Taxa care ațâță doi miniștri

Taxa de 2% pusă pe cifra de afaceri a companiilor din energie, prin OUG 114, va fi modificată de Guvern în următoarea ședință, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferințe pe teme de energie. Înainte de sosirea sa la eveniment, ministrul Energiei, Anton Anton, a spus că taxa nu va fi modificată.  În timpul aceleeși conferințe, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, a afirmat că taxa de 2% e prea mare și că 0,1% ar fi cel mai indicat. Afirmațiile miniștrilor din Cabinetul Dăncilă se bat cap în cap. Eugen Teodorovici susține că aseară a primit de la Ministerul Energiei propuneri de modificare a OUG114. Când i s-a atras atenţia că, în lipsa sa, Anton Anton a precizat că nu vor fi modificări pe zona energetică a Ordonanţei, Teodorovici l-a rugat pe pe colegul său să spună ce i-a trimis cu o seară în urmă, la care ministrul Energiei nu a vrut să răspundă. „Să nu-l lăsaţi să plece pe domnul ministru Anton până nu vă explică„, a insistat Teodorovici.

Anton a fost întrebat de moderatorul conferinţei, înainte de venirea lui Teodorovici, ce se va modifica pe partea de energie din OUG 114. „Cred că asta era întrebarea pentru Teodorovici. OUG încearcă să limiteze pentru doi ani o creştere nejustificată şi neaşteptată a preţurilor la energia electrică şi gaze, asta face OUG 114. Din acest punct de vedere nu ne aşteptăm să facem nicio modificare, este scopul pentru care am făcut ordonanţa, cu băncile nu e problema mea„, a spus Anton.

Contribuţia de 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească companiile energetice către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), conform OUG 114/2018, este exagerat de mare, iar aceşti bani ar trebui să fie utilizaţi pentru a finanţa proiecte de eficienţă energetică, a declarat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă pe teme energetice.

Cu două zile înainte de aprobarea OUG 114, ANRE a aprobat contribuţiile pe care trebuie să le plătească companiile licenţiate în 2019, era vorba de 0,1% din cifra de afaceri. Comparativ cu această valoare, contribuţia de 2% din OUG 114 este exagerat de mare, trebuie să fim sinceri. Noi nu avem nevoie de aceşti bani pentru funcţionarea normală a autorităţi. O contribuţie de 0,1% din cifra de afaceri era suficientă„, a spus Bege. Conform acestuia, Autoritatea va propune în următoarea perioadă modificarea legislaţiei, astfel încât aceşti bani să poată fi folosiţi pentru a finanţa proiecte de eficienţă energetică. „Este o oportunitate senzaţională, de neratat, pot să spun. Este propunerea noastră ca aceşti bani să se folosească pentru proiecte de eficienţă energetică. Pentru aceasta este nevoie de modificarea legislaţiei, a atribuţiilor ANRE. Avem deja propuneri în acest sens, vom propune Parlamentului şi Guvernului modificări pentru a putea finanţa proiecte de eficienţă energetică„, a arătat oficialul ANRE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4532 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Cel putin Orlando e mai „ațâțat”,(adica fara țâțe,la fel cum social-asocial sau moral-amoral),nu lasa par si mananca puti!Nu stiu Anton Anton Anton etc e mai gras, deci poate fi mai lasat…

  2. Cel putin Orlando e mai „ațâțat”,(adica fara țâțe,la fel cum social-asocial sau moral-amoral),nu lasa par si mananca putin!Nu stiu Anton Anton Anton etc e mai gras, deci poate fi mai lasat…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.