Trei scenarii pentru încheierea războiului din Ucraina

Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a expus joi într-o intervenţie televizată trei scenarii pe care conducerea ucraineană le examinează privind încheierea războiului declanşat de Rusia: victoria sau înfrângerea Ucrainei sau un probabil „Minsk-3”, relatează agenţia de presă Unian.

„Există doar trei scenarii de încheiere a războiului. Primul: noi câştigăm şi va exista atunci statul Ucraina, care va domina regiunea pe ansamblul ei, şi prin urmare va avea relaţii de parteneriat clar stabilite. Atunci, ea va fi capabilă să-şi modernizeze forţele armate şi să aibă o armată eficientă”, a spus oficialul.

În paralel cu aceasta, potrivit lui Podoliak, va exista o zonă demilitarizată cu Federaţia Rusă, care va fi privată de rachete cu o anumită rază de acţiune, iar ulterior se va organiza un summit pe tema controlului arsenalelor nucleare ale Rusiei.

Al doilea scenariu ar fi ca Ucraina să piardă, iar atunci Ucraina „va muri treptat” în decurs de câţiva ani, a afirmat consilierul administraţiei de la Kiev.

„Există şi un al treilea scenariu, de mijloc: nu pierdem, dar există o linie de demarcaţie – Minsk-3 (de genul celor de până acum care erau destinate să aducă pacea în Donbas – 2014 şi 2015). Asta înseamnă că veţi muri foarte lent. Veţi fi conectaţi la aparate care vă vor ţine în viaţă”, a declarat Podoliak, adresându-se concetăţenilor săi. În acest caz, în opinia sa, Ucraina ca stat nu va mai exista.

„Aşadar, orice altceva este o încercare de a găsi unele elemente alternative care să permită ca ceva să continue undeva… Noi cu dumneavoastră avem opţiuni foarte simple – câştigăm sau pierdem”, a spus Podoliak în acelaşi mesaj transmis la o zi după summitul NATO de la Vilnius, unde Ucrainei i-au fost promise noi ajutoare în arme şi sprijin din partea Occidentului pentru ca forţele ucrainene să-şi poată continua contraofensiva declanşată în iunie pentru recuperarea teritoriilor ocupate de trupele Moscovei.

Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase că o victorie a ucrainenilor în acest război va fi reprezentată de recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, eliberarea tuturor ucrainenilor aflaţi prizonieri la ruşi, readucerea acasă a tuturor copiilor răpiţi de Rusia, întoarcerea ucrainenilor din străinătate şi tragerea la răspundere a Federaţiei Ruse pentru crimele comise în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene care operează în zona Tavria din sudul Ucrainei, Valeri Şerşeni, a declarat joi că armata ucraineană continuă să avanseze în sud. Trupele ucrainene au reuşit să obţină un succes parţial în ofensiva lor în direcţia Berdiansk. Ocupanţii ruşi opun o rezistenţă serioasă, spune el.

Întors de la Vilnius la Kiev, Volodimir Zelenski, le-a transmis ucrainenilor că ţările aliate din Occident vor oferi sprijin militar Kievului atât timp cât va fi necesar. Cu toate acestea, a afirmat el, totul va depinde de situaţia de pe câmpul de luptă, conform portalului Glavred.

Institutul american pentru Studiul Războiului consideră că forţele armate ucrainene îşi continuă ofensiva în zonele Bahmut (est), Melitopol şi Berdiansk (sud). Acestea au reuşit să obţină anumite succese în unele zone ale frontului. Bloggerii militari ruşi au scris, de asemenea, despre înaintarea trupelor ucrainene, conform media citate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

35 de Comentarii

 1. „atunci statul Ucraina, care va domina regiunea pe ansamblul ei”
  Excelent. Dulapul national anunta cu mandrie ca el si prin reprezentare si vulgul local este gata sa suga la inca o stremeleaga.

 2. v-ati lins pe bot de Minsk 3, sa fie multumiti daca mai scapa cu Galitia bagata in Poohland

 3. Rusoflocii sa-si ia catrafusele din Ucraina si sa plece in mor tzii mamii lor in Rusia lor putinoasa, unde vor trai netulburati in raiul pe care li-l ofera putinantropul antropoid, cu probleme mari la mansarda.
  Este cel mai logic scenariu si cel mai simplu. Sa faca politie antinazista cu mujicii lui si sa-i omoare cat o vrea, nu cu alte state……[Rumburak]

 4. Obsedanta afirmație ”atâta timp cât va fi necesar” este de o parșivenie extremă atunci când se evită cu încăpățânare să se spună cine stabilește ”necesitatea” sugerând (dar nu spunând explicit) că ucrainenii ar fi aceia.

