Tanasă, avertisment șocant. În acest moment, în Transilvania, se reclădește Ungaria Mare!

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat vineri, 3 noiembrie, la Palatul Parlamentului, dezbaterea cu tema „Românii din inima României. Probleme și soluții pentru păstrarea identității naționale în Covasna, Harghita și Mureș”. În cadrul dezbaterii, Dan Tanasă, deputat AUR și purtător de cuvânt al partidului, a adus în discuție situația românilor din județele Harghita, Covasna și Mureș, afirmând că este pentru prima dată când un partid parlamentar organizează o astfel de dezbatere.

Deputatul AUR a arătat că românii din Harghita, Covasna și Mureș sunt supuși unui proces violent de epurare etnică, orchestrat sistematic de instituțiile publice ale statului român controlate de membri ai UDMR. Acesta a adăugat că românii sunt discriminați, pe criterii etnice, în anumite zone din România.

Românii sunt discriminați, pe criterii etnice în România, în anumite zone din România. O concluzie șocantă! Dar documentele vorbesc foarte clar. Românii nu au la Miercurea Ciuc, la Sfântu Gheorghe, nu au vicepreședinți de CJ, nu au viceprimari, chestiuni pe care comunitatea maghiară le consideră inacceptabile. La Sfântu Gheoghe, deși mai avem în continuare o comunitate puternică de peste 23% etnici români, pentru elita politică și civică maghiară este absolut inacceptabil ca românii să aibă un viceprimar la Sfântu Gheorghe sau un vicepreședinte de CJ. În acest moment, Transilvania este sub co-suveranitate româno-ungară. Ungaria se comportă în Transilvania ca un stat co-suveran, cu largul concurs al puterii politice de la București, a PSD, a PNL, a USR, a tuturor partidelor care formează eșicherul guvernării în acest moment. Ungaria se comportă ca un soft power, se comportă de parcă își exercită legea, domnia, pe teritoriul Transilvaniei. În ultimii 33 de ani am avut de a face cu o sarabandă de acte care pot fi catalogate, fără îndoială, ca fiind acte de trădare națională din partea elitei politice de la București condusă de cele mai multe ori de PSD și de PNL”, a spus Dan Tanasă.

Deputatul AUR a criticat faptul că Ungaria construiește un sistem de învățământ paralel în Transilvania.

„Ungaria construiește un sistem de învățământ paralel în zonă și în Transilvania, dar și în Harghita și Covasna. S-a creat impresia că etnicii maghiari din România nu ar fi avut învățământ în limba minorităților, acest lucru fiind fals. Statul român asigură pentru toate minoritățile, pentru toate nivelele de educație asigură unități de învățământ și finanțare, însă Ungaria, o chestiune de neacceptat nicăieri în lume, Ungaria pur și simplu construiește un sistem de învățământ paralel celui român”, a spus Dan Tanasă.

Acesta a afirmat că, în acest moment, Transilvania este sub cosuzeranitate romano-ungară și că Ungaria se comportă în Transilvania ca un stat cosuveran. El a adăugat că în ultimii 33 de ani, elita politică de la București a comis acte de trădare națională.

„Elita politică și civică maghiară din ultimii 33 de ani s-a remarcat doar printr-un discurs al urii, prin șovinism, xenofobie, de cele mai multe ori declarații absolut inacceptabile, iar în opinia mea și nu numai, Kelemen Hunor și câțiva reprezentanți ai comunității maghiare din România încă nu și-au dovedit loialitatea față de statul român și așteptăm în continuare să își dovedească loialitatea. România a abandonat în acest moment complet Transilvania. În Transilvania nu se consumă statalitate românească”, a mai subliniat Dan Tanasă.

Deputatul AUR a tras un semnal de alarmă și a propus ca soluție asigurarea reprezentării comunităților de români la nivel local, județean și parlamentar, finanțare adecvată pentru susținerea proiectelor culturale, politice și sprijinirea necondiționată a Bisericii Ortodoxe Române, avertizând că altfel „în 20 – 30 de ani idealul, ținta ideală a așa-zisului ținut secuiesc se va fi îndeplinit”.

