Te vaccinezi în București? Iată ce trebuie să afli

Vaccinarea, etapa a doua, începe efectiv în 18 ianuarie, dar înscrierile se fac din 15. Deocamdată, sunt doar opt centre de vaccinare.

Astfel, Prefectura București anunță că din data de 15 ianuarie începe etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, dată de la care se pot face programări în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login.

În primă fază, vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc: vârstnicii din centrele rezidențiale, adulții de peste 65 de ani, adulții care suferă de boli cronice și persoanele care desfășoară activități esențiale.

În categoria vârstnicilor din centrele rezidențiale, conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică București, vor fi avute în vedere un număr de 2026 persoane și un număr de 352 de angajați care deservesc aceste locații, iar vaccinarea se va realiza de către echipe mobile dedicate acestei activități.

În categoria persoanelor cunoscute cu boli cronice se încadrează oricare persoană, indiferent de vârstă, care suferă de una dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).

Persoanele respective se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși. În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalități:

– prin intermediul oricărui alt medic de familie;

– prin call center la numărul de telefon 021.9462;

– prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva COVID utilizând oricare dintre următoarele modalități:

– prin intermediul medicilor de familie;

– individual, prin intermediul platformei (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login);

– prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane);

– prin call center 021.9462;

– prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.

Persoanele care desfășoară activități esențiale vor fi programate în baza propunerilor făcute de angajator.

Persoanele eligibile se pot programa pentru vaccinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate.

Conform Prefecturii București, procesul de vaccinare va începe în data de 18 ianuarie, iar în urma unei analize făcute cu DSP București în prima fază s-a decis organizarea la nivelul Capitalei a unui număr de opt centre cu 23 puncte de vaccinare, organizate în unitățile medicale, după cum urmează:

Spitalul Clinic Colțea (centrul ambulatoriu pentru sportivi) – 1 centru cu trei puncte de vaccinare / Calea Dudești, nr.104-122, București

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca – 1 centru cu două puncte de vaccinare / Calea Floreasca, nr. 8, București

Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr Matei Balș – 1 centru cu patru puncte de vaccinare / Strada Dr. Calistrat Grozovici, nr.1, București

Institutul Peneumofiziologie Marius Nasta – 1 centru cu patru puncte de vaccinare / Șoseaua Viilor, nr.90, București

Spitalul Obregia – 1 centru cu două puncte de vaccinare / Aleea Argeșelu, nr.8, București

Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă – 1 centru cu trei puncte de vaccinare / Strada Panduri, nr.22, București

Spitalul Universitar de Urgență – 2 centre cu cinci puncte de vaccinare / Splaiul Independenței, nr.69, București.

Pentru perioada următoare, au mai fost stabilite un număr de alte 29 centre de vaccinare, comunitare, în cadrul cărora vor funcționa un număr de 140 puncte de vaccinare, amplasate în toate sectoarele capitalei, dintre care 12 centre cu 64 puncte de vaccinare sunt deja operaționalizate.

Aceste centre urmează a fi deschise etapizat în funcție de fluxul de persoane care doresc să se vaccineze și de gradul de aprovizionare cu dozele de vaccin necesare.

La Sibiu s-au sucit

Primăria Sibiu a anunțat, joi, cu câteva ore înainte de debutul fazei a doua de vaccinare, că au amenajat patru centre de vaccinare într-un spațiu expozițional din oraș, pus la dispoziție de un antreprenor, până acum centrele fiind anunțate în patru săli de sport ale unor școli.

Cele patru centre de vaccinare sunt amenajate în sala Redal Expo, un salon expozițional, și fiecare centru are cinci puncte de vaccinare.

„Direcția de Sănătate Publică a înștiințat Primăria Sibiu că se va renunța la amenajarea centrelor de vaccinare în sălile de sport ale unităților școlare stabilite inițial, motiv pentru care amenajarea lor s-a sistat. Spațiul Redal Expo a fost pus la dispoziția municipalității gratuit de firma Retezat SA, Primăria Sibiu încheind un contract în acest sens cu firma menționată. Municipalitatea va achita doar costurile utilităților consumate în perioada în care funcționează centrele de vaccinare, precum și costurile pentru serviciile de curățenie și dezinfecție a spațiilor”, a spus Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Amenajarea a constat în amplasarea mobilierului necesar, respectiv paturi, mese, paravane separatoare, birouri, scaune, etc, dotarea cu computere și imprimante pentru eliberarea adeverințelor de vaccinare, termometre digitale pentru triaj, truse de prim ajutor și dozatoare de apă.

Mobilierul a fost pus la dispoziție de aceeași firmă privată, costul pentru restul dotărilor achiziționate de Primărie fiind de 26.000 lei.

„Pe lângă aceste dotări, după emiterea actului normativ care reglementează recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare, Primăria Sibiu va contracta și aceste servicii, dacă rămân în sarcina administrațiilor locale. Operaționalizarea acestor centre a fost realizată de Primăria Sibiu conform dispozițiilor Ordinului Comun al nr. 2171/181/M.223/4380/2020 pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, sub coordonarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției și a Direcției de Sănătate Publică și cu aprobarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu”, a mai spus sursa citată.

Aceste patru centre de vaccinare se adaugă celor organizate de instituțiile abilitate în unitățile spitalicești din oraș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Am Buletin de Tandarei City si am fost repartizat la Clinica din Gara Kitila.
    M-au Vaccinat Doctori Albi de 4 ori si ma Simt in forma ca Wilhelm Tell Sparanghelul

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.