Comisie specială pentru votul în diaspora!

UPDATE. Birourile Permanente ale Parlamentului au aprobat, marți, înființarea unei comisii speciale pentru modificarea legislației privind votul din Diaspora, a anunțat Călin Popescu Tăriceanu. Comisia are termen ca până la finalul lunii iunie să vină cu o propunere de modificare a legii.

„S-a discutat propunerea pe care am făcut-o pentru constituirea unei comisii speciale în vederea analizării diferitelor variante de modificare a legislației privind votul în străinătate, având în vedere dificultățile, problemele care au apărut la votul din 26 mai. Trebuie să găsim o soluție flexibilă, eficace, nebirocratică pentru a ușura votul românilor din străinătate. Birourile Permanente de astăzi (marți -n.r.) au aprobat această propunere pe care am înaintat-o. Urmează ca grupurile parlamentare să își desemneze reprezentanți în comisie și am convenit ca până la finalul acestei sesiuni, analizând propuneri, comisia să ne facă o propunere care să poată fi supusă aprobării Parlamentului. Este o prioritate susținută de celelalte grupuri parlamentare”, a anunțat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul ședinței Birourilor Permanente.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, de asemenea, că cele două comisii juridice ale Parlamentului urmează să analizeze care sunt modificările legislative necesare pentru transpunerea rezultatului referendumului pe justiție din 26 mai.

„Astăzi (marți-n.r) la Biroul Senatului și cred că și la Cameră, comisiile juridice vor primi însărcinarea să analizeze care sunt modificarile legislative sau constituționale necesare pentru transpunerea rezultatului referendumului. Mi se pare un punct important. Trebuie acționat cât se poate de repede”, a conchis Tăriceanu.

Liderul ALDE a declarat săptămâna trecută că va propune vot anticipat pentru alegerile electorale. Astfel, secțiile de vot vor fi deschise timp de o săptămână în diaspora pentru ca toți românii să își exercite dreptul la vot.

În acest context, Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat că va chema toți ambasadorii la discuții pentru a analiza desfășurarea alegerilor din 26 mai și le va prezenta acestora propunerea votului anticipat.

Tot marți, Senatul a repins, în plen, moțiunea simplă prin care partidele de Opoziție au cerut demisia lui Teodor Meleșcanu din funcția de ministru de Externe, din cauza problemelor votului în Diaspora la alegerile europarlamentare.

Senatorii au respins moțiunea simplă cu 37 de voturi „pentru” adoptarea moțiunii și 69 de voturi „împotrivă”. Votul a fost secret, electronic.

Anterior votului, UDMR a anunțat că sprijină moțiunea simplă.

„Încă din 2016, USR s-a opus numirii domnului Meleșcanu în fotoliul de ministru al afacerilor externe. Aveam motive temeinice să ne îndoim încă de pe atunci de modul în care dumnealui va fi știut să ghideze ministerul într-o perioadă atât de bogată în evenimente și importantă pentru România și pentru Uniunea Europeană. (…) Este evident că ați dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota pe 26 mai în secțiile din străinătate. Ați încălcat un drept constituțional fundamental al cetățenilor acestui stat. În numele democrației republicii noastre, vă cerem să vă dați demisia pentru restricționarea dreptului de vot al cetățenilor”, arată textul moțiunii simple, semnată de PNL și USR, la adresa ministrului de Externe.

USR și PNL au susținut că ministrul a decis să ignore nevoia de mobilizare a resursei umane în secțiile de votare, în urma experienței alegerilor din 2014 și 2016.

Senatorii au mai reclamat în textul moțiunii și numărul insuficient de buletine de vot la unele secții din afară și lipsa urnelor de vot suplimentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Dl Melescanu ar trebui sa spuna ce va face la VIITOARELE ALEGERI….dar normal ar trebui LEGE IN PARLAMENT ca votarea in diaspora sa dureze doua zile discriminare pozitiva fata de o zi in tara.Si se va inchide gura la TOTI

  2. Sa mearga in Parlament,ca mersul face bine,dar nu are voie sa ridice..Ar trebui totusi o comisie de medici,poate nu e transportabil,la etatea lui…

  3. Am facut mai sus un comentariu negativ la adresa DL. Melescanu….dar daca se va da lege ca alegerile viitoare sa fie doua zile in diaspora dl. Melescanu poate ramane …..mai ales ca se pare ca este un vulpoi batran in politica strategica internationala si Romania are nevoie de el. Cunoaste prea bine rusii ca sa se mai increada in ei. De altfel noi am fost aliati cu rusii inpotriva turcilor si ca rasplata ne-au luat o bucata de tara….

  4. Trebuie urmat exemplul altor tari membre UE: votul din diaspora trebuie anulat. Cine vrea sa voteze, sa vina in tara. Diasporeni care nu au mai pus piciorul in Romania de ani de zile, nu trebuie sa hotarasca ce drum ia populatia din tara.

  5. IN 26 mai au fost alegeri europarlamentare in inca 28 de tari din UE.
    De ce nu au existat cozi si in celelale tari?
    PROCESUL ELECTORAL A FOST STABILIT (IN TOR) UE INTRE 7 am si 9 pm. SI NU AU FOST COZI LA VOTAREA UE IN ACESTE TARI !!!!!! DE CE???

    DE CE LA REFERENDUMUL DE ANUL TRECUT (familia traditionala) NU AU FOST COZI IN DIASPORA ?

    CINEVA MASLUIESTE DATELE ALEGERILORT IN CARE ESTE IMPLICAT JOHANNIS (2014, 2019 EU) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    LA ASTA TREBUIE SA RASPUNDA DOAR STATUL PARALEL (SRI, SIE, STS, PRESEDENTIE, MAGISTRATURA). !!!!!!!!!!!!

    AVIZ CCR pentru a invalida referendumul din mai 2019 !!!!!!
    ALEGERILE UU SI REFERENDUMUL AU FOST MASLUITE DE STATUL/PARALEL – sluga lui JOHANNIS !!!!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.