În ultimii 20 de ani, zeci de mii de români au fost fugăriți din zona județelor Harghita, Covasna și Mureș. Proiectul înființării așa-zisului ținut secuiesc autonom este în derulare cu largul concurs al clasei politice de la București care guvernează România de 30 de ani. Nu există niciun fel de politică, de coeziune, nu există niciun fel de politică prin care statul român să preîntâmpine. Când spun statul român mă refer la PSD și PNL. În acest moment, în Transilvania, se reclădește Ungaria Mare”, a conchis Dan Tanasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

46 de Comentarii

 1. Citez:poporul stie si vede „acte de trădare națională din partea elitei politice de la București condusă de PSD și de PNL”,
  La alegeri PNL si PSD ….AFARA.
  SIMPLU

 2. Poate ca e semnate actele, au devenit proprietari ai zonei conform legii „30 ani acte la purtator, definitiv proprietar fara drept de contestari”! Da, este legea psd-pmp din perioada petrov-turnatorul betivan.

 3. Coșmarul specific al unui necioplit. iară i s-a rostogolit ultima pastilă sub pat..Ungaria Mare in Transilvania, ar fi ceva interesant…Insă mă intreb de presa de ce se mai uită la vomele acestui patriot căcare nu știe decât să numere drapele..

 4. Nu este departe de adevar asertiunea d-lui Tanasa.

 5. Stalin a dat Romaniei intreaga Transilvanie la 1945 cu ocazia instalarii Guvernului Petru Groza la Bucuresti…Unde e azi Petru Groza? E aruncat la gunoi dupa Lovitura de Stat Securisto – CIA din dec. 1989….Gestul lui Stalin a provocat supararea ungurilor care a rabufnit prin 1956 cand s – au batut cu rusii….bataie din care ungurii au invatat…Pai daca si Comunismul si Stalin si Petru Groza au fost aruncate la cos, daca Romania a aruncat Rusia la cos in favoarea Americii iar Ungaria s – a sacrificat refuzand sa injure Rusia in cor cu prodimea…este normal ca Ungaria sa fie rasplatita de Istorie cu ceva, in dauna Romaniei…Ca tu esti ruman prost care vrei doar avantaje si pomeni e alta problema… In 1945 Anglo – americanii ar fi impartit Transilvania intre romani si unguri….Acum cand Anglo – americanii fac legea in Colonia Romania sunt posibile niste schimbari…

 6. Are dreptate !
  Și parcă la Pădure era o Divizie cu atribuții specifice.
  Doarme, măRog…🤮

 7. Las’ ca noi dormim somnul cel de moarte .
  Cand ne vom trezi ,daca ne vom mai trezi vreodata vom fi pusi in fata faptului implinit .
  Kasha-i romanul

 8. -Hunii,gepizii,maghiarii,vo(bu)lgarii, khazarii, cumanii, veniti din aceeasi zona – W si SW Caspicii, au fost si sunt cotropitori pe aceste meleaguri. Ei stiu din origini, din stepa sa adulmece prada si sa-si croiasca hanatul. Ana Comnena nu a ajuns soacra lui Arpad, vlahul care a trecut de la ortodoxie la catolicism iar Ionitza Caloian a fost bugarizat/slavizat curand dupa moartea sa ! Noroc cu Petru si Asan. Ne ducem crucea in continuare deoarece imparatiile de azi sunt conduse de ei, cei care doresc sa conduca popoare, baculinic.Romanii au fost inscrisi ca reprezentanti de seama in cultura popoarelor si statelor vecine dar invers NU cunoastem !

 9. Asa , și ? Care-i problema ? Probabil ca asta vor și romanii ardeleni ! Pentru ca nu spun nimic ! Lor le stau în gat regatenii ! Din necivilizați , țigani și mitici nu ne mai scot ! Nu le doresc decât sa aibă ce vor ! O sa plângeți cu vorbe , năucitor!

 10. Marele urs
  Ești un idiot și fiindcă nu cunoști realitatea, dar ești obligat să comentezi,arunci jigniri și cuvinte mizere. Are DREPTATE domnul Tănasă.Inca înainte de ’90 in aceste județe, maghiarii erau stat în stat și cel puțin în învățământ ( unde cunosc problema) făceau fix ce doreau și nimeni nu-i trăgea de mânecă. Niciun absolvent de liceu nu ar trebui să treacă examenul de Lb. Romana, fiindcă nu cunosc limba. Ungurii urmăresc îndeaproape și cu perseverență să-și „recupereze” Transilvani, căci multe bogății sunt acolo.

 11. Nu trebuie sa fii trist….voi regatenii ramaneti cu Ciuca, Ciolacu si alti dobitoci!

 12. Este „articol” platit sau rezonati cu fantasmele astea?

 13. @AXOANE, devii din CE inCE maiTAMPIT cu Spume si aiajuns la Stadiul CLINIC Gravde TAMPITA Acuta, pe Baza Celei CRONICE …Ș)

  NU merita sa discute Careva Serios cu tine !

