Tomac: „Este o chestiune extrem de gravă”

SCHENGEN, LUXEMBOURG - MAY 11: A road sign greets visitors to the town of Schengen where the 1985 European Schengen Agreement was signed on May 11, 2016 in Schengen, Luxembourg. The Schengen Agreement, which led to the creation of Europe's borderless Schengen Area, was signed on 14 June 1985 in the small hamlet of Schengen at the tri-border point of Germany, Luxembourg and France. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Guvernul României i-a făcut un cadou Austriei atunci când a semnat un acord bilateral la momentul deciziei din 30 decembrie 2023 privind aderarea la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, pentru că în cazul în care procesul intentat în nume personal de Eugen Tomac ar fi câştigat, României i-ar fi greu să demonstreze că se simte discriminată atât timp cât a acceptat această înţelegere pe bază bilaterală, consideră eurodeputatul PPE.

Eurodeputatul afirmă că sunt şanse mici ca România să înregistreze progrese în aderarea la spaţiul Schengen în acest an după ce va adera cu frontierele aeriene şi maritime, începând cu 31 martie.

Nici propunerea de ridicarea a controalelor la frontiere între România, Bulgaria şi Grecia – pe care a propus-o iniţial Eugen Tomac în martie 2023 şi a fost reluată în acest an de mai mulţi eurodeputaţi, între care Dacian Cioloş şi Vlad Gheorghe – nu ar avea şanse de izbândă, pentru că nu se află pe agenda guvernelor de la Sofia şi Bucureşti.

„Ar fi în avantajul tuturor, în primul rând în avantajul Greciei, pentru că turiştii români preferă drept destinaţie estivală litoralul grecesc, dar nu numai pentru acest obiectiv merită să deschidem frontierele, ci pentru că există între statele noastre schimburi comerciale destul de consistente şi în relaţia cu Bulgaria, şi în relaţia cu Grecia. Deci, din acest punct de vedere, cred că o soluţie ar fi binevenită. Din păcate, nu văd pe agenda guvernului nostru şi nici a celui al Bulgariei o asemenea disponibilitate, în condiţiile în care, ştim foarte bine că, din păcate, în acest an nu există nicio perspectivă pentru a intra în Schengenul terestru”, a declarat marţi, la Bruxelles, Eugen Tomac.

El a adăugat că în opinia sa „în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din martie nu se va discuta despre intrarea noastră în spaţiul Schengen, dintr-un motiv foarte simplu: toată lumea este în febra alegerilor, priorităţile sunt altele şi de aceea s-a adoptat această formulă aplicată foarte rar, respectiv printr-o procedură scrisă două state să fie acceptate în spaţiul Schengen fără un angajament clar cu privire la intrarea terestră.”

Tomac consideră că România a fost pusă într-o situaţie „destul de umilitoare”, fiind obligată la insistenţa Vienei să semneze un acord bilateral prin care îşi asumă o serie de angajamente care oricum izvorăsc din Acordul Schengen.

„Dar în acel acord bilateral mai există o prevedere destul de nefericită, pentru că se precizează faptul că Austria are ultimul cuvânt atunci când va fi din nou pusă în discuţie chestiunea extinderii terestre, pentru că până când nu-şi soluţionează problema migraţiei ilegale nu poate lua o asemenea decizie. Or, un asemenea angajament ne taie orice perspectivă cu privire la un eventual demers în justiţie”, a spus Eugen Tomac.

El se declară convins că acest document a fost întocmit pentru că guvernele de la Bucureşti şi Viena au fost „profund deranjate” de procesul intentat în nume personal la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care este în fază de recurs.

„Nimeni nu ştie cum se va judeca procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (…)”, a estimat eurodeputatul, în contextul în care Austria a mai pierdut în ultimii ani un proces cu România pentru neplata indemnizaţiilor pentru copii.

