Traian Băsescu: Trebuie să decidem repede dacă vom crea sau nu „Statele Unite ale Europei”

Uniunea Europeană pierde constant, în ultimii zece ani, în competitivitate în raport cu China şi SUA şi trebuie să decidem în următorii doi-trei ani dacă vom crea sau nu „Statele Unite ale Europei”, a declarat joi preşedintele Traian Băsescu, potrivit Agerpres.

„UE pierde constant, în ultimii zece ani, în competitivitate în raport cu China, SUA, cu alte mari puteri economice. Şi când nu ai forţa economică, nu poţi fi nici o forţă militară.

Degeaba ataci Libia, că nu câştigi războiul. Iar securitatea este fundamentală, iar securitate nu se poate face decât cu bani, iar banii nu pot fi produşi decât de o economie performantă. Iar o economie fragmentată, cu politici diferite în 27 de state nu ne face competitivi din punct de vedere economic Ne trebuie, ca europeni, performanţă economică, ne trebuie securitate şi aceste două elemente fundamentale nu pot fi făcute decât prin decizii politice fundamentale. Şi repet teza prin care am trecut deja: trebuie să decidem repede, în următorii doi-trei ani, dacă vom crea „Statele Unite ale Europei” sau nu.

Şi subiectul este extrem de delicat şi dificil pentru că trebuie asigurat un leadership formidabil la nivel european, care să convingă cele 27 de naţiuni – 28, că intră şi Croaţia de îndată – că numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o mare putere economică şi o putere militară pe măsură, capabilă să asigure securitatea cetăţenilor ei”, a declarat preşedintele Băsescu, la tabăra de vară de la Sulina, organizată pentru tinerii români care trăiesc în diaspora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.