Tensiuni în sănătate. Colegiul Medicilor cere retragerea

Colegiul Medicilor din România a cerut luni retragerea proiectelor puse în dezbatere publică de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

„Colegiul Medicilor din România îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la situaţia în care se află întreg sistemul medical românesc, în pragul negocierilor propuse de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru data de 18 ianuarie 2024”, a afirmat luni CMR într-un memoriu.

Potrivit reprezentanţilor CMR, „este obligatorie consolidarea” rolului medicinei primare în sistemul de sănătate, care va determina scăderea internărilor evitabile, a risipei de resurse financiare şi creşterea satisfacţiei pacientului.

CMR propune totodată deschiderea unui canal de comunicare şi colaborare interinstituţională între Cancelaria primului ministru, Ministerul Finanţelor, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor din România, în vederea discutării şi identificării unor soluţii rapid aplicabile, sustenabile la nivel de sistem medical, privind echilibrarea, în regim de urgenţă, a gestionării resurselor financiare alocate sistemului de sănătate, prezentarea şi promovarea, în mod transparent, a unui calendar de menţinere şi alocare a fondurilor destinate sistemului de sănătate, cel puţin la nivelul valorilor negociate şi intrate în vigoare de la 1 iulie 2023, prezentarea unui calendar de activităţi şi a instituţiilor responsabile pentru facilitarea tranziţiei de la situaţia de fapt, la obiectivele asumate de Guvernul României, la nivel internaţional, referitoare la furnizarea şi finanţarea serviciilor de sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Sistemul de Sănătate e parazitat de cadrele medicale ,oricâți bani ar intra in sistem tot ați fura!

  2. a se compara cu cei 80 (opt zeci) de lei pt. 1 injectare…..probabil ca pt. 200 de lei
    unii i-ar strange de gat pe ceilalti,
    la bucata!!!!!!

  3. Sa fie plătiți la numărul de consultatii nu per cap de vita furajata! Jigodiile lasă parafa la asistente și pleacă în Dubai! In zilele libere, dai cu tunul și nici nu-ți răspunde la telefon! Cei mai slabi medici din sistem!Daca și nevoie de un doecudlist bun,cauți pe gagal!

  4. Medicii sa aleaga ori la stat ori la privat. Iar un medic de familie sa detina un singur cabinet. Multi au 2- cabinete si fac programuk cum vor ei.

  5. Sistemul de sanatate e ingenuncheat definitiv cu ani in urma, din perioada cand bugetarii de lux din politica romaneasca se tratau in strainatate si ce se mai laudau! Sper ca nu ati uitat! In plus, exista colaborarea prin calupuri publicitare pe ecranele tv pentru tratament de orice fel, care la fel, distruge pas cu pas sistemul de sanatate din Romania! Toate s-au petrecut cu acceptul celor din sistemul de sanatate, acum se plang! De ce, daca au contribuit la tot ce inseamna actualmente, distrugerea sistemului de sanatate? In plus, au fost stimulati financiar pentru toate actiunile de denigrare si umilire a cetatenilor români din Romania, incepand cu 2020, dar cu cativa ani in urma sima refere la calupul publicitar la tv „vaccinati-va copii contra rujeolei”, ‘parinti idioti si prosti’!

  6. Medicii de familie sunt “niște contabili” ! Fac trimiteri la medici de specialitate si dau retete pentru tensiune (lună de lună, ce le mai place !) Mare pagubă fără ei! Si-au făcut Cabinete private, pe subvențiile primite, dar… nimeni nu raspunde la o întrebare simpla si de bun simt : cum stam cu sănătatea națiunii române, după atatea subvenții alocate in medicina de familie ?! In sănătate, ca de altfel in mai toate instituțiile statului, nu se schimba nimic, oricâte sume se aloca, pentru ca, majoritatea alocărilor financiare merg DOAR in salarizare !!! Sunt prea mulți “ eroi” in societatea românească! Nimeni nu are sarcini de îndeplinit ! Toți devin “eroi”, chiar dacă nu au făcut decât sa-si îndeplinească sarcinile de serviciu ! Crunta/cruda realitate !

  7. Nu ne trebe medici. Sa plece in Franta, UK sau Germania. Si inginerii.
    Si sa-si ia cu ei si vaccinurile si medicamentele.

  8. La ora actuala in Romania sistemul de sanatate este in defavoarea romanilor si asta datorita celor care au facut toate legile care se aplica ,batindu-si joc de oameni.Nimic nu mai este acum in favoarea romanilor si totul parca este facut in mod special ca sa il tortureze si sa isi bata joc de el. De multe ori ma intreb cam cit vom mai avea rabdare sa ii toleram pe acesti politicieni care ne calca in picioasre si isi bat joc de noi ? Nu ar fi oare timpul sa punem in paractica textul din imnul nostru drag al Romaniei ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.