Președintele sugerează înființarea unei televiziuni concurente

Trump: CNN oferă o imagine falsă despre SUA

Președintele Donald Trump a lansat, luni, un nou atac împotriva postului CNN, amenințând să înființeze un canal american de știri care să difuzeze în întreaga lume și care să contracareze influența negativă pe care CNN o exercită în afara granițelor Statelor Unite.

”CNN nu are performanțe bune în Statele Unite dacă ne uităm la rating, dar în afară au parte de puțină competiție. CNN are o voce puternică în întreaga lume, portretizând SUA în mod fals. Trebuie să facem ceva, inclusiv posibilitatea ca SUA să înființeze un Canal Global pentru a arată lumii cine suntem cu adevărat, GREAT!”, a scris Trump pe Twitter.

Mesajul acesta a fost postat pe rețeaua socială în timp ce Trump vorbea încă cu reporterii de la Washington, fapt care i-a făcut pe juraliști să emită două ipoteze: fie mesajul a fost postat de un colaborator al președintelui în timp ce el se afla încă în fața reporterilor, fie Trump a programat în prealabil publicarea, pentru a spori efectul mesajului.

Criticii lui Donald Trump au făcut imediat o paralelă între propunerea presedintelui si propaganda rusă. ”A luat ideea de la Putin”, a fost una dintre acuze. Internauții au mai comparat ideea lui Trump cu propaganda nazistă condusă de Joseph Goebbels.

Presa americană amintește că Trump a avut o poziție similară în octombrie, în 2017, când ținta a fost postul NBC. Atunci el a declarat că ”toate știrile false vin de la NBC și de la alte canale” și a sugerat că licențele de emisie ale acestor posturi ar trebui reanalizate.

CNN este însă ținta principala a președintelui, după cum el însuși este vizat constant de atacurile jurnaliștilor de la CNN. Cel mai fierbinte episod al confruntării a avut loc la începutul acestei luni, în urma unei confruntări verbale între Trump și corespondentul CNN la Casa Alba, John Acosta. Trump l-a numit ”bădăran” și ”om îngrozitor” și a ordonat anularea acreditării sale. CNN a acuzat că președintele a încalcat Primul Amendament al Constituției SUA privind libertatea cuvântului și a contestat în justiție decizia lui Trump. Judecătorii au dat dreptate jurnaliștilor de la CNN, iar Acosta a primit din nou dreptul de a intra la Casa Albă.

Răbufnirea lui Trump poate avea însă cauze mai profunde. Ea vine după vizita președintelui în Franța, acolo unde a fost atacat în discursul președintelui Franței și unde, probabil, a avut ocazia să discute cu liderii europeni și să constate ca imaginea ”Americii lui Trump” este una deficitară. De aici, consideră unii jurnalisti de peste Ocean, propunerea lui Trump pentru înființarea unui post de televiziune global care să promoveze imaginea SUA.

Însă Statele Unite dețin asemenea pârghii încă din anii 1940, prin Vocea Americii, la care s-a adăugat apoi Radio Europa Liberă și Biroul pentru Transmisii in Cuba, Radio Asia Liberă și Rețeaua de Transmisii în Orientul Mijlociu. Toate sunt guvernate de Agenția de Informații a SUA, care susține că are o audiență de 278 de milioane de oameni în întreaga lume, în peste o suta de țări. Începând din 2013 la această audiență s-au adăugat și americanii. Până atunci, Vocea Americii a avut interdicție de a difuza în Statele Unite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

1 Comentariu

  1. TRUMP are dreptate! Toate mediile sunt partinitoare! Depinde cine le finanteaza!
    Mediile vor dispare in urmatorii 20 de ani. Vor apare ziare si posturi de radio independente si personalizate in functie de interesele fiecaruia.Propaganda ieftina va sucomba!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.