Traian Băsescu şi Elena Udrea au mărit profitul Alro Slatina cu 230%

Producătorul de aluminiu Alro din Slatina a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 120,24 milioane lei, de 2,3 ori mai mare faţă de profitul net din perioada similară a anului trecut, de 50,52 milioane lei, potrivit raportului transmis joi Bursei de Valori Bucureşti. E drept o mare parte din profitul Alro Slatina se datorează Elenei Udrea, Traian Băsescu şi Theodor Stolojan, care au cerut companiei Hidroelectrica să vândă energie ieftină la ruşi.

 

Reamintim că Alro plăteşte în prezent pe energia electrică doar 98 de lei/MWh în condiţiile în care pe Hidroelectrica o costă 90 de lei să producă un MWh. În acelaşi timp un cetăţean client la Enel plăteşte un MWh cu 324,7 lei fără TVA (pe factură preţul energiei este trecut în KWh). Deci practic raportat la preţul plătit de Alro, energia electrică este mai scumpă pentru cetăţean cu peste 200%. Pe lângă valoarea MWh, triplă faţă de Alro, cetăţeanul mai trebuie să plătească zilnic încă 0,156 lei reprezentând rezervarea. De asemenea, în cazul facturii de energie electrică în comparaţie cu Alro ar mai fi câte ceva de zis. Spre exemplu, trebuie spus că pentru energia utilizată în scop comercial acciza este de 0,5 euro/MWh, iar pentru consumatorii casnici ea este de un euro pe MWh.

Paguba pentru stat din afacerea Hidroelectrica-Alro se cifrează la minim 30 de milioane de euro anual. Cum contractul semnat de Hidroelectrica cu Alro se întinde până în 2018, rezultă că statul va pierde în jur de 250 de milioane de euro.

Reamintim că potrivit fostului procuror Nastasiu, pe vremea când era consilier prezidenţial, Elena Udrea ar fi intervenit pe lângă Theodor Stolojan să-i primească şi să-i ajute pe şefii de la ALRO, în cazul achiziţiei de energie la preţuri derizorii. Mai apoi hârtia prin care ruşii cereau curent ieftin a primit avizul lui Traian Băsescu şi uite aşa Alro face profituri uriaşe pe spinarea statului român. Stat jefuit cu acordul celor care îl conduc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.