Tot mai aproape de o lovitură de stat în Golf

Qatarul trebuia să răspundă până pe 2 iulie ultimatumului lansat de Arabia Saudită, liderul Consiliului de Cooperare al Golfului, ce include și micul emirat, un ultimatum in 13 puncte nenegociabile menite să ”modifice comportamentul” autorităților de la Doha, acuzate de susținerea terorismului.

Cu o zi înainte de expirarea ultimatumului, ministrul de Externe qatariot a declarat limpede că țara sa nu acceptă condițiile impuse de Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite, state care au supus unui embargou total emiratul, de la începutul lunii iunie. ”Lumea nu este guvernată prin ultimatumuri”, a spus șeful diplomatiei de la Doha, șeicul Mohammad Abdel Rahman al-Thani, adăugând că amintita listă a fost concepută ”pentru a fi respinsă”. Statele arabe amintite au întrerupt relațiile diplomatice și economice cu Doha, cerând emiratului Qatar să-și restrângă relațiile cu Iranul vecin, să rupă legăturile cu organizația Frații Musulmani și să închida postul de televiziune Al Jazeera. Este un post care, potrivit The Guardian, de la lansarea sa în 1996, a ”revoluționat presa arabă” și a deranjat mult monarhiile vecine.

”Qatarul a ales să escaladeze situația refuzând să se conformeze solicitărilor”, a scris site-ul Ashraq Al-Awsat, cotidian saudit cu sediul la Londra. ”Dacă Doha capitulează, este ca și cum și-ar fi pierdut suveranitatea și va deveni un vasal al Arabiei Saudite și al Emiratelor Arabe Unite”, scrie The Guardian, o opinie împărtășită și de The Independent, prin vocea lui Robert Fisk, un fin cunoascător al Orientului Mijlociu. Și nu doar închiderea unei televiziuni va transforma Qatarul în stat vasal, pentru că Arabia Saudită mai cere și închiderea unei baze militare a turce recent deschisă în Qatar, precum și predarea bazelor de date cu cetățenii saudiți și ai altor monarhii din regiune bănuiți că au uneltit împotriva regimurilor din țările lor și care acum se află în Qatar.

Dinastia qatariotă a avut, spre deosebire de cea saudită, o deschidere mult mai mare către nou și acesta este motivul pentru care petromonarhiile vecine se tem de influența crescândă a emiratului. Proiectul al-Jazeera, spre exemplul, a fost conceput nu ca o platformă de propagandă pentru familia regală, ci ca ”un proiect de politică externă”, scrie The Independent. ”Micul Qatar s-a gândit că poate ajunge o putere imperială peste ale cărei antene de satelit soarele va lumina mereu. Însă, dacă într-o bună zi ar deține și o putere terestră – prin reconstrucția Siriei, spre exemplu – aceasta ar putea adăuga teritoriu petrolului, gazelor și Al-Jazeerei, un lucru pe care saudiții nu l-ar accepta niciodată”, scrie The Independent.

Pentru moment, Qatarul a ales să sfideze hegemonia saudită, sprijinită de noul președinte Donald Trump, ale cărui proiecte i-au dat aripi tânărului moștenitor al tronului saudit, prințul Mohammed bin Salman. Mai departe, ”nu știm ce va urma”, a titrat site-ul Al Jazeera imediat după anunțul făcut de ministrul de Externe de la Doha. Jurnaliștii de la The Guardian trag însă un semnal de alarmă: ”Dacă ignora ultimatumul, aceasta ar putea duce la o schimbare de regim în Qatar sau chiar la război”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.