Taxa pe soare va fi abrogată

Ministerul Energiei pregătește abrogarea „taxei pe soare” pentru prosumatori printr-o ordonanță de urgență, a declarat ministrul Sebastian Burduja luni. Această mișcare vine în urma clarificării din partea Comisiei Europene, care a subliniat că fiecare stat poate decide asupra aplicării acestei taxe.

„Ministerul Energiei susține eliminarea taxei pe soare. Avem asigurarea oficială din partea Comisiei Europene că avem libertatea de a abroga această taxă”, a explicat Burduja. Potrivit acestuia, Comisia Europeană a indicat că este o chestiune la latitudinea fiecărui stat membru, dându-le puterea de a decide dacă doresc să o implementeze sau nu.

Burduja a subliniat că abrogarea se va face prin intermediul unei ordonanțe de urgență.

Prin intermediul unei ordonanțe de urgență, ANRE a obținut dreptul de a impune taxe asupra prosumatorilor începând cu 1 decembrie 2026, dacă capacitatea lor de producție a energiei va depăși 8% din totalul capacităților de producție din România.
Cu doi ani în urmă, când ordonanța a fost adoptată, Guvernul a asigurat că nu intenționează să o aplice, ci că este o transpunere a unei directive europene.

Recent, o asociație a prosumatorilor a readus în atenția publică discuția despre „taxa pe soare”, iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat acum o lună că o va elimina doar dacă Comisia Europeană confirmă că nu există riscul de încălcare a legii europene.

Conceptul de „taxă pe soare” se referă la impunerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și utilizată pentru nevoile proprii. Ordonanța de Urgență 163/2022, la articolul 21, alineatul 3, stabilește că autoritățile centrale și ANRE pot impune taxe proporționale prosumatorilor începând cu 1 decembrie 2026, în cazul în care puterea instalată depășește 8% din totalul capacităților instalate. Această taxă ar putea fi implementată după o analiză cost-beneficiu realizată de ANRE.

Cu doi ani în urmă, când ordonanța a fost adoptată, opinia publică a fost indignată de intenția autorităților de a impune taxe asupra celor care utilizează energia solară pentru consumul propriu, motiv pentru care a fost denumită „taxă pe soare”.

La momentul respectiv, Guvernul a explicat că este doar o transpunere a unei directive europene care permite statelor să introducă această taxă pentru a evita dezechilibrele în rețea, dar că România nu are nicio intenție de a o aplica.

Subiectul a fost readus în atenția publică acum o lună de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE), care a solicitat autorităților să elimine complet acest paragraf din lege pentru a evita impunerea taxei. Dan Pîrșan, președintele APCE, a trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a clarifica dacă există vreo obligație în legislația europeană care impune României să introducă această taxă.

„Punctul de vedere al Comisiei Europene este clar: Articolul 21(3) este facultativ, ceea ce înseamnă că transpunerea sa de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră că nerespectarea acestor prevederi reprezintă o încălcare a Directivei”, a explicat Pîrșan.

„Astfel, introducerea „taxei pe soare” nu este impusă de Uniunea Europeană, ci este o decizie a politicienilor români. Este îngrijorător faptul că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene”, a adăugat reprezentantul prosumatorilor.

Conform datelor furnizate de ANRE, în prezent în România există peste 110.000 de prosumatori, cu o capacitate instalată de aproximativ 1.400 MW, iar acest număr este în creștere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Dupa taxa pe ploaie(apa meteorica), pe aer(emisii CO2), pe drum(rovigneta), nu poate lipsi si o taxa pe soare.
    Astept cu interes taxa pe stele, pe Luna, pe vant, pe iarna, pe vara, pe latratul cainilor, pe flatulatiile vacilor…
    Epoca de Aur Capitalista stimabililor!……[Rumburak]

  2. Ăștia fac mișto de cetățeni! Toate firmele de energie prin aceasta forma de prosumator sau masa’n cur, au devenit peste noapte încasatori de bani de la cetățeni prin montarea la fiecare scara a blocului la parter dar ascuns de ochii locararilor, a unui contor care înregistrează kw/h, carapacea acestui contor e de culoare alb. Toți fura prin legi cu dedicație!

  3. In curand taxa pe VISE.
    lumea lui sorosh si schwab..

    doua naparci care au facut ca Hitler sa fie pistol cu apa.

  4. aveti sa ne puneti contor la patul din dormitor!
    Si sa mai angajati un milion de bugetari care sa le citeasca!

  5. Asteptam sa ni se puna si o taxa pe viata noastra ,cine traeste mai mult sa plateasca .Deocamdata PSD nu doreste asta ca sa nu il puna pe Iliescu la plata ,dar dupa ce va da coltul ,o vom simtii si aceasta taxa.

