Thasso-mania la români

Landscape with Limenaria city and harbour at Thassos island, Greece

Am dat o fugă pînă în insula Thassos. De curiozitate. Șase sute de kilometri în opt ore și jumătate și gata. Un dus-întors pînă la Mamaia și încă puțin. Ce miere și ce apă curge pe acolo și pe ce bani? De ce toți cunoscuții mei fac cîte o vacanță în Insula Thassos? Unii vorbesc despre insulă mai mult decît despre Delta Dunării sau despre stațiunea Neptun-Olimp, uneori chiar și decît despre Mamaia?

Nu rîdeți, dar traseul Ruse-Veliko Tîrnovo – Makaza- Keramoti pare un asalt sau o retragere românească, un fel de șosea bună, nu construită de ai noștri, dar închiriată de ei.

Un flux românesc curge în ambele sensuri. Zici că nu-i decît o goană spre Mamaia sau pe Valea Prahovei! De aici vine și o explicație. Mulți s-au săturat de traficul spre cele două destinații. Din cauza aglomerației și a prețurilor din România, au descoperit această insulă grecească și au inventat-o ca destinație. Deștepți, românii au reinventat locul. Ca apă, ca nisip și ca peisaj, el depășește tot ce găsesc acasă. În alegerea lor este un refuz la tot ce merge prost și este scump, la îmbuibare și la dispreț, un răspuns și o replică, o potecă pe unde viața merge singură, evitînd capcanele și scumpirile din țară.

Pe feriboat-ul ”Platytera” am urcat la nici două minute după ce am ajuns în portul din Keramoti. Român după român ocupă vaporul, cîte doi și cîte patru într-o mașină, dar și cu cîțiva plecați pe jos, cu rucsacul la spinare. Surpriză. Nu au mașinile atît de încărcate de bagaje ca tradiționalii noștri turiști plecați pe litoralul Mării Negre.

La zece autoturisme cu numere românești, unul de bulgari și unul de greci. Ce mai, ca acasă doar că pe parcurs se vede o organizare mai serioasă. Indicatoare în limba română, dirijori de trafic, semnalizări la urcarea pe vas, dirijori în burta feriboat-ului pentru așezare sistematică a autoturismelor, lucrătorii toți cu tricouri marcate distinct și fără țipete și fără înjurături de mamă.

Începe să arate frumos, iar marea liniștită și vineție (semn de adîncime) dă locului un farmec primit cu exclamații și chiuituri. În cîteva minute te-ai decuplat de la ”bombele” și ”nuclearele” de la televiziunile de pericole imaginare, zise în țara noastră și ”televiziuni de știri”.

Pe vas, curat nevoie mare, bar deschis cu cafea bună,vedere de căscat ochii timp de 45 de minute. Pe punte, toată suflarea se pregătește pentru pescăruși. Așa cum circulă din gură în gură adrese și nume de restaurante, cum se transmit trasee și popasuri, la fel se transmit și detaliile despre întîlnirea cu pescărușii. De cum pornește vasul, se face coadă la bar pentru pungile cu pufuleți, cartofi și grisine.

Cu primele mîini întinse spre larg, ca din cer să apară stolurile de pescăruși care planează cu o precizie milimetrică și iau din zbor micul dejun oferit de călători. Este un joc și un spectacol care fascinează copii și surescită domnișoarele și mămicile. Cînd s-au terminat pufuleții și cartofii, s-a terminat și traversarea și ancorăm la destinație cu un ”Trăiască Thassos!”

Am coborît pe ”Insula românilor”. Şi din port pînă la primul chioșc de bilete sau de mărunțișuri, inclusiv la cîrciumi, toate inscripțiile și prețurile sunt dublate în limba română.

Lipsesc numai anunțurile cu ”Mici și ciorbă de burtă!”. În rest, ca acasă! Nu ca la Mamaia sau ca la Eforie, ci ca într-o Grecie românizată.

Mult mai simplu spus, Thassos este o insulă pietroasă nu mai mare de patru sute de kilometri pătrați, cu cîteva sate pe margine, în zone locuibile și cu alte cîteva mai pe munte. N-ai ce face cu mașina într-o oră și jumătate. Insula este muntoasă și acoperită de păduri. Fără turiști, abia ajunge la 14.000 de locuitori și are pretenția că aglomerarea de case din preajma portului Limenas este oraș și municipalitate. Să zicem! Dacă ei cred,atunci așa-i! Dar fără turiști,și Limenas nu-i decît un sat obișnuit. Numai casele de vacanță și casele de închiriat construite mai nou ce dau aerul de localitate potrivită pentru o vacanță la mare. Si unde întorci privirea dai de cuvinte românești, de mașini cu numere de Sălaj, de Iasi, de Tulcea, de Prahova și de București. Adică din toată România. Peste tot auzi dialoguri în limba noastră și ești abordat direct în limba română cu
„Avem măsline și ulei virgin!”
– Poftiți, avem suflaki și dzaziki, şi gyros și uzo!La patru personae, facem discount!

