Textul acordului climatic așteaptă votul delegației COP21

După 2 săptămâni de negocieri și numeroase versiuni intermediare, ONU a publicat varianta finală a acordului climatic de la Paris, scrie Green Report. La 5:30 PM (ora Franței), delegația reunită în capitala Franței urmează să se întâlnească într-o șendiță plenară, pentru a adopta sau a respinge acordul pe care majoritatea l-au catalogat drept unul „istoric”.

Textul nu mai conține paranteze pătrate, ceea ce înseamnă că nu mai există diferențe de viziune între negociatori. Față de ultima versiune, publicată joi seara, există o referire mai clară la ținta de 1.5 grade Celsius. Dacă acordul va fi semnat, statele se vor angaja să „mențină creșterea temperaturii medii globale mult sub 2 grade Celsius față de nivelurile industriale” și să „facă eforturi pentru a limita creșterea temperaturii la 1.5 grade Celsius”.

De asemenea, vor fi nevoite să își revizuiască strategiile climatice naționale în 2018, înainte ca acrodul să intre în vigoare, în 2020, dar și să își raporteze performanțele o dată la 5 ani (prima dată în 2023).

Din text a fost însă eliminată mențiunea că țările vor fi nevoite să renunțe treptat la folosirea combustibililor fosili, pentru a neutraliza emisiile în a doua jumătate a secolului. Aceasta este principala nemulțumire a zecilor de mii de activiști care protestează în acest moment pe străzile Parisului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.