  Adioca sa primeasca Unii POMRNI, sarind peste Istorie ca peste Caii de Stepa ?

  Haida DE !

  Ai baut VODCA (Apusoara in Rusa … Ș) PreaDestulDeMult

 14. @Ion,
  Te cheamă Ion, nu Ghiorghie? Oricum, nu cunoști realitatea, doar comentezi să fii la rând cu lumea.

 15. Vrabia malai viseaza, iar edit ungaria mare. (Cl)axon si marele animal sunt doi agitatori bolsevici care au invatat istorie de la caprele pe care la-au pastorit. Cunosc genul asta din armata, am avut colegi unguri, in haita se dau zmei, dar devin mielusei cand raman singuri. Nu sunt toti la fel, unii cunosc si ce inseamna respectul.

 16. Tuasu Tanase nu se pricepe la contructii. Ca sa contruiesti ceva, iti trebuie bani, foarte multi bani, si arhitecti remarcabili, iar judetele vizate sunt printre cele mai sarace din RO. Hungaria n-are de unde sa le dea, cu cateva milioane de euro, faci un stadion micut si saracacios peste fostele culturi cu legume. Auristii vorbesc fara rost, la altceva nu se pricep. Vor trimite 5-6, probabil, parlamentari la BXL ca sa contreze votul celorlalte 700 de voturi. In primul an vor invata drumul pe care se ajunge la locul din banca lor. Asta este tot, capat de linie sau cainii latra, caravana trece.

 17. Ion spune:
  04 nov. 2023 la 13:47

  Matale ai „vorobit ca un om mare” . Dacă nu’i cu supărare ….. ce aţi fumat azi ?

  Apropo de : „Niciun absolvent de liceu nu ar trebui să treacă examenul de Lb. Romana, fiindcă nu cunosc limba.” …. bre ….acilea ai o „ţîră” de deptate având în vedere că pentru mulţi urmaşi ai dacilor de pe plaiurile mioritice este valabilă afirmaţia : „grea’i limba română pentru români” .

  În rest ….. s’auzim numai de bine că de rău suntem sătui !

 18. @Ion
  04 nov. 2023 la 13:47

  Matale ai „vorobit ca un om mare” . Dacă nu’i cu supărare ….. ce aţi fumat azi ?

  Apropo de : „Niciun absolvent de liceu nu ar trebui să treacă examenul de Lb. Romana, fiindcă nu cunosc limba.” …. bre ….acilea ai o „ţîră” de deptate având în vedere că pentru mulţi urmaşi ai dacilor de pe plaiurile mioritice este valabilă afirmaţia : „grea’i limba română pentru români” .

  În rest ….. s’auzim numai de bine că de rău suntem sătui !

 19. Dupa ce o sa le rupem mecla le unguri si la cine o sa mai vrea o sa luam TRANSILVANIA in granitele ei isorice ,PAN LA TISA.

 20. Cineva să-i spună dobitocului AUR că identitatea națională din Covasna, Harghita și Mureș este cea maghiară, pentru că poporul locuitor majoritar este cel maghiar.

 21. Cine sa-ti spuna ICS ca acestea sunt teritorii cu IDENTITATE NATIONALA ROMANEASCA locuite de etnici maghiari si aproape de loc secui si ca si matale traiesti IN ROMÂNIA,iti place sau nu!

 22. „În acest moment, în Transilvania, se reclădește Ungaria Mare”
  Adevarat . Tragic.

 23. Populatia gasita de unguri la anii 894-903 AD in Transilvania: „Quia essent blasij et sclaui” (Gesta Hungarorum).

  Populatia din Transilvania (2021): 76.42% Români, 17.36% Unguri, 4.53% Roma, 1.69% altii.
  Religii in Transilvania (2021): 65.96% Români Ortodocsi, 14.04% Protestanti, 9.32% Catolici, 10.41% altii.