Ce-i așa de ”tare” la Thassos și ce-i atrage pe compatrioții noștri? Întîi de toate, felul în care sunt primiți și tratați! O politețe de tip turistic, uneori prefăcută și dublată de exagerări ademenitoare provoacă o anume plăcere. Ce poți vedea? Magazine de uleiuri și măsline, magazine de suveniruri, taverne și iar uleiuri, măsline, tricouri cu Thassos, suflaki și gyros. Serpentine pe munți, un ochi de apă de un albastru spre verde cum nu prea vezi în multe locuri (laguna Giolla), plaje cu nisip fin, bine întreținute, ruine grecești, păduri dese și o carieră de marmură. Nu lipsește decît Calul Troian. Dar, dacă ești mai atent și caști bine ochii, caii grecilor de astăzi sunt mai mici dar sunt și peste tot.

Să vă dau un exemplu. La Panaghia funcționează un gril ”Elena”, așezat în centrul satului, cum intri de pe două străzi perpendiculare, cu două rotisoare încinse, care îți mută nasul și deschide ”robinetele” de salivă. Te ademenește cu carne de porc, cu ciolane de miel, de capră, de pasăre și de porc înșiruite pe țepușe de oțel învîrtite deasura jeraticului. Ai zice că te alfi în fața celui mai tare resturant de pe continent. Nici vorbă! Este doar o păcăleală gastronomică,o afacere de tip bandă rulantă. Nu știu ce firmă grecească livrează (inclusiv, în România) carnea congelată gata încărcată frumos pe niște țepușe de oțel. Patronul le dezvelește de folia protectoare și le așază direct pe proțapul mecanic gata încins. Salutare române! Și bucură-te de mîncarea grecească! Cartofii sunt de la congelator, pîinea albă și pufoasă,de fabrică, sosul, de la conservă, și banii din buzunarul turistului flămînd.
-Aminitre din Thassos unde am mîncat nemaipomenit, zice fraierul!

Îmi pare rău, dar o masă la o pensiune din Transilvania are zece clase peste.Şi ca gust, și ca prospețime și ca diversitate culinară. Poate că pierde doar la preț și la viteza serviciului!

Am fost și la cîteva restaurante din Kavala. Este mai ieftin ca la București. Dar peste tot pe unde tropăie turiștii, bucatele sunt făcute pe fugă, la viteză, cu oarecare oboseală și servite cu un oarecare sictir, modeste la gust și greu de terminat. Rar dai peste cîte un restaurant de familie unde grecul să te adopte și să se înhame la pretențiile tale culinare. Este doar ceva mai ieftin, mai de marginea orașului și a drumului, mai pentru călător, dar și pentru bănuțul măsurat al cîrciumarului.

În locurile ”cu vedere”,adică deschidere la peisaj, prețul este un pic rotunjit în sus. Atît!

Insula Thassos are o mare cu o apă de parcă ar fi bună de băut și niște nispuri care te îndeamnă să te culci pe ele, pe oriunde ai fi. Este preferată de românii tineri, de cuplurile de îndragostiți, de copiii cu bani, ceva mai educați decît îmbuibații grobieni care la Mamaia comandă sticlele de șampanie cu roaba.

Am descins și pe plaja La Scala, perla Thassos-ului. îmi pare rău, într-un sat fie el și municipalitate, numit Limenas se află o plajă cu un club care le bate de la o poștă pe toate cele de fițe de la Mamaia și Năvodari. Şi chiar le submineză cu prețuri la jumătate sau chiar la o treime din ce plătesc acasă. Şi cu foarte multe altele mai de bun simț. Şi mult mai multe de bun gust. Structura mașinilor din parcare te anunță ce vei vedea. La umbra copacilor nu prea întîlnești second-hand-urile ruginite din Tecuci sau din Zalău, cu numere de Olt și Dolj. Sunt numai mașini din grupa medie și de lux. Nu de top și nu de scos ochii la adolescente, dar mașini bune, de drum lung, care trădează starea materială a turiștilor. Asta ne spune că avem de-a face cu romani care stau mai bine la portofel, oameni cu afaceri mici sau medii și care își permit să încerce și vacanțe peste Valea Prahovei și Mamaia.

La Scala este o plajă, un club și o dicotecă gîndită deștept, cu arhitecți creativi la pupitru, cu găselnițe, cu servicii și cu atmosferă antrenantă, totul amenajat sub o pădure protectoare de palmieri. Nu are taxă de intrare, nu primești brațară și nici ocuparea unu șezlong. Dacă alegi un separeu, este altceva. Totul se reduce la consumație. În plus, zilnic ai parte de evenimente și de concerte, de programe de discotecă susținute de DJ cu nume prin Grecia sau chiar prin Europa. La intrare mai ai și un magazin de imbrăcăminte estivală numit ”MOboutique”. El este inițiativa Mariei Zirnoglou, o tînără scriitoare de povești pentru copii care își desenează, produce și vinde singură articolele de îmbrăcăminte. Descurcăreață ca toți grecii, Maria face și literatură, și design, și comerț, și imobiliare. Își închiriază singură un apartament minunat din Kavala, situat la marginea unui buzunar de plajă și cu o vedere de basm spre un golf tăiat în piatră și cu cîțiva copaci și pomi aplecați umbros spre balconul din care poți ”spiona” marea.