„Evident că un deznodământ pozitiv pentru noi, dezavantajos pentru Austria, complică lucrurile foarte mult. În momentul de faţă, practic, Guvernul României i-a oferit un cadou Austriei, pentru că, în cazul în care voi câştiga procesul, va fi greu să demonstrăm că noi ne simţim discriminaţi atâta timp cât am acceptat, pe bază bilaterală, pe lângă Acordul Schengen, să mai facem o înţelegere”, a explicat eurodeputatul PMP.

El se declară foarte nemulţumit de acest aspect „pentru că noi nu discutăm doar despre drepturi şi libertăţi, discutăm despre consecinţe economice directe pe care le suferă România şi Bulgaria prin neacceptarea în piaţa unică europeană. Noi suntem în UE, dar ne oprim la frontierele Schengen cu procesul de integrare. Şi asta este o chestiune extrem de gravă şi eu sunt convins că la finalul procesul pe care l-am iniţiat vom avea câteva premiere în ceea ce priveşte deciziile pe care le va lua Curtea de Justiţie a UE, dar rămâne să vedem cum se va desfăşura procesul”, a mai afirmat Tomac.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Acest To.ro.mac, de ce nu a urlat in acea perioada din grohaie acum? E campanie electorală și vrea să fie ales? Ghinion, dreptaciule, șanse minuscule pentru voi.

  2. Procesul ăla nu va fi câștigat. Pentru ce să-i condamne? Că au votat cum au crezut ei?

  3. Băietu’ aista dupe ce că ari idei puțâne îs și fixă…

  4. Basescu i-a facut cetateni romani ca sa-l voteze (si l-au votat), iar acum „eurodeputatul asta PPE” vrea sa se amestece si in alegerile locale, pentru primaria Bucuresti. HARASO, TUPEU, TOMAC !

  5. Iară europarlamentarul României de cetățeniei Sovietică și Ucraineană Eugen Tomac? Urmează Clotilde Armand, Samulel Fritz, Gyulucă Bulai, Allen Coliban?

  6. Cum sa hotarasca justitia o chestiune politica de vot ? Sa nu-mi spuneti ca voi l-ati crezut. Cata bautura beau astia in R.Moldova intr-o zi, zi de zi ?

  7. Ăla, drulă, vrea bulevard cu numele lui Navalny, iar rusul ăsta latră. Usr e aliat cu rusul ăsta…usr ne duce în Rusia. Pas cu pas. Se repetă 2014…deci acum ce mi-e pnl psd, ce mi-e aur-sos, ce mi-e usr-afd…

  8. DACA NU ..EU PROPUN SA CONTACTAM MAGHIARII ,SA IESIM DIN NATO, EU SI SA PLATIM TAXA SA FIM PROTEJATI DE CHINA
    lasa ca popim noi alianta sua -rusia .. o sa mancati un rahat(rusi si americani)

  9. Poate-l informeaza cineva si pe Tomac ca deciziile din UE se iau la Washington. Komisia si restul gogosilor de la UE sunt doar de decor. Ca sa nu ne mai streseze cu aberatiile sale. Desen: cand rusii vor face jonctiunea cu Transnistria, noi ne vom „uni” cu R M si Nato va fi pe Nistru. D-aia nu suntem in Schengen, fiindca nu are rost sa securizezi acum Prutul (ca granita a Shengen) care va fi doar o garla in teritoriul NATO. Abia atunci vor veni vremuri interesante!

  10. Tolomacule, pe toate subiectele ai fost si esti un zero. Atat. Am vazut insa recent ca-i ceri lui Johhanis organizarea unui referendum pe pensiile speciale o data cu europarlamentarele. Este de adevaratelea sau tot asa de panarama si de prostit prostii ca si pe subiectul Schengen. Daca este de adevaratelea hai sa te vad/vedem la treaba si te asigur de acum ca veti castiga toate alegerile. Hai la treaba si ma inscriu in Forta Dreptei dimpreuna cu milioane de romani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.