Tăriceanu, către Boc: Sunteţi legat la ochi de FMI şi-i daţi înainte cu austeritatea

Liderul deputaţilor PNL, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, i s-a adresat luni actualului premier, Emil Boc, cu ocazia dezbaterii bugetului de stat în Parlament, că este „legat de ochi” de FMI şi ar da dovadă de o demagogie precum cea din momentul în care era un „student comunist”.

Tăriceanu a luat cuvântul în plenul Parlamentului şi l-a întrebat pe Emil Boc dacă el şi-a scris discursul pentru prezentarea bugetului pe 2012. „Discursul vi l-au făcut cei de la FMI, sau vi l-aţi făcut dv? Dacă îmi spuneţi că l-au făcut cei de la Fond, e regretabil, dacă îmi spuneţi că l-aţi făcut dv atunci nu e decât o dovadă că aţi fost un bun învăţăcel la cursurile pe care le urmaţi când eraţi cadru de bază la Uniunea Asociaţiei Studenţilor Comunişti din România şi cu perspective să deveniţi cadru de bază la Partidul Comunist Român. Atâta demagogie, atâtea panglici, n-am mai ascultat demult. Se vede că dnul Boc aplică orbeşte reţetele FMI, reţeta pe care o cunoaştem cu toţii de 3 ani de zile, ea se numeşte simplu: austeritate (…) A aplicat măsurile preconizate de FMI, cuminţel, ca un cetăţean pe care îl duce Fondul legat la ochi şi îl plimbă pe stradă”, a susţinut fostul premier din perioada 2004-2008.

De asemenea, liderul deputaţilor PNL l-a acuzat pe Boc că încearcă să impună din nou austeritatea în cazul României, după ce a „stors-o” deja ca pe o lămâie. „Cei de la Fond, văzând că măsurile pe care le-au preconizat nu au dat roade, au venit anul acesta şi v-au mai spus: . Reţeta pe care o aplică cam peste tot. Dvs care nu prea înţelegeţi despre ce e vorba, iarăşi, elev conştiincios, îi daţi înainte cu austeritatea şi economia se prăbuşeşte în continuare (…) După ce aţi luat măsurile de ajustare, sau cu alte cuvinte, după ce aţi stors lămâia o dată, de două ori, credeţi că mai aveţi de unde să faceţi o ajustare suplimentară? Concluzia este simplă: România este astăzi mai puţin capabilă să se confrunte cu o criză decât avea în 2009, când avea slavă Domnului ceva osânză acumulată”, a declarat fostul premier.

Tăriceanu a susţinut că aplicarea deficitului bugetar redus este valabilă pentru ţările care au un nivel ridicat de datorie publică şi care nu pot să justifice în niciun fel deficite bugetare ridicate. „Pentru România, a o obliga la un deficit structural de 0,5% este în mod simplu spus că vom condamna România să rămână o ţară subdezvoltată”, a explicat liberalul.

Liderul deputaţilor PNL a ţinut să sublinieze faptul că Emil Boc a enunţat „ajutoare de stat” acordate deja în 2011, care ar fi generat crearea de noi locuri de muncă, însă rezultatul acestora ar fi fost catastrofal. „A vorbit de aproximativ 200 şi ceva de milioane de euro care au fost folosiţi ca ajutoare de stat şi care au dus la crearea, atenţie, a 4400 de locuri de muncă! Faceţi o socoteală la 4 milioane de locuri de muncă în România, dnul Boc a reuşit o creştere substanţială de 1 şi ceva la mie. Câte miliarde de euro ar fi trebuit dânsului ca să creeze un milion de locuri de muncă, pe care a avut grija să le distrugă în trei ani de guvernare, vreo 45 de miliarde”, a mai susţinut Tăriceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.