  6. Contorul sa contorizeze clatinaturile si ptr asta sa ne bage taxa. Astia mai batrani am fi favorizati……[Rumburak]

  7. Eu nu cred ca e vorba de Taxa pe soare fiindca NU se adreseaza producatorilor off – grid care produc doar pentru ei.Este si cazul meu, care produc off – grid si nu platesc taxa pe soare…Taxa pe soare este numai pentru producatorii on – grid, care livreaza energie in retea, adica vand altora, cum vinzi rosii la piata…Aici Taxa e corecta deci obligatorie. Injectarea de energie electrica in Retea e mai mult decat vanzare de produs, ea produce unele daune Retelei..

  8. Sabotaj ! Romania este sabotata de Comisia Europeana prin obstacolele pe care le ridica in fata exploatarii si folosirii gazului natural in Romania. Coincidenta ? Asta se intampla acum cand urmeaza exploatarea din Marea Neagra si s-au gasit noi zacaminte f. importante. U.E. ne blocheaza folosirea gazului pentru producerea de electricitate. Am avea cica pret prea mic la electricitate. Ticalosi !!

  9. Toate trebuie sa fie cu aprobarea Comisiei Europene. Comisarii sovietici din anii 50 erau nimic pe langa astia. Deci noi bagasem taxa pe soare fara sa cracnim si acum aflam ca „bei se poate si fara”! Si iesim mandrii : ” domneee am eliminat taxa hai ca avem voie de la stapani”

  10. ca taxa pe aer si „drum” si „parcare” este in vigoare pentru ca p000limea accepta. adormirea gandirii critice prin tehnologie criminala. „magie”…v-au hipnotizat si va prostesc, va jupoaie zilnic si voi spuneti „multumesc”, de adormiti ce sunteti. ati crezut in „civilizatie” si „stiinta”? te rog, treci la zid ca trebuie sa te impusc….

  11. >Conform datelor furnizate de ANRE, în prezent în România există peste 110.000 de prosumatori, cu o capacitate instalată de aproximativ 1.400 MW, iar acest număr este în creștere.

    capacitatea aia e teoretica, pe hartie.
    in realitate, fotovoltaicele sunt o sursa intermitenta de energie.
    pe care nu te poti baza daca vrei sa ai industrie.
    noaptea ai productie zero. ca nu s-au gandit sa faca program si pentru acumulatori.
    iarna productie mai nimic.
    cand cade curentul si „prosumatorul” ramane in bezna.

  12. Da cum a fost posibil sa treaca asa o taxa in regim de ordonanta de urgenta? OUG. Cum? Nu a trecut si atunci pe la stapanii de sclavi UE? Adica, serios, cu aceste ordonante de urgente, care sunt cu sutele intr-un an, numai cine nu vrea sa isi faca un business o gheseft nu se joaca. Legile tarii sunt in mana hotilor. Cum asa taxa pe soare, pe autoconsum. Ar trebui demiși toti din ministerul acela in 30 de minute sa fie gol. Asa merg treburile in tara asta… Unul isi face vila de 7 milioane de euro si nu il intreaba nimeni, se dau cateva sute de mil de euro pentru un stadion, de parca tara merge pe profit si s-au terminat problemele reale ale tarii. Puscaria sa va manance. Asta ar fi o urare pentru toti cei din sistem.

  13. Vrem o tara ca afara dar daca se poate numai cu pomeni. Azi unul care-si monteaza panouri prin programul lui peste green deal plateste 1/3 restul sunt de la stat. Tu produci curent doar ziua iar noatea iei din retea adica de la prostii care nu au panouri. Daca-ti iei acumulatori dai faliment, adica mai bine treci la lampa. Intretinerea circuitelor cine dracu o face si pe banii cui? Daca toti am avea fotovoltaice pe ce sarme ar circula curentul iarna cand se intuneca la 5 si melteanu cu panouri se uita la televizor? Halal capitalisti ce va credeti!!!

  14. De ce nu azi, ba escrocilor hoți din politica românească? Și voi trăiti pe principiul „inca o taxa că afară?”, deși această taxă nu există în alte țări europene.

  15. Dupa tunurile-hotui de plandemie ale PNL sustinuti de PSD, liberalizarea infamului Popescu Virgil „Energie”, taxa pe soare, impozit pe concedii medicale doar incalzirea pentru 2025
    Ce vacurma sa vina dupa alegerile din 2024 programul de guwernare al comasatilor in lipsa completa a opozitii puterea cu o majoritate absoluta si absolutista in momentul spargerii CARITASULUI bula imprumuturilor sa te tii, cand nu li taie macaroana cu imprumuturile

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.