Taxa lui Ionuț Mișa, într-o lege din 2006

Angajatorii din România au obligația de a plăti lunar o contribuție la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, în cotă de 0,25%, aplicată asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariați, se arată în Legea 200 din 2006, care transpune o directivă europeană privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la protecţia lucrătorilor salariaţi în cazul insolvabilităţii angajatorului. În ciuda legislației existente, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, susține că angajatorii vor plăti 2% din fondul de salarii, începând de anul viitor, cea mai mare parte din bani intrând la bugetul de stat. „2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca, ulterior, de la bugetul de stat să fie acoperite finanţări pentru partea de sănătate şi pentru partea de asigurări sociale. Vor fi aceste două componente. Practic, 90% va merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse destinaţii în funcţie de solicitările bugetare şi 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaţilor care se vor confrunta cu situaţii deosebite în caz că angajatorul intră în insolvenţă şi nu le achită obligaţiile”, a spus Mişa.
Acesta a mai spus că 2% se va aplica pentru toţi contribuabilii persoane fizice şi juridice care au calitatea de angajator, atât la stat cât şi la privat. „Astăzi, dacă ne referim la procentul care merge la Fondul de garantare al salariaţilor pentru a garanta ca în situaţia în care intră în insolvenţă să le fie plătite contribuţiile, acesta este de 0,25%. În viitor va deveni 0,2%”, a afirmat Mişa. Conform legii 200/2006, angajatorii au obligația de a declara lunar contribuția la Fondul de garantare la organul fiscal competent, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează drepturile salariale. Termenul de declarare a contribuției la Fondul de garantare constituie și termen de plată. Astfel, ceea ce spune Ionuț Mișa este de fapt că prin acestră contribuție de solidaritate va crește contribuția de la 0,25% la 2%, adică vor mări taxele pe angajator.

Ministrul a spus miercuri seara, la Antena 3, că „există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii”. Respectivul document comunitar se aplică creanţelor salariaţilor care izvorăsc din contracte de muncă sau raporturi de muncă încheiate cu angajatori care sunt în stare de insolvabilitate. În mod excepţional, statele membre pot exclude din domeniul de aplicare al directivei creanţele anumitor categorii de salariaţi, în temeiul existenţei altor forme de garantare, dacă se stabileşte că acestea oferă persoanelor respective o protecţie echivalentă celei oferite de prezenta directivă. Dacă o astfel de dispoziţie este deja în vigoare în legislaţia lor internă, statele membre pot exclude în continuare din domeniul de aplicare al directivei: personalul de serviciu casnic încadrat de o persoană fizică; pescarii remuneraţi în cotă-parte. În sensul directivei, un angajator este considerat a fi în stare de insolvabilitate în cazul în care a fost formulată o cerere privind deschiderea unei proceduri colective întemeiate pe insolvabilitatea angajatorului, prevăzută de actele cu putere de lege şi de actele administrative ale unui stat membru, implicând lipsirea, în tot sau în parte, a angajatorului de activele sale şi numirea unui judecător sindic sau a unei persoane care exercită o funcţie similară, iar autoritatea care este competentă în temeiul dispoziţiilor menţionate:
a hotărât instituirea procedurii sau a constatat că întreprinderea sau unitatea angajatorului a fost definitiv închisă şi că activele disponibile sunt insuficiente pentru a justifica instituirea procedurii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4516 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Ce rânjește PROSTU SATULUI! De ce s-o hlizi !? De fericire că le mai fată mintea ceva de dus în cârcă pentru salariați?Ministrul de Finanțe, de-a lungul vremurilor (cel puțin 27 de ani) s-au pișat contra vântului și s-au pus de-a curmezișul în fața multor proiecte BUNE…ei, și primul-ministru! Pe urmă, urmează și alții, la fel de MALEFICI și de TOXICI pentru români și țară. Scârbă maximă!!!

  2. Arde-i nene pe evazionisti,care spera ei sa scape de orice obligatie si de guvernarea care-i deranjeaza.S-au invatat numai sa reguleze fara obligatii,iar daca-i sprijina statul paralel si mafiot,hop sa-i apere si toti cretinii iohanisti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.