnificativă în ultimii 10 ani. În 2010, de exemplu, Karelia Upofloor SRL raporta un business de ,,numai’’ 50,4 milioane de lei, iar în 2015 de 84,5 milioane lei.

Kostamonu Romania SA a marcat o creștere de business și mai mare, de la 158,1 milioane lei în 2010 la 705,2 milioane de lei anul trecut. Clasamentul este completat, în ordinea cifrei de afaceri, de Barlinek România SA (Bacău) cu afaceri de 156,1 milioane lei (35,5 milioane euro), Xilobaia SRL (Maramureș), cu 119,9 milioane lei (27,2 milioane euro), Lacul Codrilor SRL (Alba) cu 92,2 milioane lei (21 milioane euro), Silvania International Prod SRL (Bistrița-Năsăud) cu 89,7 milioane lei (20,4 milioane euro), Forestar SA din Bacău (69,4 milioane lei/15,8 milioane euro), Cerasus Avium SRL din București (63,4 milioane lei/14,4 milioane euro) și Virix Prod SRL din Dâmbovița (55,1 milioane lei/12,5 milioane euro).

Din punct de vedere regional, cele mai multe firme funcționează în Suceava (758), Harghita (451), Argeș (382) Maramureș (334), Vrancea (332), Neamț (316), Bistrița Năsud (275), Bacău (236) și Bihor (235). Potrivit analizei Frames, media cifrei de afaceri era, în 2018, de 1,59 milioane de lei și un profit de aproximativ 100.000 lei, în condițiile în care peste 90% dintre firme activau în zona microîntreprinderilor. ,,Radiografia business-ului din acest sector arată că piața este controlată, în mare parte, de câțiva jucători care realizează peste 80 la sută din cifra totală de afaceri. Este un business care crește de la an la an și în care investitorii străini, în special cei austrieci, olandezi, britanici, ciprioți, polonezi și francezi, se află în prim-plan’’, afirmă analiștii de la Frames.

Dincolo de afacerile legale din sectorul exploatării lemnului, piața neagră a lemnului a crescut spectaculos, reușind să depășească, ca volum, segmentul monitorizat de stat. Potrivit datelor de la Inventarul Forestier Național, din România sunt tăiați, anual, 38,6 de milioane de metri cubi de lemn. Din această cantitate, doar 18,5 milioane de metri cubi reprezintă tăierile legale, pentru care se plătesc taxe, restul de 20 de milioane de metri cubi fiind arbori extrași fără nicio formă legală, în mare parte din pădurile
proprietate privată. ”Diferența de la 18,5 milioane de metri cubi la 38,6 milioane metri cubi reprezintă tăieri neautorizate. Astăzi, cele mai mari probleme de tăieri neautorizate le avem în pădurile proprietate privată, apoi în pădurile autorităților publice locale și, pe locul trei, în pădurile administrate de RNP Romsilva”, declara, zilele trecute, ministrul Mediului, Costel Alexe. ,,Situația din zona exploatărilor forestiere și prelucrării lemnului tinde să se agraveze de la an la an, pe măsură ce cererea de export de lemn din România crește semnificativ, iar autoritățile întârzie să ia măsurile necesare combaterii fenomenului tăierilor ilegale’’, arată
analiza Frames.

Potrivit analiștilor, tăierile ilegale trebuie pusă în legătură directă și cu situația firmelor din domeniu. ,,Cum majoritatea firmelor sunt din zona microîntreprinderilor, iar media creanțelor este destul de ridicată, acestea nu au destul capital să supraviețuiască condițiilor din piață și, posibil, ca multe dintre acestea, având și un personal redus, să activeze la limita legii în scopul de a-și păstra business-ul pe linia de plutire’’, arată analiza. Analiștii spun că și statul este vinovat, în mare parte, de extinderea
fenomenului tăierilor ilegale de arbori din păduri. ,,Dincolo de cazurile prezentate de massmedia, de sesizările ONG-urilor care au arătat că printre beneficiarii tăierilor ilegale s-ar afla inclusiv fabrici cunoscute de cherestea și mobilă din România, nu am
înregistrat, din păcate, decât victime (un mort și alte 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva în 2019) și prea puține acțiuni penale, măsuri administrative îndreptate împotriva celor care taie ilegal pădurile’’, arată analiza.