 5. Trebuie inteles inca de la inceput lipsa unei alternative ce ar putea creea pacea in Ucraina si asta daca ne vom gindi mereu in termeni de invinsi si invingatori .Niciuna dintre natiuni nu poate sa mai locuiasca usa in usa si niciuna dintre natiuni nu poate sa isi invinga adversarul daca ne gindim in acesti termeni .Singura solutie ce ar fi acceptabila este doar crearea unui coridor de demarcatie de o parte si de alta a granitelor singura necunoscuta fiind amploarea masurata in km a acestei zone total demilitarizate concomitent cu oferirea unui statut special Pen.Crimeea peste care se pot suprapune intelegeri semnate si parafate de catre Rusia si Ucraina impreuna cu alte mari puteri garante .In caz contrar exista solutia razboinica ce poate pune in valoare un astfel de teritoriu de demarcatie ce poate deveni usor radioactiv fapt ce ar separa rapid pentru zeci de ani cele doua tari nimeni necisting nimic si nimeni neputind a-si asocia victoria . Rusia are sansa inceperii unei controfensive reusite fapt ce ar influenta negativ alegerile din SUA si Ucraina determinind astfel o reorientare politica majora in zona iar Ucraina are sansa respingerii totale a rusilor o data cu primirea de bombe cu fragmentatie ce pot determina fuga armatei rosii din teritoriiile ocupate .Are Ucraina vointa de a face asta ? Ramine de vazut .

 6. „… noi câştigăm şi va exista atunci statul Ucraina, care va domina regiunea pe ansamblul ei …” !!! Orice om normal la cap isi da seama ce vrea sa spuna criminalul asta imputit, in conditiile unei suprainarmari a Ucrainei de catre alti criminali dementi ! Statele vecine nu vor avea deloc o viata usoara cu acesti psihopati, asa ca pur si simplu trebuie trecut rapid la „scenariul 2” ! Si nu „in citiva ani” ci in maximum citeva zile !

 7. mai exista un scenariu .. ! ukranii pierd , zonele cu populatie rusa raman la rusi ptr a avea mana de lucru la transformarea ukrainei in ” granarul europei , dupa ce statele limitrofe vor primi inapoi pamanturile ce le apartin de drept !deci , toata ukraina trebuie arata si pregatita ptr insamantarile de toamna ,si bineanteles, amerlocii care au cumparat pamant , sa fie desproprietariti si trimnisi acasa la robinet..!

 8. Armata rusă trebuie să plece din Ucraina. Cetățenilor ucraineni de origine rusă trebuie să li se permită să-și vorbească limba,să învețe în limba lor, dar dacă încep iar cu chematul armatei ruse, trebuie expulzați.

 9. Minsk 3 urmat de Minsk 4 apoi 5 … pana cand banderistii ii omoara pe toti rusii din estul ukr.
  Pentru cei care n-au nimic impotriva doar sa reamintesc ca dupa rusii urmeaza romanii, ungurii, slovacii … Ca bestia cand simte sangele nu se mai opreste!

 10. „atunci statul Ucraina, care va domina regiunea pe ansamblul ei”

  Lucrați, lucrați mari antiruși la asta. Abia atunci o să vedeți fața Ucrainei. Pe lângă bicul american, pe lângă cel de la Bruxelles, veți simți cnutul malorușilor. România e împănată de ura împotriva Rusiei. O istorie exagerată, ținând cont că am fost „sclavii” turcilor aproape 500 de ani și nu ai rușilor. Nu mai vorbesc de „sclavii” din Ardeal cu istoria lor sub Ungaria. Nu erau nici măcar națiune recunoscută.
  Dar așa se întâmplă când vrei să-ți faci adversar din închipuire. În afara perioadei regulamentului organic și a perioadei 1944 – 1964 (așa zisa declarație de independență a lui Dej), România și-a construit, metodic, din Rusia un dușman. Justificat în parte, dar nu exacerbat.

 11. Corect , așa mai merge , nu era firesc să ne mai facem rost de un *Stăpîn care să ne domine în zonă ?( Adresez întrebarea tuturpr imbecililor / elor care se *udă cu spor . așteptînd *primul scenariu )

 12. Care MINSK-3, ca Ucraina NU A RESPECTAT ACORDUL DE LA MINSK, pe care si l-a asumat PRIN SEMNARE. Da, numai ca americani …

