Telenovela Ceauşescu

Deshumarea cuplului Ceauşescu a devenit în câteva ore subiect naţional. Culmea e că, în criză de subiecte şi la fel de avizi de ştiri de senzaţie, şi străinii au preluat ştirea. Dar n-au tocat-o toată ziua. Au difuzat-o şi şi-au văzut de ale lor. Noi nu. Ne-am întors la execuţie, la răsturnarea lui Ceauşescu, la lovitura de stat. Dacă am fi izbutit să avem o dezbatere despre lovitura de stat sau despre felul în care s-a făcut trecerea de la un sistem la altul, tot ar fi fost ceva. Am fi trecut de la un fapt mai degrabă divers la o perspectivă asupra unui moment istoric.

Or, timp de 24 de ore, România a fost prizoniera unei telenovele stupide despre cuplul Ceauşescu. Toată ţara s-a limitat la mintea lui Grigore Cartianu! Ce n-a priceput el din execuţia celor doi Ceauşeşti a devenit mister. Ce s-a întâmplat în cele zece minute sau în orele nu ştiu care, de ce nu a fost medicul de circumscripţie prezent? Ceva în genul de ce nu există certificatul de deces şi fişa medicală ale lui Mihai Viteazul?

Vă daţi seama ce mister, fraţilor! Mai era puţin până la acreditarea ideii că, între săliţa de judecată şi curtea interioară a unităţii militare, Elena Ceauşescu ar fi fost substituită. O sosie a sa i-ar fi luat locul şi ar fi fost salvată. Cumplita doamnă a trăit undeva departe, de unde a coordonat oamenii fostei Securităţi, partidele politice şi principalele privatizări. Chiar am auzit de un zvon că Elena Ceauşescu ar fi murit prin 1998, sufletul ei refugiindu-se ghiciţi unde?La Traian Băsescu!

Pasiunea pentru detaliile execuţiei, pentru confesiunile celor care au trăit în preajma familiei Ceauşescu a fost copleşitoare.Peste tot nu se vorbea decât despre cum se îmbrăcau, unde dormeau, ce mâncau şi ce ziceau cei doi. Nivelul discuţiilor era de stupidă telenovelă ratată. Nimic despre abuzurile vremii, despre trăsăturile româneşti ale sistemului totalitar, despre marile proiecte economice ratate sau despre politicile statului comunist în diferite domenii.

Tonul minor, factologia ieftină a discuţiilor televizate de miercuri ar trebui să ne pună pe gânduri. Am decăzut atât de rău încât nu ne mai putem detaşa de nici un subiect? Sau televiziunile de ştiri au ajuns la o limită, un soi de apogeu al informaţiei inutile? Asta înseamnă că ne putem aştepta şi la o criză a acestora. Dacă dezgroparea lui Nicolae Ceauşescu şi maimuţărelile lui Dan Diaconescu fac agenda naţională, atunci ne putem lua adio. Ori ţara are mintea în vacanţă de vară, ori a bătut-o Dumnezeu şi nu mai are nici o şansă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.