Pentru cine vrea club a la Mamaia, La Scala este o variantă mai ieftină și mai bună. Pentru cine vrea liniște, nisip și mare limpede, are la dispoziție restul insulei. Peste tot, Thassos este un fel de Vama Veche multiplicată prin sate ceva mai stilate, mai îngrijite, cu casele înconjurate de grădini, dar cu aceleași buruieni pe marginea drumului, cu trotuarele cînd sparte, cînd inexstente și cu taverne simpluțe, prietenoase, dar nu cine știe cît de performante din punct de vedere gastronomic. Pentru 7 zile ajunge. Mai mult n-ai ce face decît dacă ești în luna de miere sau pensionar hotărît să doarmă cu ruptul pernei.

La Limenas, de dimineața pînă seara viu, este și micul port din care, zilnic, din jumătate în jumătate de oră, pleacă un feriboat spre Keramoti.

Fornăitul gros din gîtlejul motoarelor îți aduce aminte că se cam apropie vremea să te întorci de unde ai venit!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 54

42 de Comentarii

  1. …A cunoaste. A iubi.
    Inc-o data, iar si iara,
    a cunoaste-nseamna iarna,
    a iubi e primavara… Lucian Blaga

    • mai baiete, la negrii pan occident le e frica sa angajeze romani tatari la facut de curatenie, sa nu zica cineva dupaia ca negrii sunt ROMA.

      pa magraonul ala fara acordeon, ciolacu, cu moaca paroasa de jaburdel, negrii astia nu lar angaja niciodata la bagat soparla la curatenie, sa nu zica lumea dupaia ca negrii sunt ROMA, care sunt mai negri, baga svastu etc.

  2. Apa si plaja! Pana la urma unde deverseaza canalizarile blocurilor din Mamaia – Navodari ???

  3. Romanica e mult prea scumpa ca pret pe consumator, e mizerabil organizata si administrata pentru pretul pe care il cer turistilor si cetatenilor din tara. Nimic din ce se practica in Romania nu are legatura cu civilitatea, cu umanizarea, cu empatia bipedului mergator! O sa puna taxa si pe razele de soare, pe fiecare molecula de nisip, pe fiecare milimetru al pasului facut de cetatean doar pentru a se imbogati peste noapte escrocii din frumtea statului roman care fac legi doar cu dedicatie. Nu cred ca exista o lege real functionala la ora actuala in avantajul compatriotilor majoritari care traiesc inca in Romania!

  4. Pentru cine dorește o prima vacanța in insulele grecești , Thasos e perfecta . Ponderea cocalarilor este mult mai redusă decât sa zicem la Mamaia , dar aceștia exista . Serviciile sunt Ok la banii plătiți și dacă nu te interesectezi cu cefele late de care ai fugit , toate premisele unei vacante reușite sunt întrunite
    pentru vacantele ulterioare puteți însă considera Skiathos pentru plaje fantastice ,Corfu pentru atmosfera venețiană și plaje sau Kefalonia pentru plaje sălbatice și mâncare autentica. Sau Cycladele . Sau Pelion, Evia, Lefkada , dacă nu doriți sa va complicați cu ferry.
    Paralia Katerini și Halkidiki , in special brațul Kasandra ar fi de evitat

  5. amazing, pai ingropati ditamai tara de 42 de ani, deci care na plecat deacolo e retardat in carje, etc. Ca tataru de teleorman mai bine da de 10 ori mai mult la straini de bruksel, decat sa de o coaja da paine la un copil roman, ardevar focu.

    de exemplu, numitu ion cristoiu, specialist recent la „divaisuri” si la calatorii in italia, la baga mana in gura leilor, ADMITE ca strica „Scanteia Tineretului” de la infiitare, facando necitibila. Patunci, toata productia tarii o trimeteau tatarii spre vest, ca sa bage capitalismu, ntimp ce numitu ion cristoiu, salariat la stat patunci, si acum pa pensie speciala, sabota si deteriora averea statului.

    diun sa fi stiut regretatul ceausescu, ca tatarimea de Bukres ingropau tara, inspatele tablourilor mari pa care i le faceau, la ordin de la europa „libera”. Pai alde cristoiu astia. sabotori la prosperitatea statului, trebuiau cel putin sa fie bagati la puscarie restul vietilor lor de viermi blestemati. Nu va uita nimeni, tatarilor.

  6. Autorul este manipulator cand spune ca mancarea in Thassos este mai modesta decat la pensiunile din Romania. Clar ca este mai modesta decat ce se ofera la multe pensiuni din Romania dar daca vrei sa mergi la mare tot ceea ce iti ofera Thassos este superior fata de ce iti ofera Romania la mare. O spun cu parere de rau pentru Romania.

