Ţinta atentatului au fost copiii?

Expertul în securitate Hari Bucur-Marcu a apreciat la RFI, referindu-se la atentatul produs luni seară în Manchester, că ținta atacului din Manhester au fost copiii.

„Gândul ne duce spre acest aşa-zis Stat Islamic, care şi-a făcut un brand din a lovi ţinte vulnerabile, cu totul şi cu totul nejustificate din orice punct de vedere politic sau altfel. De data asta, iată că avem copii şi tineri şi familiile lor care-i aşteptau să iasă de la concert, care au fost loviţi într-un asemenea mod cu totul şi cu totul inacceptabil”, a declarat Hari Bucur-Marcu.

„Ţinta propriu-zisă… deci era un concert de copii, un concert pentru cei de vârste sub 15 ani, în principiu, ei erau cei care participau la concert în număr atât de mare, părinţii îi aşteptau la ieşire. Exact când s-a terminat concertul a avut loc explozia, în mijlocul părinţilor care-i aşteptau, ceea ce a produs bineînţeles panică, busculade, cu o intenţie probabilă să maximizeze această explozie prin efectul acesta de panică, produs în mod natural”, a mai spus Bucur-Marcu.

Totodată acesta a mai precizat că „în Occident, mai ales în locurile în care s-a ridicat de ceva vreme nivelul de alarmă, există practica de a se scana oamenii care sunt în locurile publice, să se vadă dacă nu au asupra lor explozibil sau mă rog, pachete nejustificate (…). Măsuri se iau permanent, însă atâta vreme cât ţintele sunt ţinte vulnerabile, care nu se califică drept ţinte, cum sunt copiii, cum sunt oamenii pe promenadă, cum sunt cei care se plimbă pe bulevard, o asemenea ţintă nu poate fi protejată 100% niciodată. Până la urmă, va trebui să ne obişnuim cu asemenea atacuri, obişnuim între ghilimele, cum ar fi o catastrofă naturală, un cutremur de exemplu, nu poţi să-l previi, dar poţi să-i minimizezi efectele, pentru că altfel ar presupune să nu mai socializăm, să nu mai ieşim, să nu ne mai întâlnim unii cu alţii, să nu mai existe locuri publice, ca să nu mai existe asemenea situaţii”.

„În asemenea condiţii cu totul şi cu totul noi, deocamdată, terorismul este cu un pas înainte în ceea ce priveşte partea de prevenire. În schimb, în partea de limitare a efectelor, cum bine vedem şi la Manchester şi la Paris şi în alte părţi, se acţionează într-un mod neaşteptat de coerent, populaţia răspunde cu promptitudine la solicitările autorităţilor, aceste forţe propriu-zise acţionează bine”, a conchis expertul în securitate.

Douăzeci și două de persoane au murit, iar 59 au fost rănite în urma atacului de la concert. Printre victime se află și copii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.