Traducerea în direct a conversaţiilor cu ajutorul smartphone-ului a devenit realitate

Graţie unei aplicaţii pentru smartphone dezvoltată de către operatorul japonez de telefonie mobilă NTT DoCoMo, a devenit posibil să conversăm cu străinii fără să mai fim obligaţi să avem cunoştinţe despre limbile materne vorbite de aceştia. Smartphone-ul se va ocupa de traducerea în direct a convesaţiei.

Dacă un turist european se va afla în vacanţă în Japonia, şi dacă va dori să rezerve o masă la un restaurant din Tokyo, unde nimeni un vorbeşte engleza sau franceza, iar turistul la rândul său nu ştie japoneza, atunci el poate apela la aplicaţia translator. Smartphone-ul său îi va traduce instantaneu ce spune el din engleză sau franceză în limba japoneză, şi viceversa. Dacă ospătarul nipon doreşte să îi dea explicaţii în limba japoneză, acelaşi smartphone se ocupă de traducere în direct în limba dorită de turist. Dacă vrea să afle ce scrie într-un meniu, este suficient să direcţioneze ecranul smartphone-ului său către textul scris şi va avea pe ecran traducerea textului.

O asemenea scenă nu mai este decupată dintr-un scenariu science-fiction. Ea a devenit a devenit parte a realităţii de zi cu zi pentru clienţii de telefonie mobilă ai operatorului japonez NTT DoCoMo. De la 1 noiembrie, operatorul japonez şi-a dotat clienţii deţinători de smartphone Android cu această aplicaţie gratuită numită Hanashite Hon’yaku. Prin intermediul ei, se poate traduce nu doar o conversaţie între doi oameni care nu vorbesc aceeaşi limbă faţă în faţă, sau texte „scanate” cu ecranul telefonului, dar şi simplele conversaţii telefonice.

Aplicaţia a fost verificată de jurnaliştii occidentali cu ocazia salonului demonstrativ CEATEC, ocazie cu care au putut filma traducerea convesaţiilor faţă în faţă. Utilizatorul nu are altceva de făcut decât să selecteze limba sa maternă şi apoi pe cea a destinatarului mesajului său. Pentru moment, doar limbile japoneză, chineză şi coreeană vor fi disponibile, dar la finalul lunii noiembrie aplicaţia va putea fi folosită şi pentru limbile franceză, germană, italiană, portugheză, spaniolă, indoneziană şi thailandeză.

Pentru un mai bun rezultat în procesul de traducere, utilizatorul este rugat să folosească propoziţii simple, pronunţate corect. După o secundă sau două, o voce-sintetizator enunţă aceste propoziţii traduse în limba străină a destinatarului. Totodată, propoziţia tradusă va apărea şi scrisă pe ecranul telefonului. Un jurnalist occidental, care a înregistrat video această aplicaţie, a apreciat că rezultatul traducerii este departe de a fi unul perfect din punctul de vedere al gramaticii şi al sintaxei, dar a subliniat că traducerea este suficient de clară pentru a fi înţeleasă de către interlocutor.

NTT DoCoMo promite că serviciul oferit va fi disponibil atât pentru liniile de telefonie mobilă, cât şi pentru cele de telefonie fixă, de pe care se poate apela oriunde în lume. Aplicaţia va rula pe orice smartphone sau tabletă Android (cerinţa este ca aparatul să deţină minim versiunea 2.2). Va fi însă necesară în continuare o conexiune la Internet (Wi-Fi sau 3G), conexiune administrată de operatorul nipon de telefonie DoCoMo, pentru a se putea trimite şi primi date, serviciul fiind inclus în abonamentul la telefonul mobil. O altă limitare notabilă: această aplicaţie este disponibilă numai pentru clienţii DoCoMo. Turiştii străini care doresc să beneficieze de această aplicaţie vor trebui să închirieze acest operator de telefonie pe durata sejurului lor pe teritoriul nipon, închirierea unui telefon mobil cu număr fiind o practică curentă în Japonia.

Dacă se simte absolut pierdut în faţa unui meniu scris în limba japoneză sau a unor indicaţii rutiere sau a altor informaţii scrise în kanji, este suficient ca turistul să orienteze ecranul smartphone-ului său către textul de neînţeles din faţa sa, pentru a avea instantaneu pe acelaşi ecran traducerea în limba dorită (deocamdată sunt disponibile limbile chineză, coreeană şi engleză).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valentin Raileanu 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.