  7. Am fost acum vreo 8-9 ani in insula Tasos. intr-un satuc amplasat in jurul unui golf linistit, cu cateva magazine si terase, balconul noastru aproapa ca era deasupra golfului. Un mic Rai pentru cei cu copii mici, fara inghesuiala, cu preturi acceptabile, unde dupa doua zile te cunosteai cu toata lumea de la ospatarii care iti aduceau cafeau si limonada pe plaja pana la vanzatoarele din cele trei-patru magazine. Plajele micute nu erau aglomerate sa nu poti respira….si era o liniste in care peuteai citi, te puteai odihnii….Dimineata vedeai vaporasul pescarilor care veneau sa aduca peste proaspat….O atmosfera bucolica in care te puteai odihni. A fost primul concediu din care m-am intosrs cu o stare de bine si liniste. M-a tinut pana la intoarcere, unde intr-o benzinarie macedoniana am vazut dusurile amenajate pentru refugiati si m-am intalnit cu primii refugiati. M-am uitat la ei cu compasiune, dar si cu curiozitate – multi din ei erau tineri barbati…si atunci mi-am pus problema daca jihadisti nu ne trimit ca refugiati o intreaga armata!! Refugiatii erau politicosi, chiar m-au invitat sa trec in fata cand au vazut ca nu vreu sa cumpar decat o sticla de apa minerala….M-am intors in tara cu nelinistea acelui moment…
    Nici macar smochinele albe cumparate numai cu doi euro kilogramul, ata de bune, nu m-au putut scoate din starea de neliniste….

  8. Pensiunile din Romania nu beneficiaza de milioane de turisti/sezon.
    Pe litoralul nostru te duci daca, vrei sa te intorci mai obosit decat ai plecat.
    Grecia este despre soare,mare,munte,dor de libertate si aventura,istorie.
    Daca te astepti la vacante de lux,Grecia nu este pentru tine.
    Eu iubesc simplitatea Greciei din zilele noastre,o prefer Occidentului „civilizat”. Oriunde as merge in lumea asta,mi-e dor pana la lacrimi de Grecia. Ar fi trebuit sa spun asta despre Romania,din pacate,o singura data mi s-a parut drumul spre casa,in Romania,paradisiac,la intoarcerea din Venetia dupa un sezon prea lung.

  9. Dragă dle Cornel Nistorescu! Ați pierdut timpul de parcă trăiți 200 de vieți. Am fost la Rhodos și stop joc. Tărâm golaș, apă sărată, pomi 2 la kilometri pătrați. Vă place apa și soarele? De la cinșpe ani treceam Dunărea înot, curenți, apă tulbure, pomi smulși. In două ore sunt la Mare. Apă, soare, înotat in draci. Are dreptate doamna Core! Ce ușor este ca să dai cu noroi, ce ușor… Te duci la Vechea Elada driblat cu ciorbă la 19 euro, vegetație cheală ca pubisul Cruduței, mănânci conserve de acasă și „toci” două zile pe drum? Nu sunt Lup Moralist! Din București în 2h sunt pe plajă. Apă și soare. vegetație, o bucată de pâine și l-am văzut pe Dumnezeu în splendoarea Creației, Divin, Sublim..Nu am venit să crap in mine. Apă, înot, briza mării… Am timp limitat. Două zile pe drum sunt zile pierdute. Mă mulțumesc cu soare, apă, limba romana! Nu scuip pe România. Vă invit la 2 km înotat in larg și apoi pălincă de Bihor și ceafă pe grătar. Iar înot și tot așa! Doamna Core! Iubesc România că pe sufletul meu! Politicul e distructiv. Dle Nistorescu! Cu măsline inegrite in Acid nu îmi surâde. Mulți confundă Serviciile cu Apa și Soarele! Mă duc la Mare ca să înot sau sa fiu Gras? Mulți fug la Mare cu sucurile gastrice care le fac limba plută? Inot? Tac…

    • @Tica ai dreptate. Si eu am fost cu Tic al meu acum 6 ani la Eforie Sud, o staiune mica, deloc aglomerata, chiar arhaica as spune, dar nu este aglomerata simarea e limpede, fara alge, copii au o zona cu apa mica unde se pot balacii. Eu nu stiu sa inot asa ca m-am balacit impreuna cu copii, dar sa stii ca preturile nu sunt asa de mici si nici locuri de gratar nu am gasit. portiile in restaurante erau destul de mici si cam scumpute, dar suma sumarum m-am simtit bine….M-am dus o zi la Mamaia si m-am intois ingrozit….era o harmalaie si o inghesuiala de nedescris si mi=am jurat sa nu merg niciodata in concediu la Mamaia. La Costinesti m-a ingrozit in ce a fost transformata statiunea studentiei mele – un fel de balci oriental mizer. Mi-a parut rau ca am trecut pe acolo si mi-am distrus imaginea minunata a Costinestiului tineretii mele…din ea nu mai ramasese decat epava in destramare….

  10. Bucurati-va cat mai puteti, caci profetiile Sfintilor greci nu suna bine pentru Grecia. Singura diferenta dintre Grecia si Romania in privinta viitorului e ca Grecia va ramane intrega, in rest si grecii vor suferi de foamete, vor fi desproprietariti, vor indura umilinte si persecutii din partea strainilor ca si romanii. Deie Domnul ca acest sezon estival din Grecia sa nu fie ultimul pentru romani!