 13. @esop, „Ucraina are sansa respingerii totale a rusilor o data cu primirea de bombe cu fragmentatie”
  rusii au si mai multe bombe cu fragmentatie (la fel si nucleare ca SUA). De ce crezi ca asta nu-i va afecta si mai gravpe ucrani.
  Mie mi-e teama ca lucrurile vor ajunge ca rusii sa arunce cateva nucleare tactice. Si stii ca nimeni nu are ce face. Nicio tarat NATO nu poate ataca Rusia ptr ca asta ar fi direct WW3. Cum scria American Conservative (citat ieri de Cotidianul) „nimeni sănătos la minte nu ar risca iradierea totală a statului Massachusetts de dragul Mariupolului.”
  Ar fi bine ca postacii proamericani sa bage bine la cap asta. Una e propaganda desantata si alta realitatea cand incepi ca decident sa vezi consecintele deciziei tale.
  Bine ar fi sa se termine razboiul. Dar ai remarcat ca in Europa valorilor NIMENI nu vorbeste despre MORTI? De unde cocncluzia clara ca NATO/UE dau dovada de o ipocrizie crasa cand se caca pe ei de grija drepturilor migrantilor in timp ce incurajeaza si finanteza UCIDEREA a sute de mii de europeni.
  Nu-i scuz pe rusi, dar aia macar nu clameaza cinic si ticalos niste „valori” ca NATO/SUA/UE.

 14. Doar o intrebare: de ce exista asa o diferenta de limbaj intre comentariile anti razboi si anti Ucraina si cele pro Ucraina. In curand va trebui sa marcati articolele cu +18, ca la filme.

 15. Mai este si o a patra: protagonistii jocului de-a razboiul Putin si Biden se plictisesc, isi iau jucariile si pleaca acasa. Ca ne-am plictisit de ucraina.

 16. „Al doilea scenariu ar fi ca Ucraina să piardă, iar atunci Ucraina „va muri treptat” în decurs de câţiva ani”

  Deci, asta e mai rational, a prevazut si sinuciderea lui Jelanie, sa zica-ca Putin l-a ucis. Infantilismul: „Urma scapa turma”.

 17. … o mare „zona neutra”, dar asta este, sefii nu au vrut sa fie mai bine!

 18. Orice Romăn intreg la mansardă vede că Urcaca trebuie să piardă.
  E UN PERICOL MAJOR PENTRU ROMÂNIA !
  Pro-banderiștii sau nu sunt Români, sau au ACOPERIȘUL GĂURIT !
  „SAU” e ca-n Logica matematicâ. Poți fi trolak UrkaK (ca RumBurak) pe Rudotele și CarBaxine…WOW !

 19. Bună!
  „Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase că o victorie a ucrainenilor în acest război va fi reprezentată de recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, eliberarea tuturor ucrainenilor aflaţi prizonieri la ruşi, readucerea acasă a tuturor copiilor răpiţi de Rusia, întoarcerea ucrainenilor din străinătate şi tragerea la răspundere a Federaţiei Ruse pentru crimele comise în Ucraina”.
  Actorul-care și-a distrus țara ori este ipocrit pt a-și încuraja soldații ,poporul ,ori este complet rupt de realitati.

 20. …SI SA-I IA CU EI SI PE CEI CITEVA SUTE DE MII DE FASCISTI,SAU UN MILION,SAU CITI OR FI.ABIA ATUNCI SE POATE VORBI DESPRE O PACE DURABILA IN EUROPA…SI SA-L IA SI PE RUMBURAK CU EI…SA LE PREDEA LECTII DE POLITICA.

 21. Incep romanii sa se prinda cum folosesc mincinosii planetei cuvinte de strategie gen aparare avansata=de fapt expansiune si atac preventiv=bombardarea si distrugerea unei tari fara motiv real.Mincinosii planetari folosesc cuvinte frumoase pentru a agresa si purta razboaie in toata lumea.Fara discutii.Ma uitam ieri la o reclama cu soldati in echipament .Razboiul in Ucraina se duce pentru pace .Serios ? Atunci Biden si occidentul colectiv de ce nu vorbesc de pace ? De cand pacea e egala cu razboi ? Ucraina pentru ei e doar pentru a spala miliarde de dolari murdari si da de lucru complexul militar industrial american si mai putin occidental.Asta o vede oricine care mai poate gandi cu mintea lui.

 22. Il cheama Vladimir Zelensky exact la fel ca legionarul Corneliu Zelensky. Vladimir Zelensky este Evreu-Rus. Volodimir sau Volodea este doar un diminutiv in limba Rusa asha cum Vlad este tot o prescurtare in limba Romana. In functzie de necesitatzi ishi schimba numele ca doar e actor asha cum shi Corneliu Zelensky a devenit Corneliu Zelea-Codreanu.

 23. Nu intelegeti ca unora de la varf le convine de minune razboiul permanent? Asta ii face pe ei arbitri…
  Cititi Orwell si va veti lamuri. Acolo nu sunt fictiuni, ci cam atat a putut Orwell sa afle in calitate de angajat in serviciile britanice. Este un plan, un blueprint clar, asta aveau de gand auto-alesele elite de mai bine de o suta de ani.
  Terorizarea mediatica a populatiei pasnice din toate tarile trebuie asadar sa continue.
  Invatati, invatati, invatati, spunea Lenin.