  Populatia istorica a Transilvaniei (bazata pe statistici oficiale):
  An Total Români Unguri Germani Sasi Note
  1730 ~725,000 57.9% 26.2% 15.1% – Austrian statistics
  1784 2,489,147 63.5% 24.1% 12.4% – Austrian statistics
  1850 1,823,212 57.2% 26.7% 10.5% – 1850/51. census

  1869 4,224,436 59.0% 24.9% 11.9% – Austro-Hungarian population census
  1880 4,032,851 57.0% 25.9% 12.5% – Austro-Hungarian population census (based on primary language)
  1890 4,429,564 56.0% 27.1% 12.5% – Austro-Hungarian population census (based on primary language)
  1900 4,840,722 55.2% 29.4% 11.9% – Austro-Hungarian population census (based on primary language)
  1910 5,262,495 53.8% 31.6% 10.7% – Austro-Hungarian population census (based on primary language)

  1919 5,208,345 57.3% 25.5% 10.6% – Romanian statistics
  1920 5,114,214 58.3% 26.7% 9.7% – Romanian statistics
  1930 5,548,363 57.8% 24.4% 9.8% – Romanian population census
  1948 5,761,127 65.1% 25.7% 5.8% – Romanian population census (based on mother tongue)
  1956 6,232,312 65.5% 25.9% 6.0% – Romanian population census
  1966 6,736,046 68.0% 24.2% 5.6% – Romanian population census
  1977 7,500,229 69.4% 22.6% 4.6% – Romanian population census
  1992 7,723,313 75.3% 21.0% 1.2% – Romanian population census
  2002 7,221,733 74.7% 19.6% 0.7% – Romanian population census
  2011 6,789,250 70.6% 17.9% 0.4% – Romanian population census

  ASADAR … in toate statisticile cele ISTORICE si OFICIALE … POPULATIA cea MAJORITARA din Transilvania a fost (DINTOTDEAUNA/de dinainte de anul 900 AD) si este (ACTUAL/2021) cea Româneasca.

 24. Ce bine o sa le mai fie romanilor ardeleni în cazul în care revin ungurii-vor rămâne în itarii goi, fără proprietăți.Majoritatea au fost improprietariti în 1921-1922, deci prin anularea legilor românești, terenurile se vor întoarce la vechii proprietari.Si expresia Budos Olah, adică valah împuțit(cum ii alintau duios ungurii pe romani), va reveni la moda.Distractie la maxim!

 25. Încă un motiv să votez AUR 🇷🇴✌️✌️✌️

 26. Are dreptate dl Tanasa. Daca am fi precum slovacii, asta nu s-ar intampla, iar Slovacia are peste 10% unguri, concentrati la granita. Noi stam cu mainile in sin si acceptam mioritic rezultatele ofensivei maghiare! Intrebati-va ce s-ar fi intamplat daca Victor Orban n-ar fi antipatia UE, ungurii ari fi facut mult mai multe boacane in Ardeal.. Astia, ungurii si „pretenii” lor romani, au curatat de simmboluri romanesti si alte orase ale Romaniei.

 27. Ungurii si-au recuperat proprietatile in Ardeal prin justitie. Daca la nivelul ICCJ sunt judecatori care nu cunosc istoria si care au spus ca disidentul Ursu era de fapt un alintat, ce sa mai zicem la nivelurile de baza din organizarea judecatoreasca. Nici nu stiu sa spun daca e tradare sau prostie crasa

 28. Elegant spus, e povestea cu drobu’ de sare la români.

  Direct spus este vorba de elucubrațiile senile ale unui vizitator vrednic de cârciumă. În aburii beției i se pare lui că…

  Doar că i se rupe filmul cam des!

 29. Cand Vadim si Paunescu incercau sa ne deschida ochii ii faceam nebuni,extremisti si ceausisti impinsi din darat de proteveuri si antene.Ne meritam soarta din plin.Fiecare pasare proasta pe limba ei piere.

 30. Cai verzi pe pereti…NU A EXISTAT O UNGARIE MARE….a existat AUSTRO-UNGARIA…

 31. Interesaaaant, Cotidianul m-a cenzurat ! Adica mi-a taiat comentariul. Spuneam ca cineva cu „mare curaj si credibilitate” ar putea lua in considerare o varianta cu un judet secuiesc format doar din Covasna plus orasul(doar orasul) Miercurea Ciuc.Sigur si Tusnad care este intre. Atat ! Ar insemna mai putin de jum. din pretentiile unguresti , le-ar da ceva totusi si… ar fi o varianta departe de Ungaria cu sublinierea ferma a caracterului specific si exclusiv secuiesc.