    In rest, „fie painea cat de rea, tot mai buna e in tara ta”!

  11. Criza migrației: casa grecilor a ajuns căminul sirienilor
    25 aprilie 2016 Călin Marchievici

    Prin Idomeni au trecut circa un milion de imigranți care au reușit să traverseze Marea Egee din Turcia în Grecia și care au continuat către Europa de Vest.
    … i-am invitat la mine”, spune Panayiota, în vârstă de 82 de ani. ”Aveau picioarele umflate și buzele vinete de frig. Tremurau toți în fața sobei”.
    Majid, 20 de ani a fugit din nord-estul Siriei, după ce locuința i-a fost bombardată.
    Mama Panayiota isi aminteste ca avea șapte ani cand a venit. „Tot ce aveam erau hainele de pe noi. Părinții plângeau pentru că nu aveau ce sa ne ofere”. După doi ani s-au mutat la Idomeni, iar de aici își amintește cum treceau trenurile cu evrei peste graniță, spre lagărele de concentrare.

    Acum trenurile transporta spre Germania imigranți din Levant…

  12. Cartofii sunt de la congelator, pîinea albă și pufoasă,de fabrică, sosul, de la conservă suna a restaurant tipic romamesc care si-a concediat bucataru sa faca profit si partea de bucatareala a fost pasata la ospatari manelistic dupa ureche invata sa gatesca din experimentele facute pe clienti la suprapretz..

  13. ce sa mai zici..cate nbordie atatea ..impresii;daca vrei sa mananci la timp, daca vrei sa te odihnesti in con cediu/vacanta stai acasa ..daca vrei sa revwezi oameni si locuridin copilarie ..te intorci catre locurile natale..daca vrei sa cunosti oameni noi, locuri noiimpresii indetite pleci…turist ..prin lume..cat despre gretzi;;io stiu si am constat si mai de de mult si mai recent caaa…fereste te cand gretziii fac cadouri..nistorescu se vrean un roman impaciuitor (in art de fata) dar nu reuseste …el este ZIARIST ROMAN..

  14. Acesta este un articol publicitar? Genul acesta de articole apărea în presa noastră pe la inceputul anilor ’90, cînd românii începeau să descopere Grecia ca destinație turistică de vară. Ce s-a întâmplat, nu mai au grecii clienți?

  15. Un comento scurt: o bijuterie de eseu. Daca voi ajunge in Grecia voi merge la Muntele Athos cat pot sa merg la rugaciune. Si o zi, doua undeva in oricare din micile orase cu simt antic. In rest, in orasul Paliei si al editorialistului, mai nimic. Ba da, zarva dacismului. Produs de cartea hutulului fost adminsitartor la Regia. Si dc reactia opinie data de istoricul doct Firczak. Si statuia lui Burebista, din centrul oraseluilui, un scuipat pe obrazul sacrificiului lui Decebal, din singurul colt cultural dintr-un UAT absurd, Hunedoara cu capitala la Deva, cu un petec de Jalea viului, spre regatul de unde bate soarele romanismului intr-o administratie a absurdului si demolarii sistematice. Al Paliei script da, un text decent cu trmitere la ce inseamna totusi istoria culturala a Orastiei. Atat de aproape de Alba iulia ori de Sibiu ca sa te simti la tine acasa. In plan cultural. Mutlumesc dle Cornel N si dle jurnalist local, mereu prezent cu texte decente si bine documentate.

  16. Am Plecat din București la ora 5.30, la ora 8.30 eram pe plajă. Ora doișpe cazarea și iar în apă! Ce vrei mai mult? Neptun-Olimp cazare 220 lei pe zi cu șezlongurile apa la 3 metri și cârciuma la 3 metri! Mușchi să și că să inoti! Ce vreau de la concediu? Apă și soare și un colț unde să îmi hodinesc grupul. Apă și soare! Ecuație simplă. Vine tizul meu din Danemarca Vejle, e fermecat de România! Și Io la fel. De atâți bani, atâta pește. Mă consider norocos. 11 Milioane de români nu au bani de concediu. Carpe Diem! Stânci goale versus vegetație? Dle Nistorescu? Ați înotat măcar 500 de metri? Lefkada? Ei și? Mă simt bine in Neptun Olimp.va doresc „tuturor” concediu plăcut.

  17. D-le Oproni, cât de bine îl cunoașteți pe dl Firzack?
    Cum se face că șefia asociației rutenilor a fost predata la cheie către fiul său, care a moștenit și locul de parlamentar în parlamentul României?
    A fost, sau nu a fost Gheorghe Firzack, bănuit de a fi fost colaborator – în materie de istorie, evident, securității ceaușiste?
    Cum a ajuns istoricul rutean, în primul cfsn în județul Hunedoara, putem afla? Ce credeți, se ajungea în Parlament fără aprobare de la servicii?
    Iar fii foștilor colaboratori devin automat colaboratori în locul părinților? Fiul d-lui firzak este și șef al unei organizații ce face acte de binefacere, aflata în anticamera lojilor masonice. Știți amănunte?