 24. Inca un scenariu , dupa mine , f. posibil : lovitura de stat la Moscova , sau lovitura de stat la Kiev ! Am mai spus asta , dar pot sa ma si insel ! N.B. Mai e o solutie , dar sa nu radeti, deoarece este , doar, o gluma : Rusia si Ucraina impacate si imbratisate, sunt primite in NATO (sic!) !

 25. Bombele cu fragmentatie au ajuns in Ucraina . Asa cum deja v-am spus nici un comandant nu poate lasa trupele sale sa lupte in transee atita timp cit adversarul este dispus sa foloseasca astfel de bombe .Nu stiu ce va face Ucraina atunci cind vorbim de folosirea actor arme dar stiu sigur ca ucrainienii , daca se hotarasc sa le folosesca ,vor atentiona si vor spune exact unde vor bombarda oblingind rusii sa se retraga .Rusii vor pleca . Nimeni nu este atit de nebun sa isi lase oamenii omoriti degeaba .Cei care a face asta vor fi uriti pentru eternitate .

 26. …alea 3 spuse LA ORDINU LU’ $$oroș-Dășpârțămîntu’ dă Stat dă la Vașin’ton dă pisduleak, plus ÎNCĂ UNU’, mai real: Ukraina nazistă pierde total răzbelu’ dus în sprijinu’ intereselor tikiațîlor dă la Vașin’ton, iar armata Rusiei trece p’în valea Dunării pînă în norddu’ ‘Taliei șî Greția, le ocupă, șî continuă ofensiva asupra mîrșavilor dă la Pariz șî Berlin! Londonistanu’ va fi un bonus nuclear! Astea, ca să nu mai lovească în frații slavi polonezi (deși ar merita-o, dîn punctu’ dă vedere a’ slugărniciei față dă S.U.A. parșive), ca destul i-au ‘tut pînă în 1917……[Rumburak]

 27. Al XIV scenariu spune:
  13 iulie 2023 la 14:52 [Rumburak]——–Domnu inginer ,daca ai ajuns sa folosesti asemenea expresii nepotrivite pt. un intelectual ,inseamna ca esti foarte nervos si frustrat.Nu inteleg simpatia dumitale pt. aceasta Ukraina ,care cel putin pt. Romania si pt. romani, nu a fost niciodata un bun vecin si nici un prieten adevarat.Noi am avut si inca avem destule conflicte cu Ukraina .Ce parerere ai ,am dreptate ?

 28. @Al XIV scenariu – moarte banditilor ukrani si slugilor lor rruminesti

 29. @ gica aka esop aka lili aka bunul samaritean 17:57
  Iat postezi aceleași t.ă.m.p.e.n.i.i sub nick-uri diferite.
  La fel sperai sa plece Rușii când Urcacii au primit HIMARSII, PATRIOTII sau obuzele cu uraniu sărăcit.
  Bombele cu fragmentație sunt un fâsss pentru cei din tranșee, pericolul e pentru civili și pentru ARMATA CARE ATACĂ.
  Știi ce e o bombă cu fragmentație, p.r.o.s.t.a.c penibil ??

 30. Iata ce scrie pe net referitor la bombele cu fragmentatie. „During the Vietnam War, the US used cluster bombs in air strikes against targets in Vietnam, Laos, and Cambodia. Of the 260 million cluster bomblets that rained down on Laos between 1964 and 1973, particularly on Xieng Khouang province, 80 million failed to explode.” Cu ce rezultat s-a incheiat razboiul din Vietnamul sprijinit de URSS si China? Acestea sa fie armele minune? Dupa cate stiu eu (nu sunt expert) aceste bombe trebuie lansate din avioane, domeniul in care Ucraina este net inferioara. Ganditi logic!

 31. Ucraina a pierdut deja. Teritoriile luate de rusi sunt bune luate. In continuare rusii vor mai lua ce vor mai dori ei sa ia. Sanctiunile economice impotriva Rusiei au avut efectul invers, au subrezit economiile vestice, au generat preturi enorme la energie si o inflatie fara precedent.
  SUA si marionetele lor europene nu stiu cum sa mai iasa din acest esec NATO. Alegerile in SUA sunt anul viitor deci vor incerca sa impinga minciunile si implicit conflictul pana la anul, daca vor putea pt ca dupa cum singuri declara nu mai au munitie pt ucrainieni. La un moment dat va fi un punct de cotitura in acest conflict, balanta se va inclina si arunci apare clar castigatorul. Asa cum stau lucrurile rusii vor castiga.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.