Ținta planului lui Zelenski este SUA, nu Rusia

Pe 20 septembrie, in timpul vizitei la Kiev a președintei CE Ursula von der Leyen, președintele Zelenski a făcut câteva remarci despre ”planul victoriei” pe care urmează să-l prezinte în Statele Unite, la deplasarea pentru Adunarea Generală ONU. ”Planul victoriei” implică ”decizii rapide” din partea partenerilor Ucrainei și permisiunea de a  folosi arme occidentale pentru a lovi Rusia.

”Voi discuta în primul rând cu președintele SUA despre toate detaliile. Cele mai multe decizii din acest plan depind de el. Și de ceilalți aliați, însă anumite puncte depind de bunăvoința și sprijinul SUA. Sper să susțină acest plan”. ”Biden poate să întărească Ucraina și să ia decizii importante pentru Ucraina, pentru a deveni mai puternică și pentru a-și apăra independența câtă vreme el va fi președintele SUA. Cred că are o misiune istorică”, a spus Zelenski.

Zelenski a repetat că în SUA se va întâlni și cu vicepreședinta Kamala Harris, dar și cu candidatul republican la președinție, Donald Trump. ”Este despre securitate, despre locul geopolitic al Ucrainei. Este despre un sprijin militar puternic pentru noi și trebuie să avem libertatea de a folosi unul sau altul dintre elementele acestui sprijin. Este despre susținere economică, și cred că aceste decizii vor fi interesante”, a spus Zelenski

Singurele detalii despre ”planul victoriei” pregătit de regimul Zelenski au fost dezvăluite de surse din Ucraina, care arată că acest plan ar trebui ”să creeze niște condiții și o atmosferă care să nu mai permită Rusie să ignore formula de pace și summitul pentru pace”. Este vorba despre formula în zece puncte propusă de Zelenski în urmă cu mai bine de un an și despre a doua conferință pentru pace, care este programată în noiembrie. Spre deosebire de conferința din luna iunie, când Rusia nu a fost invitată în Elveția (și nici China), Zelenski a declarat că reprezentanții Moscovei vor fi invitați. Însă diplomația rusă a arătat că nu va participa la aceasta conferință, câtă vreme se bazează pe un plan deloc realist al președintelui ucrainean.

Directorul de comunicare al președintelui Zelenski a declarat pentru presa germană că ”planul victoriei” va include o încetare parțială a focului, însă că Ucraina ”se opune înghețării războiului”. Iar consilierul prezidențial Mihailo Podolyak a declarat că Ucraina nu are deloc în plan să cedeze teritorii.

Mai departe, ”planul victoriei” presupune acordarea unor noi garanții de securitate, modalități de continuare a operațiunii din Kursk, noi arme care sa fie transferate în Ucraina și dezvoltarea economiei ucrainene în cooperare cu aliații. Există un punct și despre ce va urma după încetarea ostilităților. Surse citate de Bloomberg arată că planul lui Zelenski solicită o invitație oficială ca Ucraina să adere la NATO și o cale cât mai clară pentru aderarea la UE.

Carl Bildt, fost ministru de Exerne al Suediei și unul dintre artizanii dezmembrării Iugoslaviei, ai organizării actuale a Bosniei și Herțegovinei și ai independenței Kosovo, crede în planul lui Zelenski. Într-un editorial publicat de Project Syndicate, Bildt, arată că ”nu există semnale că Ucraina și-ar fi pierdut încrederea”, că ofensiva din Kursk arată cât de adaptabilă este armata Ucrainei, că aliații europeni vor putea susține efortul de război al Ucrainei și în lipsa finanțării masive din SUA, în cazul în care Donald Trump devine președinte, ca efortul UE ”reprezintă doar ceva peste 0,3% din PIB-ul fiecărei țări”, că ”nu sunt semne că voința politică a europenilor scade, și astfel sprijinul pentru Ucraina poate să crească”, că producția de muniție în Europa crește și va ajunge la 2 milioane de proiectile pe an, în 2025, ca ”nu este improbabil ca, în 2025 Rusia să intre în declin”. Însă pentru Carl Bildt există o condiție esențială pentru pace in Ucraina, condiție care nu pare să fie inclusă în planul lui Zelenski: Vladimir Putin să piardă puterea.

Există opinii, exprimate în publicații care susțin cauza Ucrainei, care nu dau șanse planului lui Volodimir Zelenski. Unii experți susțin că amânarea de până acum a deciziei privind lovirea Rusiei cu rachete americane a făcut mai puțin importantă aceasta decizie, pentru că armata rusa și-a mutat deja avioanele și instalațiile militare dincolo de raza de acțiune a rachetelor dorite de președintele Zelenski. Privind in perspectiva, aderarea Ucrainei la NATO este rareori tratată ca o variantă realistă, iar aderarea la UE este considerată extrem de complicată: va presupune un efort financiar ce nu va putea urma modelul extraordinar al ajutoarelor pentru refacerea economiei după pandemia de covid, va presupune modificarea tratatelor, renunțarea la unanimitate în deciziile de politică externă (cu pierdere evidentă de suveranitate, cel puțin în cazul statelor mai mici din UE), va presupune mutarea centrului de greutate al UE către Est (prin ieșirea Marii Britanii și aderarea unei țări cu populație numeroasă și multe voturi precum Ucraina) si este puțin probabil ca Germania (care poate aduna o minoritate de blocaj împreună cu un alt stat mare din UE și alte câteva mai mici) să renunțe la această formulă. Cum nu există vreo dezbatere serioasă în instituțiile UE cu privire la modificarea Tratatului UE, este limpede că nici declarațiile despre aderarea rapidă a Ucrainei la UE nu sunt serioase.