 32. @qwe
  Din păcate asta e realitatea. O cunosc cum arată și înainte de 89 și după. Maghiarii din din așa zisa secuime sunt îndoctrinați și înveninați la adresa românilor încă din grădiniță și școală -bineinteles cu metode specifice. Visează toată maghiarimea din Transilvania să fim arondați Ungariei.Au toate drepturile din lume și tot nu le este suficient. Cei care fac acele comentarii murdare împotriva românilor iubitori de țară sunt fie udmristi, fie agenți de influență. Să nu uităm cum ne-au tratat ungurii de-a lungul istoriei pe pământurile noastre.

 33. @Grig7
  Mai documenteaza-te ! Toți ungurii care au plecat din România după 1919 au fost deplin despăgubiți. Cei care au rămas ( cei sărăcuți) și-au păstrat averile. Deși s-au făcut restituiri masive, majoritatea sunt ilegale din acest motiv. Dar instanțele nu cunosc istorie !

 34. Putini sunt care mai stiu ca dupa Dictatul de la Viena a lui Hitler,privind „cedarea!?” Transilvaniei de Nord catre Hungaria,acestia au aduc peste 300.000 de hunguri ca populatie imigranta. Dupa terminarea WW-2 GRESALA conducerii comuniste romane din acei ani,a fost ca NU a aplicat planul de EXPULZARE a acestor imigranti-hunguri adusi BESTIA de Miklos Horthy.Cehoslovacia si Polonia au EXPULZAT pe toti hungurii-imigranti din acei ani,dupa WW-2.!!

 35. @Ion
  În primul rand nu toți ungurii au fost despăgubiți.Cei considerați de romani criminali de război nu au fost-oare cum ii considera ungurii?
  În al doilea rand, chiar crezi ca se vor împiedica de asemenea „amanunte”?Mai ales ca sunt poate mii de retrocedări făcute după 1990, fizic sau prin despăgubiri.Si continua, cel puțin despăgubirile.
  Eu sunt sigur ca nu!

 36. @agapis,
  Probabil că și dta ești victima naționalismului propagat de școala românească și nu ai catadicsit să afli istoria adevărată a teritoriilor despre care vorbim.
  ltefl, ai fi știut că până în sec 19 nu a existat o „identitate națională românească”; a existat o identitate culturală românească (adică având înțelesul de „romană”) însă identitățile culturale ale locuitorilor din teritoriile care fac astăzi parte din România au fost valahă, moldovenească și ungurească (da, vlahii din Transilvania erau numiți „ungureni”, adică „verii romanici din Ungaria”).
  Însă teritoriul celor 3 județe n-au fost ocupate niciodată în majoritate de populații vlăhești (insist cu acest termen ca să înțelegi că populația respectivă nu avea altceva decât o origine considerată comună cu muntenii și moldovenii – erau, dacă e mai ușor să înțelegi printr-o comparație, precum sunt astăzi israelienii și palestinienii: ambele sunt popoare semite, desprinse din poporul cananean, însă au fost, sunt și vor rămâne 2 popoare distincte) ci de populații de origini maghiare (unii spun că secuii ar fi huni, alții că ar fi maghiari – în lipsa unei concluzii bazate pe studii obiective eu respect dreptul lor de a se considera maghiari), deci care fac parte din națiunea maghiară – adică au identitate națională maghiară.

 37. Am făcut atâtea greșeli în răspunsul de mai sus încât îl voi republica în integralitatea sa, corectat:

  „@agapis,
  Probabil că și dta ești victima naționalismului propagat de școala românească și nu ai catadicsit să afli istoria adevărată a teritoriilor despre care vorbim.
  Altfel, ai fi știut că până în sec 19 nu a existat o „identitate națională românească”; a existat o identitate culturală românească (cuvânt care avea înțelesul de „romană”) însă identitățile naționale ale locuitorilor din teritoriile care fac astăzi parte din România au fost valahă, moldovenească și ungurească (da, vlahii din Transilvania erau numiți „ungureni”, adică „verii romanici din Ungaria”).
  Teritoriile celor 3 județe n-au fost locuite niciodată în majoritate de o populație vlahă (insist cu acest termen ca să înțelegi că vlahii transilvăneni nu aveau altceva decât o origine considerată comună cu muntenii și moldovenii – erau, dacă e mai ușor să înțelegi printr-o comparație, precum sunt astăzi israelienii, palestinienii și sirienii: popoare semite, desprinse din poporul cananean, însă care au fost, sunt și vor rămâne popoare distincte) ci de populații maghiare (unii spun că secuii ar fi huni, alții că ar fi maghiari – în lipsa unei concluzii bazate pe studii obiective eu respect dreptul lor de a se considera maghiari), care fac parte din națiunea maghiară – adică au identitate națională maghiară.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.