  18. eu iubesc Marea Neagra. Marea Neagra inainte de si dupa 1989; sa zic cam 10 ani dupa. Dupa aceea au inceput cu mizeriile – muzica pe plaja, ti ga nie, man eli sm, bani nesimtit, au inceput sa construiasca ca disperatii, preturi pana la cer, dupa ce s-au pus pe cumparat si concesionat tot ce misca. primariile nu ar fi trebuit sa permita niciodata asa ceva. plaje acoperite de sezlonguri si umbrelute. totalitarism si in zilele in care ar trebui sa te odihnesti. Grecia arata bine in poze. Nu exista comparatie intre Marea Neagra si Marea Mediterana / Egee sau cum s-or numi – in fapt acelasi drac toate, adica tot Mediterana: apa sarata si calda, nici o placere intr-o balaceala. clima umeda.

  19. Ca sa scoți în evidenta frumusețea unei vacante și calitățile turismului din Tassos, nu e obligatoriu ca să o faci prezentandu-l in comparație cu cel din Mamaia, care firește e înțesat de cocalari, tineri fitosi, discoteci de prost gust, oameni nesimțiți, familii dezorganizare și unde ai parte de servicii deplorabile și tratament persiflator din partea proprietarilor. etc. A-ti prezenta tara în termeni nefavorabil e la cool. In atare condiții rămâne o șingura varianta: vacante afara. Munca afara. Studii afara. Studii in tara și reușită profesionala afara. Nimic pentru tara ta. Nimic frumos despre placerea unui concediu în ea sau despre ospitalitatea pensiunilor sale, despre soarele, marea și plajele ei. PS. Când nu simți nici o atracție pentru prietena ta, nu e cazul s-o spui în gura mare viitoarei prietene, fiindcă aceasta, dacă e o ființă inteligenta, știe ca la fel vei vorbi și despre ea când nu vei mai fi atras de ea.

    • @Marius Mi se pare ca domnul Nistorescu incearca sa fie obiectiv, critica ce e de criticat atat in Thassos cat si in Mamaia.
      “Vinul bun este cel care iti place nu cel aromat, dulce sau sec.”
      Unora le place in Thassos altora le place sa bea sampanie adusa cu roaba sau cu excavatorul la Mamaia.
      Thassos este o insula cu mult farmec care din pacate sufera in ultimul timp de turismul de masa. Turismul de masa a invadat toate regiunile interesante si frumoase de pe pamant. Eu am cunoscut Thassos inainte de a fi afectat de turismul de masa. La Eleni se manca intr-adevar bine, greceste, nu era nevoie de gatit industrial fiindca erau putini turisti.
      Din pacate turismul de masa cuprinde suprafete tot mai mari de pe pamant, pe masura ce populatia globului se inmulteste.
      Probabil dupa criza care se prefigureaza lucrurile se vor schimba… Sa speram ca nu vom regreta foarte tare aceste vremuri cu turism de masa.

  20. Cum stateam eu linistita intr-o zi de Sambata, ma trezesc luata pe sus si ce altii fac in ore, eu fac in 12′

    …..
    „Începe să arate frumos, iar marea liniștită și vineție (semn de adîncime) dă locului un farmec primit cu exclamații și chiuituri. În cîteva minute te-ai decuplat de la ”bombele” și ”nuclearele” de la televiziunile de pericole imaginare, zise în țara noastră și ”televiziuni de știri”.”

    Spectacolul pescarusilor.

    „Serpentine pe munți, un ochi de apă de un albastru spre verde cum nu prea vezi în multe locuri (laguna Giolla), plaje cu nisip fin, bine întreținute, ruine grecești, păduri dese și o carieră de marmură.”…

    Ce bine ca acum niste… ani, am invatat sa citesc!
    Este bine si ca am fost candva la Mare, am avut momentul meu de stat singura pe nisip in plin soare (de Iunie), eu si Marea unita cu cerul, plimbari seara pe tarm… asa ca m-am putut conecta usor…
    Sa visam la anii 2000…?

    Multumesc!

  21. Venea un grec la mine sa-i prestez serviciii in Romania, cu pretentii de fanariot, cu atitudine de stapan . Au trecut anii, au cazut guvernele in Grecia,au platit dobanzi iar datoriile au crescut si s-au reesalonat.Au mai vandut cate o insula.. Acelasi grec venea dupa acesti ani cu o atitudine mult schimbata.Nu stiu ce l-a imblânzit, atitudinea mea profesionala si indiferenta la atitudinea lui , sau greutatile din Grecia pe care icepuse sa le traiasca?!De-o fi una de-o fi alta,eu nu uit ca l-au tradat pe neica Tudor.Merg si eu odata la 4-5 ani la ei,observ de fiecare data aceeasi atitudine de negustor in spatele ipocriziei greu de ascuns pentru un om normal nascut si crescut in putinul oferit de Dumnezeu , care nu are nevoie sa adune mană cerească in saci pentru ca stie ca o primeste de fiecare data cand are nevoie, intotdeuna la timp, mai ceva ca o minune. Nu sunt suparat pe greci , dar le aduc aminte mereu cine sunt si cine suntem.Le-am pus o sârbă sau Hora de mâna , mi-au pus si ei Sirtaki sau Zorba. Convietuim , ne cunoastem si ne recunoastem unii pe altii(mai mult unii decat ceilalti),facem transfer de binețuri,schimb de ospitalitate,unii iertandu-i pentru neica Tudor altii iertandu-ne si iertandu=l pe Eminescu pentru „..grecotei cu nas subtire..”. La Mamaia,….

