Trofeul Campionilor la dublu vine în România

O premieră pentru tenisul de câmp românesc. Cât au câştigat până acum finaliştii şi ce va obţine câştigătorul. Palmaresul general pe 2015 al finaliştilor.

O finală care nu ne va produce emoţii

22 noiembrie 2015, este (după 48 de ani) o duminică fără emoţii pentru iubitorii sportului din România, în general, pentru iubitorii de tenis, în special. Pe podiumul „O2 Arena” din Londra se desfăşoară, cu începere de la ora 17.30, cea mai importantă finală de tenis a anului în proba de dublu, iar de o parte şi se alta a fileului se vor afla câte un jucător român: Horia Tecău, alături de partenerul său, olandezul J-J Roger şi Florin Mergea cu coechipierul său, indianul Rohan Bopanna. Credem că în afara familiilor, a rudelor mai îndepărtate şi a prietenilor celor doi jucători, toţi românii vor urmării finala Turneului Campionilor complet detaşaţi, ştiind că trofeul (plus medalia de argint) va ajunge în România. Niciodată în marile competiţii de tenis (cele 4 turnee de Grand Slam plus cele 8 turnee din categoria Masters 1.000) nu s-a jucat o finală care să opună jucători români. Lucru valabil şi la proba de simplu masculin şi inclusiv la feminin (cele 4 turnee de Grand Slam plus cele 4 turnee din categoria Premier Mandatory). De altfel, în istoria sportului românesc, avem doar 3 situaţii în care, finalele unor competiţii de top s-au disputat în „familie”: 1960 – finala CE de dublu mixt la Tenis de Masă (Maria Alexandru/Gheorghe Cobârzan vs Angelica Rozeanu/Radu Negulescu), 1966 şi 1967 – finalele CCE la volei masculin (Dinamo Bucureşti vs Rapid Bucureşti în ambele ediţii)

Contraargumente pentru cârcotaşii şi patrioţii de serviciu

Suntem convinşi că vor exista voci care să susţină că se acordă prea mare importanţă evenimentului, că „proba de dublu nu are impactul celei de simplu”. Lucrurile nu stau deloc aşa. La toate competiţiile, probei de dublu i se acordă importanţa cuvenită. Este adevărat, proba de simplu este mai vizibilă şi …mai bine plătită. În ceea ce priveşte punctele care se acordă, nu există vreo deosebire între simplu şi dublu. Mai trebuie spus că proba de dublu este probă olimpică şi, de multe ori, la dublu se decide un meci de Cupa Davis sau Fed Cup. Ultimul exemplu: Cehia a câştigat săptămâna trecută Fed Cup datorită meciului de dublu, după ce scorul era 2-2 după meciurile de simplu.

S-ar putea ca alte voci să vină şi să spună că „una este să câştigi Wimbledonul sau US Open şi alta Turneul Campionilor. Complet eronat. La un turneul al campionilor participă „cei mai buni dintre cei mai buni”. Ca să ajungi să joci la un turneu al campionilor trebuie să obţii rezultate notabile (minimum accederea în semifinale) la turneele de Grand Slam şi la turneele de categoria „Masters 1.000”. Ca să joci o finală la un turneu al campionilor este obligatoriu să depăşeşti 4 dubluri din cele 8 cele mai bune din lume. La un turneu de Grand Slam poţi să ajungi în finală şi să întâlneşti pe „culoar” doar două, uneori chiar şi un singur dublu din „top 8”. În ierarhia turneelor de tenis, Turneul Campionilor vine imediat după turneele de Grand Slam, dar acest lucru se datorează doar punctajului acordat: 2.000 de puncte obţine un câştigător de Grand Slam, 1.500 de puncte este maximul pe care îl obţine un câştigător al unui turneu al campionilor. Dar atenţie, un dublu care la un turneu de Grand Slam obţine 3 victorii şi ajunge în sferturile de finală, se alege cu 360 de puncte. La un turneu al campionilor, un dublu care obţine 2 victorii îşi trece în cont 400 de puncte. Chiar şi la bani, potul maxim pe care îl poate lua perechea câştigătoare depăşeşte premiul dublului câştigător de la Wimbledon şi este egal cu cel al câştigătorului de la Roland Garros. La Turneul Campionilor, un dublu care pierde toate meciurile din grupă câştigă 82.000 de USD. La turneele de Grand Slam un dublu care câştigă 3 meciuri obţine între 67 şi 75.000 de USD. Credem că aceste argumente sunt suficiente pentru cei care contestă „calitatea” Turneului Campionilor.

Nu în ultimul rând, mai pot exista voci ale „patrioţilor de serviciu” care să spună, „dar de ce nu fac Mergea şi Tecău, echipă?”. Cei în cauză trebuie să ştie că încă înainte de a apărea fenomenul globalizării şi în sport, în tenis (inclusiv cel de masă) au existat echipe de dublu formate din jucători de naţionalităţi diferite. (Un exemplu: în 1973 şi 1975, deşi la tenis de masă aveam 3 sau 4 jucătoare competitibile în plan internaţional, jucătoarea noastră nr.1, Maria Alexandru a câştigat titlul mondial la dublu feminin având partenere jucătoare din Japonia. A considerat că are mai multe şanse cu astfel de partenere). La o echipă de dublu în primul rând contează compatibilitatea dintre cei doi jucători, iar în al doilea rând un dublu obţine rezultate, când echipierii se completează, ce are unul, nu are altul şi invers, ca să ne exprimă în termeni populari.

