Trump: Fii puternic, Israel. 20 ianuarie nu e departe!

După ce a administrat Israelului o înfrângere în Consiliul de Securitate ONU, abținându-se la votul unei rezoluții care condamna coloniile din teritoriile palestiniene ocupate, administrația Obama a provocat furia premierului Benjamin Netanyahu prin afirmațiile extrem de dure ale secretarului de Stat John Kerry.

Cu trei săptămâni înainte de încheierea mandatului, șeful diplomației americane a susținut soluția creării unui stat palestinian și a acuzat politica promovată de guvernul Netanyahu. ”Dacă alegerea Israelului este cea a unui singur Stat, atunci Israelul poate fi fie evreu, fie democratic – nu poate fi ambele – și niciodată nu va fi cu adevărat pace (…) Cum poate împăca Israelul ocupația perpetua cu idealurile democratice”, a spus John Kerry, într-un discurs ținut miercuri. Oficialul american, al cărui mandat va înceta pe 20 ianuarie, a mai spus că viitoarele state evreu și palestinian trebuie să păstreze granițele existente în 1967, înaintea Războiului de Șase Zile și să facă schimb de teritorii în urma unui acord. Abia atunci Israelul va fi recunoscut ca ”Stat Evreu”, a indicat John Kerry.

Reacția premierului Benjamin Netanyahui nu s-a lăsat așteptată, mai cu seama că această mustrare din partea Statelor Unite a venit în ciuda faptului că făcuse un pas înapoi după reacția agresivă avută la adoptarea rezoluției 2334 a Consiliului de Securitate ONU. Cu câteva ore înainte de intervenția lui Kerry, Netanyahu a amânat o ședință de guvern în care amenințase că va lua decizia continuării contruirii a sute de apartamente în Ierusalimul de Est, sfidând rezoluția amintită.

”Timp de o oră, John Kerry a vorbit în mod obsesiv despre coloniile israeliene, dar nu a menționat originea conflictului, opoziția palestiniană insasi față de un Stat Evreu și față de frontierele sale”, a spus Netanyahu. ”Nu avem nevoie să primim lecții de la lideri străini”, a spus Netanyahu, adăugând că John Kerry este ”mai preocupat de coloniile israeliene decât de terorism”.

În ciuda acestor tensiuni ivite pe ultima sută de metri a administrației Obama, perspectivele relației Israel-SUA par bune. Președintele ales Donald Trump a reacționat încă o dată în favoarea lui Netanyahu, scriind că John Klerry nu a înțeles deloc Statul Evreu. ”Nu putem tolera ca Israelul să mai fie tratat cu atât de multă lipsă de respect. S-au obișnuit ca SUA să fie prietenul lor, dar nu mai este cazul. Începutul sfârșitului a fost acel acord oribil cu Iranul (privind programul nuclear) și acum la ONU. Fii puternic, Israel. 20 ianuarie nu e departe!”, a scris Trump pe Twitter. Imediat a reacționat și Benjamin Netanyahu, care i-a mulțumit viitorului președinte al SUA pentru ”susținerea puternică pentru Israel” și ”prietenia sa călduroasă”.

Rămâne de văzut însă în ce măsură această poziționare foarte clară a lui Donald Trump îi va permite să-și atingă obiectivul de a aduce pacea între palestinieni și israelieni, un demers în care primna vioară vrea să fie chiar ginerele președintelui ales, Jared Kouchner.

Opiniile sunt împărțite în Israel, Netanyahu fiind criticat pentru radicalizarea liniei politice, datorită coalizării cu partide ultranaționaliste și religioase, în încercarea de a evita alegerile anticipate. Cotidianul Yediot Aharonot ofera o mică listă de măsuri ”moderate” pe care le-ar putea lua Israelul în fața afrontului adus de SUA la ONU. ”Ce instrumente are la îndemână Israelul? Multe: ruperea legăturilor cu Autoritatea Palestiniană, intensificarea construirii de locuințe în teritoriile ocupate și anexarea teritoriului din Cisiordania aflat sub administrarea militara a Israelului. Însă ar fi bine ca Israelul să renunțe la aceste inițiative care riscă să fragilizeze alianța sa cu statele arabe moderate și cu monarhiile din Golf. Trebuie să revenim la doctrina Lieberman (ministrul Apărării, Avigdor Lieberman): consolidarea coloniilor si renunțarea la extinderea lor, lăsând ușa deschisă palestinienilor”.

Presa de stânga este extrem de dură cu guvernul Netanyahu: ”Rezoluția 2334 nu a picat din senin. Ce să credem despre reacția isterică a lui Netanyahu? O declarație de război nu poate veni decât din partea unei mari puteri, altfel este o farsă. Or, Israelul nu este o superputere decât în cazul în care declară război Antarcticii”, scrie cotidianul Haaretz.

Și cotidianul de dreapta Maariv l-a criticat pe Netanyahu. ”Reacțiile diplomatice ale Israelului au fost ppatetice, pentru că ele se opun unui consens internațional: coloniile sunt ilegale. Netanyahu se agață de o utopie periculoasă, potrivit căreia Trump va schimba situația. Însă Trump nu va putea anula o rezoluție ONU, chiar dacă Congresul este republican. Nu este deloc sigur că congresmanii vor risca să rupă legătura cu statele arabe aliate. La momentul adevărului, Netanyahu va descoperi că Trump este o trestie frântă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.