Tăriceanu, lăsat în offside de Victor Ponta?

Demararea procedurilor de suspendare a lui Traian Băsescu au intrat în impas. Iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu pare, aşa cum s-au derulat evenimentele marţi 9 septembrie, mai aproape de un eşec. Fără implicarea PSD, suspendarea lui Traian Băsescu este în aer.

La prima vedere se poate spune că Victor Ponta şi PSD l-au lăsat în offside pe Tăriceanu. Declaraţiile de marţi (cu conotaţii clar negative privind suspendarea) ale lui Ioan Rus, Liviu Dragnea (nu mai intru în amănunte pentru că sunt cunoscute) şi scepticismul lui Ion Iliescu sunt sugestive. Singur Victor Ponta a dat o declaraţie „neutră” – urmează să se decidă într-o şedinţă a conducerii PSD ce şi cum legat de suspendare –, dar şi aceasta a fost nuanţată, atunci când premierul a făcut referire la contexte interne şi (mai ales) internaţionale.

Cel puţin până lunea viitoare, când PSD va lua o decizie, Călin Popescu Tăriceanu se află într-o situaţie mai mult decât delicată. Au fost voci care au afirmat că Tăriceanu, prin demersul său, a executat o directivă a lui Victor Ponta & Co. Există şi numeroase voci care susţin că de fapt iniţiativa a fost una 100% a lui Tăriceanu. Credem că a doua variantă este mai aproape de adevăr, ţinând cont de sursele de provenienţă a informaţiilor. Indiferent care variantă este cea adevărată, preşedintele Senatului iese foarte prost dacă demersul de suspendare va eşua. Da, Călin Popescu Tăriceanu este între ciocan şi nicovală.Practic sunt trei scenarii posibile la PSD:

1. PSD consideră că nu este oportună suspendarea.

2. Se decide ca parlamentarii PSD să acţioneze conform propriei conştiinţe (adică să semneze sau nu documentul de suspendare).

3. PSD consideră că este oportună suspendare.

Dacă vom avea „punctul 1”, sau „conştiinţa” PSD-iştilor va opta pentru „nu”, atunci Tăriceanu va pierde foarte mult la capitolul credibilitate şi nu este exclus ca gruparea pe care o conduce să sufere un recul. Toată lumea îl va considera pe Tăriceanu şi gruparea lui ca fiind „rejectaţi” de Ponta şi USL. Şi nu se poate spune că până acum Tăriceanu nu a fost un aliat de nădejde a echipei Ponta.

Se impun două întrebări. Prima: de ce a demarat Tăriceanu procedurile de suspendare? Răspunsul este simplu: a vrut să-şi crească bazinul electoral atrăgând voturi de la electoratul PNL, care, se ştie, este un electorat ostil lui Traian Băsescu. Şi implicit să producă pagube majore PNL-ului. Şi deloc de neglijat, de a-l pune pe Iohannis într-o situaţie dificilă, adică aceea de a refuza suspendarea. Resping tema tembelă lansată de Realitatea TV, care sună astfel: preşedintele interimar îl va graţia pe Dan Voiculescu. O resping pentru că este imposibilă. O graţiere nu poate opera pentru o pedeapsă cu executare de 10 ani.

A doua întrebare: de ce a demarat Tăriceanu procedurile de suspendare dacă nu era sigur de sprijinul PSD? Aici este foarte greu de dat un răspuns. Dacă iniţiativa a fost una personală, atunci se poate spune că Tăriceanu s-a aruncat într-o aventură politică. La fel şi dacă l-a avut pe Sebastian Ghiţă în spate (unele voci care susţin şi această variantă).

Dacă însă lunea viitoare, PSD spune „da”, sau dacă „conştiinţa” parlamentarilor PSD spune „da”, atunci Tăriceanu iese mai puţin şifonat, dar va avea eticheta de executant al deciziilor lui Ponta & Co. Şi, în plus, vom putea spune unele lucruri deloc plăcute despre ce ne aşteaptă dacă Victor Ponta ajunge la Palatul Cotroceni. Mai precis, vom putea spune despre Victor Ponta că este un continuator al practicilor lui Traian Băsescu. Pentru că Traian Băsescu este cel care a „inventat”, pentru a-şi maximiza şansele, desfăşurarea simultană a unui referendum cu alegerile prezidenţiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.