Telenovela „Zgonea”: declaraţiile PSD-iştilor se bat cap în cap

Duvăz l-a „demis” deja pe Zgonea, Iordache spune că nu s-a decis nimic. Ce au declarat membrii Comisiei pentru statut. Va fi scandal în PSD?

Schimbare de tactică la PSD

Încercările PSD de a scăpa de Valeriu Zgonea şi de a-l înlocui de la şefia Camerei Deputaţilor devin o telenovelă. Marţi însă a fost circ. Iniţial în Comisia de regulament ar fi trebuit să fie schimbat articolul care împiedica revocarea lui Zgonea. Cei din PSD au ales însă altă cale. Interpretarea unui articol din statutul senatorilor şi deputaţilor. Articolul respectiv, la alin.3, prevede: „Pierderea sprijinului politic de către deputat sau senator atrage de drept încetarea calităţii de titular al oricărei funcţii obţinute prin susţinere politică”. Drept urmare s-a întrunit Comisia pentru statut.

Una declară Bogdan Niculescu Duvăz…

După şedinţă, preşedintele Comisiei pentru statut, Bogdan Niculescu-Duvăz (PSD), a declarat ziariştilor prezenţi următoarele: „În ce îl priveşte pe domnul Zgonea, e relativ simplu, pentru ca în statut figurează la articolul 32 în mod clar la retragerea sprijinului politic pierderea automată a postului pe care l-a obţinut prin sprijin politic. Am luat decizia cu un singur vot impotriva, al PNL, care încearcă să folosească o chichiţă avocăţească, să spună că retragerea sprijinului politic e mai puţin decat excluderea, deci să punem în discuţie că nu e retragere, e o chichiţă, excludere e mai mult decât atât şi eliberarea acestei poziţii, oricare dintre ele din Biroul permanent, obţinută prin sprijin politic se pierde automat. Nu se votează nimic şi se informează plenul după ce Birourile permanente reunite, pentru că se folosesc instrumentele Camerelor reunite, pot să constate ca s-au respectat condiţiile despre care am vorbit la articolul 32, alineatul 3”. Cu alte cuvinte, Comisia pentru statut spune că prin articolul 43, alin.3 Zgonea îşi pierde automat funcţia, iar plenul Camerei nu mai votează nimic, ci doar constată această stare de fapt.

…şi ce ne-a declarat Florin Iordache

Contactat de cotidianul.ro, deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ne-a oferit o versiune mult nuanţată. „Comisia s-a întrunit pentru a discuta articolul 32 alin.3 din statutul senatorilor şi deputaţilor. Pentru a-i da o interpretare. Săptămâna viitoare ne întâlnim, elaborăm un raport prin care comisia îşi spune punctul de vedere. Acest punct de vedere merge la Biroul Permanent”. Întrebat de redactorul cotidianul.ro dacă punctul de vedere se va supune votului plenului, Florin Iordache a fost categoric: „evident, se va vota”. Pentru Digi 24, Iordache a declarat acelaşi lucru, ba mai mult că nu a votat nimic şi că totul se va decide într-o şedinţă regulamentară a comisiei. Deci, după cum se poate observa, dacă la Duvăz, la comisie s-a rezolvat totul şi în plen nu se votează nimic, la Iordache, comisia îşi termină treaba săptămâna viitoare şi se votează în plen.

Suspiciuni privind participarea la şedinţă

Pentru început vă prezentăm componenţa Comisiei pentru statut: Bogdan Niculescu-Dzvăz (deputat PSD) – preşedinte, Florin Iordache (deputat PSD), Sebastian Grapă (senator UNPR), Marton Arpad (deputat UDMR), Nicu Toader (deputat PNL), Ibram Iusein (deputat minorităţi), Daniel Fenechiu (deputat PND) şi Mircia Muntean (deputat PSRO). Ziariştii care au „pichetat” uşa comisiei au constatat că din sala de şedinţe au ieşit doar 4 parlamentari. Iată declaraţiile date de o parte dintre membrii comisiei.

Bogdan Niculescu-Duvăz – pentru televiziuni

Reporter: „Câte voturi au fost pentru?”

Bogdan Niculescu Duvăz, președintele Comisiei de statut: „Toate celelalte din Comisie: cinci”.

Reporter: Prin telefon?

Bogdan Niculescu Duvăz: „Nu prin telefon. Prin prezenţă, au venit pe rând”.

Reporter: „Cine a fost prezent?”

Bogdan Niculescu Duvăz: „Mai multă lume a fost prezentă”. Domnul Arpad de la UDMR. Domnul Ibram de la minorități, eu, domnul Floprin Iordache.

Reporter: „Nu l-am văzut pe domnul Florin Iordache”.

Bogdan Niculescu Duvăz: „E, mergeţi la dânsul și întrebați-l”.

Reporter „V-a dat votul?”.

Bogdan Niculescu Duvăz: „Florin Iordache a fost mai devreme și am stat de vorbă”.

Nicu Toader (PNL): Am fost, am stat un sfert de oră, mi-a expus poziţia, care este una negativă. Când am fost eu, în sală erau domnii Duvăz, Ibrain şi Marton Arpad (declaraţie pentru cotidianul.ro)

Daniel Fenechiu (PND): Nu am fost la comisie. Nu a existat niciun convocator, nicio ordine de zi. Eu la şmecherii de genul acesta nu particip (declaraţie pentru cotidianul.ro)

Sebastian Grapă (UNPR): Nu am fost. Aaa. Ba am fost. Dar n-am stat mult. Eu am zis să se păstreze articolul din regulamentul Camerei referitor la revocarea preşedintelui. (declaraţie pentru cotidianul.ro)

Mircia Muntean (PSRO): Eu am fost la comisie. Nu ştiu cât am stat. Am votat pentru. Cine mai era acolo? Păi Duvăz, avocatul de la PNL, deputatul turc, Marton Arpad şi deputat PSD de la Iaşi, cel gras cu ochelari care a propus şi creşterea salariilor la parlamentari. Nu mai reţin cum îl cheamă (credem că se referă la Anghel Stanciu, dar acesta nu face parte din comisie. Poate a fost trimis ca înlocuitor al lui Iordache. (declaraţie pentru cotidianul.ro)

Ibram Iusein (deputat minorităţi): Eu am fost 1 minut la comisie, am semnat prezenţa şi am plecat imediat pentru că aveam treabă la altă comisie. Nu am votat nimic, nu ştiu ce s-a discutat. (declaraţie pentru cotidianul.ro)

Marton Arpad (UDMR) – nu a putut fi contactat, şi-a închis telefonul.

În concluzie, îi avem pe Daniel Fenechiu şi Ibram Iusei, care nu au participat, pe Sebastian Grapă, care ne-a declarat că nu a votat, şi Florin Iordache, care iarăşi spune că nu a votat nimic. Deci 4 parlamentari din 8 NU au votat. De unde a scos Bogdan Niculescu Duvăz 6 voturi?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.