Potrivit experților, trebuie făcută o diferență clară între cei care exploatează legal pădurile din România și cei care o fac ilegal.
,,Este esențial, pe de altă parte, ca noul Guvern să vină cu măsuri concrete care să protejeze pădurile și să limiteze, la un nivel drastic, tăierile de arbori. Interzicerea exporturilor de lemn, cel puțin pentru o perioadă de câțiva ani, ar putea fi o soluție viabilă pentru mediu, însă dezastruoasă pentru business-ul din acest sector. Astfel că trebuie găsită o soluție de echilibru, care să stimuleze exploatarea sustenabilă a pădurilor. O reglementare mai strictă a acestui domeniu, inclusiv prin creșterea semnificativă a taxelor pentru exploatarea lemnului, similară cu cea practicată în alte țări occidentale, pare a fi cea mai bună soluție’’, se mai spune în analiza Frames.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Nimic nou sub soare si lipsit de importanta.Toti stim despre jaful din padurile romanesti si cine coordoneaza acest jaf.Un padurar care castiga milioane printr-o societate de exploatare forestiera ma suparase fiindca era prea lacom.Profitand ca am un coleg mare sef la Romsilva am vrut sa-i dau o lectie acelui sef de canton.Raspunsul a fost ferm:pot cere destituirea oricarui sef de ocol dar nu pot face nimic cu seful de canton deoarece ei stau la baza sistemului piramidal.Asa ca nu mai incercati ca nu ae schimba nimic.

  2. Nici o prostie, nici o imbecilitate, nu poate fi numită ”afacere”,.Mă intreb ca cei care dosesc miliardele, or să poată respira bani, la un moment dat.. sau or să aibe ape curate, izvoare din banii jefuiți prin tăierile de păduri?? Cum poate o nație să fie atât de proastă să nu realizeze de cum iși fură singură căciula ? Nu vede românu patriot de cum dispar izvoare, pâraie, apele din râuri tot mai puțină și mai murdară, cu fauna acvatică distrusă ?? Vrea o țară ca afară prostu,, el de ce nu se comportă ca cel de afară ? De ce fură, murdărește, distruge orice in mod barbar ?? Merită românu să aibe țară ??

  3. Padurile vor fi taiate in continuare fara mila , fara nicio opreliste si fara remuscari ! Vinovat este unul singur -poporul roman ! Nicio manifestare serioasa impotriva acestei criminale dsistrugeri ,nici organizarea unor proteste masive , cu oprirea si confiscarea camioanelor cu lemne , demascarea politicienilor complici -politicieni din toate partidele, fara nicio diferenta – . Poporul mioritic – ,, miorita , lae, bucalae… ” asteapta cu seninatate finalul tragic precum ciobanul din aceasta cea mai idioata fantasmagorie ,, Miorita ” , ,,capodopera ” folclorica ar trebui interzisa si scoasa de urgenta din programele scolare , nu este altceva decat o oda a prostiei , un model moral dezastruos ce insufla copiilor un comportament lash , inactiune , indiferenta si complacerea in prostie !

  4. Patriotismul la români este doar la nivel declarativ. Românii au devenit de-o răutate feroce și-o ticăloșie extremă. Pentru niște bani în plus vând tot, și nu numai familia dar și sufletul lor…
    Dacă facem o analiză corectă vedem că înticăloșirea a început în iepoca Băsescu, el fiind cel mai mare ticălos pe care au început al copia românii. Nu mai există la români nici cinste și nici onoare. Totul este legat de bani și interese. O astfel de turmă cu pretenții de popor multimilenar nu mai poate fi domesticită decât cu biciul… ce democrație, ce drepturi ale omului pot fi invocate pentru niște bipezi care se comportă cu mult mai rău decât animalele. Dacă nu se va interveni dur și eficient de la nivelul conducătorilor (președinte, guvern, servicii) românii vor dispărea complet nu numai ca națiune dar și ca populație… deja sunt la nivel de turmă îndobitocită și imbecilizată.