Iar la toate acestea se adaugă Rusia, acolo unde condiția lui Carl Bildt nu pare să se îndeplinească și Vladimir Putin este încă la putere. La finalul săptămânii trecute, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a vorbit la Sky News Arabia și a tratat tema „liniilor roșii” ale Rusiei, despre care tot mai mulți oficiali și ziare occidentale consideră că nu vor fi apărate de Moscova. ”Vorbim despre linii roșii în speranța că poziția noastră va fi auzită de oamenii inteligenți cu putere de decizie. Este o prostie să spui că noi vom apăsa pe butonul roșu mâine, dacă nu faceți ceea ce vă cerem. Dar am încredere că cei cu putere de decizie sunt conștienți de ce vom face în anumite situații. Nimeni nu vrea un război nuclear”. Declarația lui Lavrov a fost interpretată ca un semnal că lipsa unei reacții nucleare a Rusiei la acțiunile de până acum al Ucrainei și Vestului a fost o dovadă de responsabilitate din partea Rusiei. Moscova a încercat să se adapteze la noua normalitate a unui război de uzură fără a-l escalada, deoarece escaladarea ar duce la o spirală ce poate merge până la război nuclear.

Dacă administrația Biden înțelege astfel mesajul transmis de Moscova, atunci ținta planului lui Zelenski nu va mai fi Rusia, ci negocierile cu actualul guvern al Statelor Unite, iar solicitările maximale vor fi reduse în timpul negocierilor. Apoi, acest ”plan al victoriei” poate deveni obiectul unor negocieri cu Donald Trump, care ar putea fi la fel de dure ca și potențialele negocieri cu Rusia.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

21 de Comentarii

  1. asta vorbeste de 3% BANII ALTORA de parca ar fi fost facuti de tac-su…colonelul sovietic…pe pariu daca-l cauti ca a fost colonel comisar bolshevic…
    vor sa suga de la toata tarile care ‘sprijina’ voit sau nevoit, asa cum au supt si pe vremea ailalta de la URSS, respectiv tzarile tinute sub ‘eliberate de sovietici…

  2. Aha, Zelenski vrea sa-i bata pe americani, nu pe muscali! Bine ca ne-ati limpezit……[Rumburak]

  3. Copilul de suflet a lui Biden. Sa-l mai imbratiseze cat mai e timp. Apoi il ”va imbratisa” Trump.

  4. Hai să lăsăm comentariile tip Facebook…America, Biden nu îl ajută pe Zelensky că e băiat bun și lupta pentru o cauză nobilă. Nu, America și Biden îl ajută pe Zelensky pentrucă îi oferă cea mai comodă și eficientă cale de a istovi Rusia, de a o slabi. Ajutorul american pentru Zelensky e extrem de profitabil pentru SUA…Zelensky face o treabă atât de bună pentru SUA încât ar putea fi pe bune premiat personal cu sute de milioane de dolari… Nu se vede că Zelensky cere ce vrea, cat vrea și când vrea pentru că el știe că face un serviciu neprețuit SUA??

  5. Ce poză! Domnul Președinte USA Joe Biden, președintele doar din inerție după ce l-au luxat pentru un nou mandat cuplul Kamala-Barac, hohotind pe umerii mititelului președinte Zelensky. În relația Zelensky USA + UE funcționează proverbul: Nu-i prost cine cere, e prost cine dă.

  6. În acest timp, în alt colț la Pământului…

    Războiul Israel-Liban pare să fi început. Corespondentul Al-Arabiya descrie scenele:

    „Ei nici măcar nu le dau oamenilor timp să-și părăsească casele. Bombardează case și pe marginea drumurilor. Ceea ce se întâmplă este o crimă clară și o declarație de război. Ceea ce se întâmplă nu poate fi descris decât ca o declarație de război”.

    Bombardamentele israeliene nu s-a oprit de la primele ore ale zilei.

    Bombardări israeliene asupra zonelor rezidențiale din sudul Libanului. Premierul libanez a denunțat „un război de exterminare” condus de Israel împotriva Libanului.

    Sirenele de alarmă sună lângă Tel Aviv și Cisiordania. EXPLOZII LA TEL AVIV!!!

