Traian Băsescu se preface că afară plouă

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu şefii misiunilor diplomatice din România.

Preşedintele, prima declaraţie după protestele din ţară.

Iată principalele declaraţii:

2011 a fost un an dificil, în care crizele economică, financiară, umanitară şi uneori politică au pus din nou la încercare guvernele şi populaţia lumii. În Europa, pe măsura adâncirii crizei, a devenit tot mai clar că viitorul constă în adâncirea uniunii. Principala lecţie învăţată e că o atitudine responsabilă în plan politic şi economic constitue o premisă fundamentală împotriva crizelor.

Sunt utile câteva aprecieri cu privire la situaţia României din punct de vedere economic şi financiar. În faţa instabilităţilor, România a continuat reformele constituţionale.

Economia românească a evoluat peste aşteptările multora. În 2010 şi 2011, s-a situat în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte PIB-ul destinat investiţiilor.

În ultimii doi ani, atenţia guvernului s-a concentrat pe procesele de reformă deja făcute. Prioritatea pe linia reformelor se menţine şi în 2012. Aşteptăm intrarea în vigoare, în iunie, a Codului de procedură civilă, va fi continuată reforma companiilor de stat şi va fi finalizată Legea sănătăţii. Avem în vedere o eventuală reformă administrativă a ţării, dacă vor permite condiţiile politice.

Există toate premisele ca, prin păstrarea ritmului reformelor, economia românească să aibă şi în 2012 valori pozitive ale creşterii economice.

Dorim să rămânem angrenaţi în evoluţiile majore la nivel european. România este adepta unor uniuni tot mai integrate, care să tindă spre Statele Unite ale Europei.

Am reflectat în programul de convergenţă că obiectivul nostru de a adopta moneda europeană în 2015 se menţine. România doreşte să contribuie la consolidarea Uniunii.

Teme europene de interes particular pentru România: pentru 2012 avem două repere legate de MCV: raportul interimar de la începutul anului şi evaluarea comisiei. Aşteptăm propunerile concrete ale Comisiei, plecând de la premisa că evaluarea noastră este că raportul din februarie va fi pozitiv.

Suntem surprinşi că, după ce am ridicat problema de două ori, decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen este în continuare blocată.

Fondurile europene rămân un element esenţial al creşterii economice.

Un obiectiv prioritar rămâne securitatea energetică. Trebuie pus accentul pe energii regenerabile. Nu trebuie să aşteptăm încă o criză pentru a ne aduce aminte de importanţa acestor proiecte.

Este la fel de important să privim cu interes spre exteriorul Uniunii. Ca şi în urmă cu cinci ani, rămânem fideli susţinerii traseului european al ţărilor care demonstrează voinţă politică. Politica uşilor deschise trebuie să rămână.

Vom continua să acţionăm pentru ca statele de reşedinţă să vină cu o mai mare deschidere pentru români. Criza nu poate fi un pretext pentru diminuarea eforturilor de a oferi cetăţenilor români care trăiesc în străinătate sprijin.

Politica externă va rezerva şi în acest an un loc special pentru relaţiile cu China. 2011 a marcat o intensificare a relaţiilor noastre cu principalele economii asiatice.

România doreşte să consolideze dialogul cu Rusia.

Primăvara arabă este, fără îndoială, evenimentul politic cel mai important pentru 2012. Ne-a oferit ocazia să retrăim momentul căderii dictaturilor din Europa de Est.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 333 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.