Transgaz a început operarea sistemului de transport gaze al Moldovei

Operatorul rețelei naționale de transport al gazelor din România, Transgaz, a început de azi, 19 septembrie, operarea sistemului similar din Republica Moldova, inclusiv zona transnistreană.
Exercitarea atribuțiilor se face prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, deținută împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. „Este primul pas important în procesul de integrare europeană”, a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Transgaz România, Ion Sterian.
”Partea de transport a energiei electrice reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Republica Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian.
”Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Republicii Moldova, din contră, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a mai spus Sterian.
“Demersul (…)  vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L. a cerințelor de unbundling (separarea activităților de transport, distribuție și furnizare), fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum și alinierea la cadrul normativ european”, arăta compania românească atunci când a făcut anunțul, acum aproape două săptămâni.
Moldovatransgaz este deținută de gigantul rus al gazelor Gazprom.
Moldova are un consum anual de gaze de circa 1 miliard de metri cubi, majoritatea din importuri rusești. Spre comparație, România consumă circa 10 miliarde de metri cubi.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1120 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.