  7. dupa cum se string acesti domni intre ei , par a fi 3 variante :

    1- sunt amindoi LGBT-isti
    2- se cunosc din spitalul de psihiatrie
    3- sunt membrii unui grup infraktional organizat

  8. Zelensky acționează conform acestui plan:

    -Trimitem Statelor Unite o nouă mega-listă de arme și cereri de bani.
    -Avem îndoieli politicoase că acest lucru va schimba cursul războiului și ne va duce la granițele din 1991.
    -Declarăm că am fost abandonați și nu avem de ales decât să revenim la forumurile globale cu participarea Rusiei.
    -În timpul negocierilor, primim solicitări de la Putin în stil Istanbul.
    -Declarăm că acesta trebuie să facă obiectul unui referendum și că pentru aceasta este necesară o încetare a focului.
    -Semnăm o încetare a focului.
    -Ne prezentăm ca președinte al lumii și organizăm alegeri prezidențiale. De preferință fără ridicarea legii marțiale, pentru ca democrația să nu se amestece și birourile de recrutare militare să poată gestiona secțiile de votare.

    Adevăratul plan al lui Zelensky sună interesant și probabil ar funcționa într-o stare normală. Dar Ucraina este un stat în care o mică minoritate de fasciști bine înarmați și nemiloși controlează toate deciziile politice majore. Ei se opun categoric oricăror negocieri sau concesii cu Rusia și au amenințat că vor răsturna orice guvern care încearcă să ia această cale.

  9. Jale-nski a luat-o spre SUA în stare de inconstienta (bauturi, droguri, „spectacole” gol pe scena …), si de venit, o sa vina si mai inconstient si gol: s-a dus baba cu colacii (= sume faraminoase din care sa-si cumpere el si clica palate-n Italia, Franta, SUA …).

  10. @axon: vreo 1/2 din Ucraina e deja americana si plina de mine, proprietatea Black Rock pe fostul „grânar al Europei” (do, ut des = îti dau – arme roase de rugina -, daca-mi dai – pâmantul tarii). Daca primeste bani cineva, e Black Rock, sa demineze imensele suprafete de pamânt, alta data, cernoziom si arabil.

  11. Eforturile facute de occidentali ,ajutind Ukraina cu bani foarte multi,armament,munitie de razboi ,mercenari sau tot felul de restrictii aplicate Rusiei,sa dovedit cel putin pana in acest moment, ca nu au dat nici-un randament.Americanii au reusit doar sa destabilizeze intreaga Europa ,sa le faca oamenilor viata destul de grea,sa ii expuna la riscul unui razboi si bine inteles sa-si vinda armamentul tarilor care fac parte din NATO si sa trimita Ukrainei pe datorie ,pt. ca pe moka nu prea cred ca au facut yankeii.

  12. Incepe marea bubuiala, Satana USA si Satana Anglia au acceptat cerintele lui ZdrelyCoco Liniute de a fi lovite tinte adanci in Rusia. Chiar in aceasta noapte rachetele occidentale pot fi lansate impotriva rusilor. Maine ne putem trezi in al 3 Razboi Mondial.

  13. Dupa ce s-au comasat in oastea de stransura a Dulapului, atat PNL cat si PSD ar merita, cum se zice, sa ajunga la lada de gunoi a istorie.

  14. Războiul din păcate va continua ,pentru că este vb despre resurse și America a pus ochii pe ele ,înarmarea este pentru sărăcirea Europei până la faliment , circarul s-a dus cu o partitură de doi lei ,muzica adevărată nu se cu zdroanga pe pian

  15. Singura cale de pace este capitularea Ucrainei si reincluderea ei intre granitele Rusiei. Ucraina nu a apartinut Occidentului niciodata in istorie. Ca atare Occidentul nu este indreptatit sa revendice drepturi asupra Ucrainei.Interesul Occidentului pentru Ucraina se bazeaza pe lacomia oligarhiei mondiale care doreste sa acapareze atat resursele Ucrainei cat si pe termen mai lung si pe cele ale Rusiei. Daca se doreste pace, trebuie dat Cezarului ce-i al Cezarului si lasata Ucraina sa redevina parte importanta a Rusiai asa cum este firesc din punct de vedere istoric si cultural.O Rusie mai puternica reprezinta cel de-al treilea pol de echilibru geo-strategic alaturi de SUA si China. Desigur asta strica planurile sionismului de a detine dominatia asupra intregi lumi prin parazitarea SUA, actulmente condusa practic de sionism.

  16. @Maxim: Ucraina nu e Rusia, ci Rusia KIEVEANA (Vladimir, anii 800-1000), din care se dezvolta balticele si Polonia (Republica celor Doua Natiuni, Polonia-Lituania, din care a facut parte si nordul actualei Ucraina). Rusia e moscovita (ai dreptate ca la 1600 Republica celor Doua Natiuni, mare putere europeana, la epoca, o invadeaza si mercenarii ei ajung pâna la Moscova), a carei istorie se trage de la Hoarda de Aur (la Kremlin si fiind palate – superbe, extrem de frumos decorate-, din perioada tatara a locurilor).

  17. Și când te gândești că toată nebunia asta are la bază cerința firească a Rusiei ca Ucraina să nu adere la NATO ! 😎
    E de noaptea minții să mai condamni o țară pentru că-și apără spațiul vital, o zonă recunoscută internațional și să fii de partea atacatorilor doar pentru că massmedia insistă în acest sens !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.