  22. …de unde va scriu acum,”termitele” sunt ca in Grecia, aduna cate 3- 4 farfurii pe masa pentru fiecare caciula si mananca nici jumătate,fac zgomot si tîrșîie scaunele,vin la masa de pranz in costum de baie , se cearta pe sezlonguri,vorbesc cu volumul la maxim sa stie vecinul de vacanta cine e,de unde e, ce manele îi plac, că câți ( nu cîtu ala) cai are masina lui…iar cand se termina astea se intorc la repetitii de oaie,aaa,ăăă, beeii….Aceste termite sunt cealalta Românie,de care trebuie sa tinem cont ca exista si convietuiesc cu noi,cu românii.Cu ei ne intalnim peste tot,mai putini si mai galagiosi,mai aspiranti la ceea ce nupot primi niciodata,răsplata lui Dumnezeu.

  23. @corector. Euro – mania e corect?!?! Moldo- vlahii e corect?? Prostocratia e corect?!?! Probabil doar Prostia Mania .

  24. @ ? – nu am afirmat ca domnul Nistorescu nu face un comentariu obiectiv. Am afirmat ca îl putea face și fără vesnica defăimare a turismului nostru. A vorbi despre frumusețea artistei Jullia Roberts nu impune neapărat a o compara cu mai puțin frumoasa Irene Papas.

  25. Irene Papas a fost o frumusete de femeie si o actrita redutabila care nu se poate compara cu camiloaia rahitica febletea, cum se putea altfel, a AGENTULUI SOVIETIC legendat in SUA, marin!!! Irene Papas a scris istorie cinematografica, nu a jucat in filme frivole cu caracter de „manele cinematografice” incomparabile cu inegalabilul „Love story”…

  26. @ Charlie- unde dai și unde crapă Charlie lemne. Ce cauta stimabilul marin în postarea cabotinului Charlie, nu-nteleg? Dacă ți s-au uzat pantofii gândirii fără sens, mergi la un suster ca sa-ti mai bata doua cuie în talpa pe care cu delicatețe și savoare o consumai în ” Goana după aur”. Cand transformi oameni în cocoși, ca sa-ti astamperi foamea de bani, fii mai realist. Una e valoarea scenica și alta frumusețea fizica. Te rog fa o comparație între Oana Pelea și Nicol Kidman. Merita. Amândouă sunt progresiste convinse. Una consuma premieri, iar cealaltă insecte și viermi. Aștept aceeași concluzie, dacă se poate, firește in favoarea Oanei.

  27. Dacă ești cu cine trebuie , te simți bine oriunde !
    Marea naște cele mai mari iubiri și vindecă pentru moment cele mai multe dintre dramele existențiale.
    Probabil că numai Cerul ar putea face la fel , dar acolo e mai greu de ajuns. 😉

  28. Superbă descriere! Și care face mai mult decât orice reklamă profesionistă. Mergem la Thassos. Oricum, avem trei ani de când n-am mai fost în concediu la mare. De fapt, n-am mai fost într-un concediu normal.

  29. Coane marius, butucii din acelasi copac sunt siamezi, asa ca nu ar fi nicio confuzie…Irene Papas a avut acea frumusete greceasca, clasica, care dublata de talentul interpretativ o transforma in ZEITATE…Si ca tot o dai cu romanismul, ar fi facut un rol memorabil
    intr-o filmare a „Baltagului”…Frumusetea caracteriala transforma chiar si slutenia in sublim…De aceea voi sunteti monstrii chiar
    daca ati aratat si poate mai aratati si azi precum Adonis, respectiv Afrodita…Cu toate ca proclam BANUL chiar mai important decat ROATA, niciodata nu m-a interesat si cand il am il pun in circulatie, principiile fiind pentru mine primordiale…Pe voi va tradeaza
    logica schioapa oricat ati incerca in HAITE sa-i nimiciti pe cei cu principii…Spre deosebire de voi am refuzat functii si inainte si dupa Lovitura de Stat KGB/GRU/Comintern pe care voi IDOL LATRAII vechi si noi ai CEAUSISMULUI, culmea, o numiti „revolutie”…

  30. Nu stiu cum reuseste nea Cornel sa starneasca cititorii la destainuiri…autodemascatoare, pe acesta cale avand posibilitatea sa aflam
    realitatea financiara de beneficiari de pensii speciale a majoritatii stangistilor AGENTI SOVIETICI! De aceea sunt preocupati prioritar de „iubire”, durandu-i in cot de suferintele romanilor fara resurse condamnati de regimul stalinist la infometare…De „iubire” si de
    rotirea cadrelor actuale, cica „prostovanocrate” cu cadre „desteptocrate” de la alte ESALOANE!!!

