Programul Generații continuă în cinci centre

   Programul național Generații, susținut de Fundația Regală Margareta a României, continuă în anul 2024 în cadrul a cinci centre sociale din localitățile Bonțida, Blaj, Buziaș, Dezmir și București, cu sprijinul Fundației Bosch România.

Centrele Generații vor primi granturi pentru a-și dezvolta portofoliul de activități educaționale și vor beneficia de training și mentorat pentru a începe atragerea de resurse locale. Pentru al treilea an consecutiv, seniorii sunt invitați să se alăture centrelor sociale de tip școală după școală, pentru a oferi sprijin la teme sau a se implica în activități educaționale organizate pentru copiii din comunitate.

 

Proiectul Generații în centrele sociale din Bonțida, Blaj, Buziaș, Dezmir și București

Cinci organizații, care acționează în sprijinul copiilor din medii defavorizate în cinci comunități diferite, vor beneficia de resurse și cunoștințe pentru a implementa educația intergenerațională în cadrul centrelor sociale. Centrele Generații creează un spațiu în care copiii și seniorii au oportunitatea să colaboreze și să devină o resursă unii pentru ceilalți, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții și a relațiilor. Valorificând experiența, profesia, talentul și timpul personal, 40 de seniori vor fi cooptați ca voluntari, pentru a se implica în activități educaționale, vocaționale sau de socializare, în sprijinul a 150 de copii din medii defavorizate.

Centrele Generații aduc o nouă categorie de personal în centrele sociale pentru sprijinirea educației non-formale; prin voluntarii seniori, creează un portofoliu bogat de activități pentru dezvoltarea vocațională și personală a copiilor și declanșează o schimbare a modului de gândire la nivel de comunitate în ceea ce privește potențialul vârstnicilor și rolul centrelor sociale ca actori sociali ce au o contribuție valoroasă în  comunitate.

Pentru ca serviciile acestor centre să fie mai accesibile și vizibile în rândul categoriilor interesate, dar și mai bine susținute de întreaga comunitate, personalul centrelor va fi implicat într-un proces de training și mentorat prin care să își construiască abilitățile necesare în scopul  de a mobiliza oameni și resurse locale.

Cele 5 organizații ale proiectului Generații susținute de Fundația Bosch România sunt:

  • Bonțida, jud. Cluj – Fundația Creștină Diakonia, Centrul de zi pentru copii din familii în dificultate
  • Blaj, jud. Alba – Asociația Caritas Mitropolitan Greco-catolic Blaj, Centrul de zi pentru copii
  • Buziaș, jud. Timiș – Asociația Stern der Hoffnung Rumanien, Centrul de Zi Stern der Hoffnung
  • Dezmir, jud. Cluj – Asociația Something New, Centrul de zi Something New
  • București, sector 2 – Fundația Sfântul Dimitrie, Centrul pentru Educație şi Sprijin Comunitar

La Centrele Generații, copiii din familiile dezavantajate beneficiază de sprijin pentru școală, o masă caldă, consiliere socială și psihologică, dar și de posibilitatea de a-și descoperi propriile talente, de a-și dezvolta propriile abilități, sprijiniți de mentorii lor și chiar de a se bucura de bunici iubitori sau de a-și face prieteni mai înțelepți. La rândul lor, persoanele vârstnice au oportunitatea de a-și asuma un rol nou după pensionare, de a avea un impact, de a aduce valoare în comunitate, de a evita singurătatea, de a socializa cu generațiile mai tinere, de a se redescoperi într-o nouă etapă a vieții lor.

 

 

Informații despre voluntariat pentru seniori

Seniorii interesați să se înscrie ca voluntari pentru a oferi ajutor la teme sau ateliere vocaționale în cadrul Centrelor Generații din Bonțida, Blaj, Buziaș, Dezmir și București, pot aplica direct pe website-ul www.intergenerational.ro sau pot obține informații mai detaliate apelând gratuit numărul 0800.460.001Telefon Vârstnicului. Seniorii care doresc să devină voluntari trebuie să aibă o atitudine pozitivă, disponibilitatea de a lucra cu copiii și de a transmite din experiența sau abilitățile lor, implicându-se fie în pregătire individuală pentru diverse materii școlare, fie în organizarea unor cluburi și ateliere educative sau vocaționale, ce se desfășoară în cadrul centrelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.