Totalitarismul ratingului

În comunismul de stat (care era, de fapt, un capitalism etatist), presa avea stăpân. Montat în forma cenzurii politice, stăpânul presei era partidul unic, totalitar. Acum, sub „libertatea” capitalismului privat, presa are alt stăpân, unul de formă economică: ratingul.
Ţările, ele însele, sunt supuse unui rating de ţară, de formă macroeconomică fiind acesta.

În presa de azi, regula e că unul slab şcolit pune întrebări unora slab şcoliţi cu scopul de a trezi cât mai mult interesul celor slab şcoliţi. Acest interes poate fi măsurat şi a fost botezat rating. În funcţie de punctele de rating adunate, contractele aduc bani mai mulţi ori mai puţini. Oricând marile contracte semnate de multinaţionale pot fi suspendate dacă întrebările puse de presă răscolesc ceva ce nu convine acestor multinaţionale.
Ratingul se prăbuşeşte, de regulă, în minutele în care slab şcoliţii televiziunilor pun întrebări unora mai bine şcoliţi. De pildă, celor care, din experienţa unor profesii liberale, cum ar fi acelea ce derivă din ştiinţele dreptului, practică o anume asceză a adevărului neideologizat. La noi nu sunt mulţi, dar nu-i vei vedea niciodată la televiziuni, dat fiind că e imposibil să-i transformi în vedete.

Uluitorul nostru matematician Grigore C. Moisil, întrebat fiind ce e televiziunea de fapt, a răspuns: „Televiziunea e o unealtă care transformă savanţii în vedete şi vedetele în savanţi”. Se întâmpla în anii ’60 ai secolului trecut, când unica noastră televiziune nu pierdea bani din publicitate dacă lucra să transforme nişte savanţi în vedete.

Azi, dacă eşti savant român în chestiunea resurselor naturale, a limitelor lor şi a crizelor lor predictibile, televiziunile nu vor afla că exişti ori, dacă unele vor afla şi te vor invita să-ţi expui punctele de vedere, te vei găsi în faţa unor întrebări care fac referinţă doar la imediatul cel mai imediat al actualităţii (ca să nu cadă prea mult ratingul). Aşa că nici politrucii nu vor afla că există la noi un savant, Călin Georgescu, care ştie deja ce se va întâmpla cu apa, cu energia şi cu pământul arabil peste 10, peste 20 de ani, peste 30 de ani.
Azi, televiziunile sunt şcoală postliceală şi postuniversitară pentru politruci, dar mai ales şcoală gimnazială pentru alegători.
Extrem de ciudat este altceva: orice televiziune, de ştiri ori nu, are o oră pe zi cu ratingul cel mai mic, dar nici în ruptul capului n-ar consacra ora aceea transformării unor savanţi în vedete. Oare de ce? Pur şi simplu pentru că în televiziunile noastre nu există producători care să deţină discernământul necesar spre a afla că, de pildă, Adrian Bejan, profesor la Universitatea Duke din SUA, este creatorul unei noi paradigme ştiinţifice, ori că Basarab Nicolescu este creatorul unei noi metodologii de înţelegere a nivelurilor de realitate.

A trăit printre noi, până de curând, extraordinarul matematician Solomon Marcus, cel care, atunci când Iohannis a încercat o reformă a educaţiei, a scris un raport în care a atras atenţia că elevii noştri sunt supraaglomeraţi în chip periculos pentru viitorul lor mental. Evident că mai des l-am putut auzi pe Nicolae Guţă decât pe Solomon Marcus la televiziuni.
Mândrii noştri producători şi vanitoşii lor moderatori nici nu-şi dau seama – şi acesta e sfârşitul unei lumi – că ei sunt secţia de propagandă a adevăratului partid unic, totalitar, dintr-o lume ce stă să vină şi a şi venit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Cu alte cuvinte, suntem prosti fiindcă suntem prosti, sau suntem prosti fiindcă suntem prosti? Din aceasta dilema nu putem ieși nici măcar cu sfortarile lui Anisie plus Catu, Orban & Comp. Totul este inversul totului, cum spunea un om mare.

