Harta regiunilor Ucrainei sub legea marțială

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seară, decretul preşedintelui Petro Poroşenko privind instituirea Legii marţiale şi iniţiativa de organizare în mod anticipat a alegerilor prezidenţiale. Legea marțială este instituită pentru 10 regiuni, printre care și câteva care se află la granița Republicii Moldova, dintre regiunea transnistreană, relatează Cotidianul.md.

Rada Supremă a aprobat aplicarea legii marţiale timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia și cu regiunea transnistreană din Republica Moldova.

Aceste regiuni sunt Odesa, Mykolayiv, Kherson, Zaporizhzhya, Luhansk, Donetsk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv şi Vinnitsya.

De asemenea, Parlamentul Ucrainei a decis convocarea alegerilor prezidenţiale pe 31 martie 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Păi da,. e harta regiunilor pe care le-a pierdut sau e pe cale să le piardă ukraina,. Evident Crimeea cît si Marea Azov nu e teritoriu ukran și nu are ukraina acolo ape teritoriale,. Dacă respecta Ukraina legile internaționale și cereau pilot in apele din strâmtoarea Kerci , atunci nu se intâmpla nimic. Ukranii sunt mincinoși și proști,.

    • Daca te uiti pe harta o sa vezi ca Ucraina are porturi in Marea de Azov: Mariopol si Berdyansk. Conform dreptului international Ucraina are ape teritoriale pana la 12 mile (20 Km) de tarm si zona economica exclusiva pana la 200 de mile (sau pana la diviziunea la jumatatate cu alte state riverane- in cazul de fata Rusia).
      Tot conform cu dreptul international, exista o conventie a dreptului la libera trecere prin stramtori (1982) care ii da dreptul sa treaca liber prin stramtoarea Kerch, cu atat mai mult cu cat se indrepta catre un port domestic.
      Rusii nu au facut altceva sa ingradeasca libera circulatie prin acea stramtoare.

      Acuma ca te-am lamurit, treci inapoi la hibernare si nu mai visa frumos: Rusia nu este si nu va fi vreodata un MARE stat. Vor fi doar multi. Contributia Rusiei la patrimoniul cultural al omenirii a incetat odata cu asasinarea Romanovilor.

  2. Ha ha ! Ce-mi place e ca Crimeea e pusa tot pe harta Ucrainei, desi dupa ea se plinge si acum cu lacrimi fierbinti ! La cit de ametit e Porkoshenko asta, cu mecla lui de ursulet koala atins de aburii alcoolului, ma si mir ca n-a instituit „Legea marțiană” !

  3. „… Mykolayiv, Kherson, Zaporizhzhya …”
    Nikolaev, Herson, Zaporoje…chia asa am ajuns sa preluam anglicizari…. ca doar Hersonul si Odesa erau majoritare romanesti.inainte de razboaiele mondiale!

  4. ” Regimul juridic stabilit prin Convenţia din 1982 prevede că prin strâmtorile care leagă o parte a mării libere sau o zonă economică exclusivă cu o altă parte a mării libere sau a zonei economice exclusive statele au un drept de trecere în tranzit pentru navele lor, similar dreptului de trecere inofensivă prin marea teritorială. Aceasta înseamnă că navele în cauză trebuie să realizeze un trafic continuu şi rapid , să se abţină de la orice activităţi care necesită o autorizare prealabilă din partea statului riveran, sau care sunt interzise de acesta, ori care ar stânjeni navigaţia şi să respecte reglementările privind navigaţia în zonă stabilite de statele riverane.
    Statele riverane au obligaţia de a asigura dreptul de trecere în tranzit a tuturor navelor în deplină securitate, fără nici o discriminare. Ele rămân, însă, suverane asupra acestor strâmtori.”

    Ca stat riveran Ucraina are dreptul legal de a trece prin stramtoarea Kerci.
    Problema este ca Rusii nu respecta nici un tratat.
    La dizolvarea URSS, Ucraina a mostenit un numar important de arme nucleare. A fost semnat un tratat cu Rusia, supervizat de SUA, UK, Franta prin care renunta de buna voie la aceste arme, avand garantate frontierele. Cat a insemnat acest tratat pentru Rusia se poate vedea acum.
    OAREA RUSIA S-AR MAI FI AVENTURAT SA IA CRIMEA DACA UCRAINA NU RENUTA LA ARMELE NUCLEARE?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.