Trei vești rele pentru economie. Și una mai bună

Deficitul de cont curent al țării a crescut cu 277% în primele două luni ale acestui an, investițiile străine s-au diminuat cu 12% iar producția industrială a scăzut cu 3,1% în februarie 2021 față de luna similară a anului trecut. Singura veste mai bună este aceea că datoria externă a scăzut cu 2,3 miliarde de euro. Potrivit Băncii Centrale, în perioada ianuarie – februarie 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1,627 miliarde de euro, comparativ cu 431 milioane euro în primele două luni ale lui 2020, ceea ce înseamnă că se scurg tot mai mulți bani din țară pentru că producția internă nu poate să satisfacă nevoile de consum. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 485 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 265 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a redus excedentul cu 463 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare s-a încheiat cu un deficit de 358 milioane euro, comparativ cu un excedent de 155 milioane euro în perioada similară a anului 2020.

Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat 578 milioane euro (comparativ cu 690 milioane euro în perioada ianuarie – februarie 2020), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 823 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 245 milioane euro.

Producţia industrială a fost mai mică în februarie 2021, atât ca serie brută, cu 3,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,6%, faţă de aceeaşi perioadă din 2020, arată datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică(INS). “În februarie 2021, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 3,1%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria extractivă (-14,9%) şi industria prelucrătoare (-4,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 7,5%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 2,6%, din cauza scăderilor industriei extractive (-16,8%) şi industriei prelucrătoare (-2,4%)”, arată INS.

Singura veste bună vine din zona datoriei externe. În perioada ianuarie – februarie 2021, datoria externă totală a scăzut cu 2,311 miliarde de euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 90,947 miliarde de euro la 28 februarie 2021 (73,6 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 2,0 la sută față de 31 decembrie 2020; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 28 februarie 2021 nivelul de 32,669 miliarde de euro (26,4 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 1,3 la sută față de 31 decembrie 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

3 Comentarii

  1. A scazut datoria platita din statul acasa,sau viteza pe secunda cu care se imprumuta Catzu in numele nostru?

  2. O veste buna era daca repetentul mascarici Vasilica, isi dadea demisia.

  3. Guvernarea minciunilor…invențiile directe au scăzut…catu asta sounea ca va creste economia din investii si nu din consum..si nimic nimic nici o creștere..unde sunt investițiile promise catule, paraditorule? Ai promis ce nu știi sa faci , DEMISIA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.