  2. Da. Cred că era totuși în anii 70. Emisiune de duminica după-masa modelată de Tudor Vornicu, regal cu Irina Petrescu și Grigore Moisil. Și cum atunci la emisiuni toții invitații erau intelectuali de valoare s-au dezbătut tot felul de subiecte. La încheierea emisiunii regretatul Grigore Moisil a spus pe un ton hâtru: “Iubesc televiziunea fiindcă face din savanți vedete și din vedete savanți.”
    Domnule Buduca o țară are la un moment dat un număr de valori mai multe sau mai puține într-un domeniu. Aici intră și Televiziunea. Când televiziune a avut un singur post TVR, pornit la drum cu selecție corectă și cu oameni foarte muncitori, preocupați de perfecțiune tot ce era valoare în România, români, unguri, nemții etc… erau, se formau în TVR. Acum sunt zeci de posturi de Televiziune! Ca atare valori mai puține și din păcate și fiindcă mulți au ales calea străinătății și totul în televiziuni este o zamă searbădă și lungită. . Ce emisiuni avea Vornicu cu Catinca Ralea, Zoe Dumitrescu Bușulega, Ecaterina Oproiu, Ion Popescu Gopo, Solomon Marcus, D.I. Suchianu, și mulți, mulți alții.“ Toate ne îndemnau să citim, să fim distinși, să sperăm, să credem în țara noastră. . Nu era în acele emisiuni un gram de dictatură de nici un fel, politică, idiologică, a banului.
    “Frumoase vremi! Dar unde-s? unde-s?
    S-au dus pe veci! Bibamus Ex.” (Eminescu)

  3. „Doamne `fa, daca se poate,
    Sa nu fure nimeni timp de-un an,
    Din acesta tara cu de toate,
    Si vom face rai din Baragan>’

  4. Au ramas cativa savanti romani in viata dar savanti la modul real si nu savanti parati de diplome! Cat despre rating tv, cetateanul ar vrea altceva decat ceea ce se da pe tv doar pentru rating care aduce resursa financiara. Intrebarile jurnalistilor sunt anemice sau pe gustul raspunzatorilor si nu intepatoare, iritante si agredive pana la raspunsul final asteptat. In plus, acel rating are o limita de varsta in calcul 18-49 ani si nu 10-90 ani, cei care au depasit varsta de 50 ani nu nai sunt luati in calcul, sunt inexistenti desi ei stau mai mult la televizor si urmaresc stiri! Ceva nu este in regula sau e ceva ilegal sau imorala privind aceasta lege sau circulara prin televiziuni.

  5. Si totusi … eu cred ca exista si o alta metoda de a termina cu aceste unelte infecte de manipulare, ma refer la televiziuni, si a le sufoca. Solutia ar fi boicotarea, adica pur si simplu cei care urmareau niste mizerii de emisiuni cu tendinte vizibile de spalare a creierelor, sa nu mai le priveasca ! In afara faptului ca este clar ca in domeniu se spala sume imense de bani, cel putin teoretic televiziunile traiesc din banii de publicitate si sponsorizari. Ori, odata ce niste sondaje care sigur se fac vor arata cifre in cadere libera a audientei, ia sa vedeti anulari de contracte de publicitate si sponsorizari, urmate de falimente !

  6. A patra putere in stat era candva presa denumita. Acum a ajuns escorta(aduca curva) patronilor. Oricat se dau accidentati , pot fi trecuti alaturi de alte organe , cu sigle, in randul vânzâtorilor. Sunt exceptii dar … Mai nou o parte a preaei rostogolesc stiri despre clanuri interlope care au intrat in AUR, nu am vazut un presar sa ceara punct de vedere din partea partidului respectiv. . Nu isi dau seama( de fapt nu le pasa) ca cititorii au devenit mai inteligenti decat ei. Ce e deranjant e faptul ca putinii care au ati ramas „independenti” nu reactioneaza din prost inteleasa solidaritate de breasla. E doar complicitate. Politicienii ne-au vandut, serviciile la fel, presa isi i-a si ea obolul, am ramas singuri, fiecare cu capacitatea lui de a intelge ce se intampla.

  7. Cu respect deosebit nu il amestecati pe impostorul Solomon Marcus cu Grigore Moisil. E absurd. Scriu că un fost student al celui care se credea profesor de analiza matematica dar nu înțelegea cursul preluat de la Miron Nicolescu. E mare păcat să îl puneți în același rând. In rest nu poți compara anii 70 cu 2021. Atunci era un mod de a înțelege lumea, acum e altul. Și oricum sunt ultimile zile ale televiziunii in format actual. Internetul învinge așa cum a învins presa print.

