Timoșenko se opune unei operațiuni militare în sud-estul Ucrainei

Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko, candidat la prezidențialele din 25 mai din partea formațiunii sale Batkivșcina, s-a pronunțat luni pentru rezolvarea crizei din sud-estul Ucrainei prin intermediul negocierilor, respingând varianta unei operațiuni în forță pentru detensionarea situației, relatează agenția de presă Interfax.

„Primul mod de a rezolva o situație este recurgerea la forță, dar aceasta va duce negreșit la o vărsare de sânge pe scară largă”, a afirmat Timoșenko, într-un interviu acordat postului de televiziune Ukraina, subliniind că „niște lideri responsabili ai țării” ar respinge un astfel de scenariu.

În opinia sa, varianta optimă este cea a unor negocieri internaționale la cel mai înalt nivel, dând ca exemplu preconizatele negocieri cvadripartite de la Geneva. Rusia a avertizat însă că posibilitatea desfășurării acestora ar putea fi grav afectată dacă autoritățile de la Kiev vor continua operațiunea antiteroristă declanșată duminică.

Persoane înarmate și militanți proruși ocupau luni sediul administrației locale, al poliției și pe cel al filialei locale a SBU (Serviciul de securitate al Ucrainei) din orașul Slaviansk, în estul Ucrainei, pentru a treia zi consecutiv, deși ultimatumul dat de Kiev a expirat încă de la ora locală 09:00.

Serghei Taruta, guvernatorul regiunii Donețk din care face parte și Slaviansk, a anunțat luni că o „operațiune militară antiteroristă incluzând unități militare” este în curs de desfășurare în zonă „pentru dezarmarea bandiților și eliberarea clădirilor ocupate”‘.

La Slaviansk — unde situația este cea mai îngrijorătoare și un reprezentant al serviciilor secrete loiale Kievului a fost împușcat mortal duminică, potrivit ministrului ucrainean de interne — realitatea este totuși puțin diferită.

Nicio urmă de „operațiune antiteroristă” nu era vizibilă la mijlocul zilei de luni, a constatat France Presse. Slaviansk este în continuare controlat de insurgenți, iar forțe loiale guvernului proeuropean de la Kiev nu se vedeau nici măcar la periferia orașului.

În același timp, președintele interimar Oleksandr Turcinov a invocat luni posibilitatea unui „referendum național” cu privire la organizarea administrativă a țării simultan cu alegerile prezidențiale, prevăzute să aibă loc la 25 mai.

„În aceste zile se vorbește mult de un referendum național, nu suntem împotriva organizării unui referendum în Ucraina, care, în cazul în care parlamentul decide astfel, poate avea loc în același timp cu alegerile prezidențiale”, a afirmat Turcinov, într-o reuniune cu șefii facțiunilor parlamentare.

„Sunt sigur că majoritatea ucrainenilor ar vota pentru o Ucraină indivizibilă, independentă, democratică și unită”, a afirmat el.

Separatiștii din estul țării, unde grupuri înarmate ocupă clădiri administrative, cer organizarea unui referendum privind „federalizarea” țării sau alipirea la Rusia.

Moscova pledează, de asemenea, pentru „federalizare”, care ar garanta ‘interesele legitime’ ale regiunilor rusofone din estul și sudul Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.