  5. in colonia lucrului „bine facut” nefericitu de dragnea e bagat la puscarie pt o amarata de femeie de servici pplatita 2 ani (paguba 1000 eur) dar kingaii absolutzi klaus I si louis I zburda liberi cand acopera furturi din paduri de miliarde de euroi – halal sa le fie

  6. Romania este in vrie. Cu o populatie resemnata si somnoLENTA fura si cozile de topor din tara fura si barbarii de tirani cu care suntem ” aliati”. Petre Tutea spunea ca a facut puscarie pentru niste prosti iar despre Romani ca sunt niste Vite Blande.Un internaut se isteriza cu vreo 10 minute in urma ca nu mai avem handbal. Cum de este posibil sa batem Kazahstanul la doar doua goluri !!! De parca handbalul ar fi problema.Nu mai avem industrie peste 2000 de fabrici demolate mai rau ca in razboi peste 5,5 milioane de Romani plecati din tara de foame mai rau ca in razboi toata flota distrusa de nu mai poti manca un peste ca lumea tot mai rau ca in razboi.In timp ce vitele blande sunt mute. Cunosc straini care sunt si surprinsi si bucurosi de resemnarea generala mai ales din ultimi 15-20 de ani si care fac bani multi in Romania dar totusi ma intreaba direct.De ce voi Romanii sunteti atat de prosti ? DE CE ?

  7. Padurile Romaniei fata in fata cu lobbystul HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL / HS TIMBER PRODUCTIONS SRL: dezastru pentru paduri, ranjet nemarginit pentru castigatorul a inca unui mandat. Poporul traieste „normalitatea” – asta si-a dorit.

  8. Pentru toti tembelii care nu au scapat prilejul nici de data asta pentru a manca cacat pe seama lui Iohannis : SCHWEIGHOFFER HOLZINDUSTRIE , taie cam 20% din lemnul scos la taiere de ROMSILVA ! Ei spun ca 14% , ma rog ! Nu intereseaza pe nimeni cine taie restul de 80% ? Nu ! Si bine face ! Toata lumea vrea sa stie numai si numai ce taie SCHWEIGHOFFER HOLZINDUSTRIE ! Cantitatea de anuala de lemn scos la taiere o stabileste ROMSILVA , institutie aflata in subordinea Guvernului , nu a Administratia Prezidentiala !P.S.: Contractele cu SCHWEIGHOFER HOLZINDUSTRIE au fost incheiate in 2003 si 2004 de guvernul PSD al lui Adrian Nastase ! Gerald Schweighofer . presedintele – director general al companiei , a fost decorat cu Ordinul National ,, Pentru Merit ” in grad de Cavaler de Ion Iliescu si Adrian Nastase la 2 decembrie 2004 intre doua tururi ale alegerilor prezidentiale. Tot atunci firma Holzindustrie Schweighofer a primit un contract pe 10 ani cu Romsilva prin care si-a dobandit dreptul de preemptiune, adica accesul la lemn pe alese !

  9. @Nastratine, esti sugu-bat, ca Hogea, dar DE CE treci cu vederea Legea silvica respinsa de Iohannis, prietenia lui cu patronul austriac, cu care face revelioane si altesindrofii si lucrul corporatiei la negru cu traficanti ilegali de lemn?!

    • @Clopotarul Adormit al Neamului ( prost ) : 1. Habar nu ai care sunt motivele pentru care a respins-o ! Documenteaza-te si mai vorbim . Ai sa constati ca e o suma de potlogarii pesediste care favoriza pe niste alde unii preteni , in niciun caz compania austriaca ! 2. Ce treaba are Administratia Prezidentiala cu traficantii de lemn ? Mintea ta de gandac coafat ni ti-a spus ca asta e treaba Guvernului prin institutia specializata – MAI ? P.S.: daca Iohannis nu se afla in relatii de prietenie cu Gerald Schweighofer , v-ar fi durut in tuhas de aia 20 % pe care ii taie compania austriaca , asa cum va doare de cele 80% pe care nu va intereseaza cine le taie !

  10. Miroase de la o posta ca, prietenii austrieci ai lui Johannis au ras padurile Romaniei! Huuo! Avem nevoie de o Greta!

  11. Intr-adevar schimbarea numelui era necesara . Holz , suna ca dracu , prea sugereaza sunetul drujbei

  12. Mai copii ai ploii, ia vedeti voi cu contratactele astea cu padurile.
    Nu cumva Nastase, nu cumva Gavrilescu?
    Nu va mai dati cu stangul in dreptul.
    Hotii striga hotii.
    Nu mai merge fratilor, poporul e cu ochii pe voi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.