  8. ‘ Sub deviza : pupă-l în bot și papă-i tot ‘, de la începuturile sale mass-media a fost un instrument prin care deținători de capital, inclusiv financiar, își făceau/face cunoscută poziția într-o lume care avea/are nevoie de informație, în funcție de cuvinte, ton și imagine(foto,video) o știre poate fi credibilă sau necredibilă în funcție de capacitatea receptorului uman. Media zilelor noastre ete vădit manipulatorie în funcție de interesul celui care o deține/ plătește. În goana după audiența (rating) media a găsit metoda sponsorizărilor directe (‘această emisiune vă este oferită de …’) care, de regulă, nu are nici în clin, nici în mânecă cu programul, respectiv, conținutul acestuia, pentru a nu vorbi despre publicitatea mascată și transmiterea mesajelor subliminale.

  9. Spiritul nu poate fi cenzurat. Si asta pentru că cenzurandu-l, se ajunge la situația de „a avea” mai mult decât „a fi”. Și atunci societatea va bascula in nefiresc, lucrând împotriva naturii. Și până acum nimeni nu a învins natura.

  10. Sa fim prudenti, mai nimeni nu crede ca producatorii de televiziune si toti cei ce simbriesc acolo sunt oameni liberi. Baietii se supun mereu unor indicatii. Politicienii nu au nici un amestec decat acela ca se inghesiue sa primeasca de la patroni OK-ul de a baga si ei capul in micul ecran.

  11. Solutia este sustinerea televiziunilor si platformelor de stiri independente, care spun ADEVARUL. Multi dintre noi nici nu se mai uita la televizor, scarbiti de „serviciile” si corporatiile anti-romanesti infiltrate. Numai cand schimbi posturile tv simti ca iti creste tensiunea. Televizorul a devenit o unealta digitala care ne urmareste in propriile noastre case, avand in vedere ca rating-ul porneste de cand te opresti pe postul respectiv. Personal, nu ma uit la stiri tv deloc. Sursa mea de stiri este Cotidianul, ActiveNews, Luju, Justitiarul, InPolitics, Flux24 si inca cateva. Evenimentul zilei il vizitez NUMAI pentru articolele absolut fabuloase ale D-nului Patrusca. Foarte multi JURNALISTI ADEVARATI in Romania. Din pacate suntem prea saraci ca sa-i sustinem pe toti. Insa daca toti cei care va citim am pune mana de la mana, fiecare cat poate pentru sustinerea presei independente, cred ca am reusi sa mai aducem lumina in bezna media corupta. Este singura solutie pe care o vad …. Ma bucur sa vad ca in State au aparut televiziunile noi, tinere de sustinere a Presedintelui Trump. Intotdeauna trebuie sa citesti si sa cauti ambele parti ale monedei. Numai asa poti deslusi ADEVARUL. ADEVARUL IMPUS CU FORTA DE UN STAT MILITIENESC, CORUPT, ESTE MINCIUNA.

  12. Televiziunile gen A3 vor disparea mai repede decat cred gainarii aia. Tinerii din ziua de azi si toti cei care vin in urma lor nu mai privesc la televizor. Isi iau informatiile din alte parti, online-ul va fi groparul
    acestor oficine de diversiune primitive.

  13. @ Emil- dar ” Telecinemateca”, sau ” istoria cinematografiei”, cu Caranfil? Dar marțea teatrului? Dar emisiunea lui Sava?
    Sau cea a lui Godoroja si J. Răducanu? Amintiri, amintiri pe care unii n-o sa le-inteleaga niciodata, căci au îmbrățișat sloganul si s-au hranit cu el pana a ajuns convingere. Viata nu e numai un contrast intre negru si alb. Viata e pur si simplu viata, iar ceea ce ne servesc azi televiziunile e partea cea mai urâtă a ei, adică goana prostituatei cu doua clase primare si-n costumul lui Adam dupa bani si succes prostocratic.

  14. C. Georgescu, savant… ca sa mai zici… Autorul o fi tovaras de spritzuri cu persoana, sau foloseste termenul „savant” in sensul de cineva cu niste opinii. C. Georgescu poate fi savant numai intr-o tara a amatorismului si imposturii, unde totul e luat à la légère. Omul e o vedetutza de yahoo si TV, cu un CV plin de falsuri, care debiteaza, in general platitudini, truisme, pe-acolo. Unde sunt lucrarile stiintifice ale „savantului”? La dl. Buduca si la alti cetateni f. grabiti, in imaginatie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.