  31. De ce „proclami BANUL chiar mai important decat ROATA” ? Trăiești doar pentru a te IMBOGATI ?
    Care „ban” ? Banul OLTENIEI ? Cel ISTORIC ?
    Care „ban” ? Ala numit „ochiul diavolului BELZEBUT/Baal) ? Cel al PARVENIRII ?
    Care „ban” ? Ala de „obol/ort” ? Cel desartic de la final ?
    Care „ban” ? Ala de pe „roata ruletei” ?
    Cuvântul din limba română care desemnează roata provine din latinescul rota, despre care se crede că este originar din cuvântul proto-indo-european ”rotā”-, forma extinsă a rădăcinii *ret-, care semnifică „a se roti/învârti”. Există foarte multe opinii care consideră roata una dintre cele mai vechi și importante invenții care își are originea în anticul Sumer în Mesopotamia ulterioară acestuia (acum circa 7.000 de ani), în forma inițială de roată a olarului. Invenția roții s-a propagat spre zona unde astăzi se găsesc Pakistan și India, în timpul mileniul al III-lea î.e.n., fiind folosită de locuitorii a ceea ce numim civilizația Văii fluviului Indus. În partea nordică a Caucazului au fost descoperite mai multe morminte, datând din jurul datei de 3.700 î.e.n., în care s-au găsit oameni îngropați în vehicule cu roți, cu o axă. Cea mai veche reprezentare a unui vehicul cu patru roți și două axe a fost descoperită în Polonia, fiind datată aproximativ acum 5.500 de ani.
    În spațiul european, roata începe să fie folosită prin 4.000 î.Hr. Extinderea acesteiai este conditionata de construirea unor drumuri pe care vehiculele cu roti sa poata fi folosite pe distante lungi.
    Roata stă la baza unor altor invenții ulterioare ca: roata de moară, elicea, motorul cu reacție, turbina ș.a.

  32. Toti care au nostalgia in gat pot sta linistiti pe litoralul romanesc fara probleme, nu va mai agitati atat, lasati oamenii sa viziteze si sa decida singuri daca este diferenta sau nu. Daca merita 8h cu masina pe sens sau nu. Nu mai aberati atat cu meleagurile mioritice si ce oameni „faini” sunt pe aici, ca este imediat dieselul 10ron si nu vad decat patrioti cu gura mare care vorbesc de valori nationale de acum cateva secole care nu folosesc la nimic practic noilor generatii dar nu-i vad in strada, mai ales ca acestia mai mult ca sigur sunt aceeasi generatie cu cei care au adus tara la acest nivel . Romania a ajuns o ruina dpv fizic si moral. Daca cineva vrea sa ma pacaleasca cu oferta lor turistica macar sa o faca cu putin preludiu si sa aiba bunul simt sa aduca si lubrifiant nu japca nesimtita cum e la noi. Asa ca nu mai proiectati ideologii nationaliste si religioase facute sa separe oamenii intre ei. Fiecare sa experimenteze si traga concluzii singuri. Pace si prosperitate!

  33. O lume nebuna, nebuna…

    Un şantier aflat între două cluburi de lux din Mamaia a fost transformat în loc de petrecere. Iar lopata, canciocul, roaba sau excavatorul au fost folosite la servit.

    Tot în stațiunea Mamaia Nord-Năvodari, un operator a scos la închiriat fâșia de nisip dinaintea primului rând de șezlonguri de pe plaja pe care o administrează. Locurile sunt închiriate cu 200 de lei/zi, în intervalul 08:30-20:00.

    Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, susține că fâșia de plajă de la apă ar trebui să fie lăsată liberă pentru intervențiile de urgență, cum ar fi cele ale salvamarilor sau ale SMURD. (stiri pe surse)

  34. Charlie, ce se intampla, nu poti dormi din cauza mea? ai tot felul de imaginatii vis-avis de mine? :))) nu mai inventa, te rog, ceea ce eu nu am scris. te comporti ca un bolsevic care batea „dusmanii poporului” pana ce scotea de la ei ce voia sa auda desi oamenii aceia nu aveau nici o legatura cu inchipuirile tortionarului. nu mai charlie, nu sunt politician, nici vreun agent inchipuit de-al matalica. sunt un simplu om. nu sunt in haita cu nimeni. ma bucur, insa, de prezenta la Cotidianul a anumitor comentatori, care scriu frumos, civilizat (spre deosebire de mine ha!), DOCUMENTAT (invatam in fiecare zi, de la nastere la moarte, nu?) si am speranta. am speranta cand vad ca NU TOTI SUNT CA TINE MAI CHARLIE. AM SPERANTA CAND VAD CA TORTIONARII, IMAGINATII SI CEI CARE AU PUMNUL PREGATIT IMP[OYTIVA ADEVARULUI NU FAC MAJORITATEA IN ACEASTA EXISTENMTA. Eu stau departe de tine, te rog sa stai departe de mine. Iti doresc sanatate charlie, se pare ca ai nevoie…

  35. Interesant, moderatorul a plecat în vacanță, comentariile plutesc în spațiul virtual…, să aibă Charlie pauza de prânz și somn de frumusețe.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.