Ce au obţinut jucătorii români până în prezent

Florin Mergea:

– 800 puncte ATP

– 41.000 USD (primă participare)

– 32.000 USD (primă pentru 2 victorii în grupă)

– 41.500 USD (primă de victorie în semifinală)

Horia Tecău

– 1.000 puncte ATP

– 41.000 USD (primă de participare)

– 48.000 USD (primă pentru 3 victorii în grupă

– 41.500 USD (primă de victorie în semifinală)

Ce mai obţine câştigătorul finalei

– 500 puncte ATP

– 81.000 USD (toate sumele de bani sunt per jucător)

Al 4-lea meci între cele două dubluri

Finala de astăzi reprezintă a 4-a întâlnire dintre cele două echipe de dublu. Primele 3 meciuri s-au încheiat toate cu victoria dublului Tecău/Roger: 3-2 în semifinale la Wimbledon, 2-1 în optimile de finală la Roland Garros şi 2-1 în optimile de finală de la Roma.

Drumul spre finală

Horia Tecău şi J-J Roger au obţinut 4 victorii şi au reuşit performanţa să nu piardă niciun set. Dacă în faza grupelor, între 1991 şi 1999 au existat 5 dubluri care au câştigat 3 meciuri cu 2-0, un astfel de parcurs până în finală, 4 victorii fără set pierdut au mai avut 3 dubluri, între 1991 şi 1995. Tecău/Roger au câştigat 10 seturi, 50 de game-uri (au pierdut 33) şi au stat în total pe teren 5 ore şi 5 minute. Rezultate tehnice

– cu M. Matkowski/N. Zimonjić: 6-2, 6-4 (7 ATP)

– cu Ivan Dodig/Marcelo Melo: 6-4, 7-6 (7/3) (3 ATP)

– cu P.Herbert/Nicolas Mahut: 6-4, 7-5 (6 ATP)

– cu Bob & Mike Bryan: 6-4, 6-4 (1 ATP)

Florin Mergea şi Rohan Bopanna au obţinut 3 victorii şi au înregistrat o înfrângere. Mergea şi Rohan sunt al 3-lea dublu care, din 1986 de când se joacă în sistem turneu cu două grupe de câte patru, ajunge în finală de pe poziţia 8 în clasamentul ATP. Precedentele situaţii au fost în 2000 şi 2011. În cele 4 meciuri susţinute la Londra, Mergea şi Bopanna au câştigat 7 seturi şi au pierdut 2; au câştigat 47 de game-uri şi au pierdut 30; au stat în total în teren 4 ore şi 21 de minute. Rezultate tehnice:

– cu Bob & Mike Bryan: 6-4, 6-3 (1 ATP)

– cu Jamie Murray/John Peers: 6-3, 7-6 (7/5) (4 ATP)

– cu Fabio Fognini/Simone Bolelli: 4-6, 6-1, [5-10] (5 ATP)

– cu Ivan Dodig/Marcelo Melo: 6-4, 6-2 (3 ATP)

Palmares pe 2015

Horia Tecău

– 48 victorii – 22 înfrângeri

– 2 titluri câştigate

– premii în bani: 805.584 USD

J-J Roger

– 50 victorii – 22 înfrângeri

– 2 titluri câştigate

– premii în bani: 809.346 USD

Florin Mergea

– 48 victorii – 24 înfrângeri

– 2 titluri câştigate

– premii în bani: 590.952 USD

Rohan Bopanna

– 44 victorii – 24 înfrângeri

– 4 titluri câştigate

– premii în bani: 616.720 USD

Principalele performanţe obţinute de participanţii la Turneul Campionilor

Horia Tecău/J-J Roger

– câştigători Wimbledon

– semifinală Australian Open

– semifinală Roland Garros

Fabio Fognini/Simone Bolleli

– câştigători Australian Open

– semifinale Roland Garros

– câştigători Masters 1.000

– 2 X finală Masters 1.000

Ivan Dodig/Marcelo Melo

– câştigători Roland Garros

– semifinală Australian open

– câştigători Masters 1.000

– 3 X semifinală Masters 1.000

Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut

– câştigători US Open

– finală Australian Open

Jamie Murray/John Peers

– finală Wimbledon

– finală US Open

Mike & Bob Bryan

– finală la Roland Garros

– 3 X câştigători Masters 1.000

Florin Mergea/Rohan Bopanna

– semifinală Wimbledon

– câştigători Masters 1.000

Marcin Matkowski/ Nenad Zimonjić

– 2 X finală Masters 1.000

– 2 X semifinală Masters 1.000

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.