Președintele îi cere procurorului general să nu mai mânjească imaginea SUA

Trump: Până și Al Capone a fost tratat mai bine

Președintele Donald Trump și-a pus din nou în dificultate echipa de la Casa Albă, după ce, pe 1 august, i-a sugerat procurorului general Jeff Sessions să oprească imediat ancheta desfășurată de FBI cu privire la implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. A fost cel mai direct apel public al președintelui pentru încheierea ”vânătorii de vrăjitoare”, așa cum numește el investigația FBI condusă de procurorul special Robert Mueller.

Trump a catalogat investigația FBI drept ”o situație îngrozitoare” căreia trebuie să i se pună capăt ”înainte de a mânji și mai mult țara noastră”. ”Procurorul general Jeff Sessions ar trebui să oprească chiar acum această vânătoare de vrăjitoare regizată”, a scris Trump pe Twitter. ”Bob Mueller este controversat în totalitate, iar cei 17 democraţi furioşi care îi fac treaba murdară sunt o ruşine pentru Statele Unite!”, a transmis Donald Trump miercuri prin Twitter. Președintele e repetat deseori că ipoteza legăturii dintre campania sa si Rusia este ”o farsă totală”. Tot Trump a mai afirmat, fără a explica pe ce se bazează, că procurorul Mueller și procurorul general-adjunct Rod Rosenstein sunt ”în incompatibilitate totală” și nu pot conduce o investigație corectă. Rosenstein este cel mai înalt oficial din Departamentul Justiției care se ocupă de această anchetă, câtă vreme procurorul general Sessions s-a autorecuzat din acest dosar, după ce a recunoscut că a mințit prin omisiune în fața Congresului în privința unei întâlniri din timpul campaniei din 2016 cu ambasadorul Federației Ruse în SUA. Ulterior, Trump a declarat că nu l-ar fi nominalizat pe Sessions la conducerea Departamentului Justiției dacă ar fi știut că acesta se va recuza din dosarul Russiagate.

Izbucnirea președintelui Donald Trump pe Twitter îi îngreunează situația, consideră mai toate publicațiile americane. Comentariile lui Trump vin într-un moment crucial al anchetei Russiagate, când presa a relatat că procurorul Mueller ar încerca să stabilească dacă declarațiile lui Trump despre procurorul general Sessions și despre fostul director FBI James Comey (demis de nimeni altul decât de Rosenstein, la solicitarea președintelui) au obstrucționat sau nu cursul investigației. ”Mesaje ca acesta, prin care i se sugerează procurorului general să înceteze investigarea lui Trump și a prietenilor săi, sunt unul dintre motivele pentru care Mueller va stabili că Trump a obstrucționat justiția”, a spus fostul procuror federal Renato Mariotti, citat de CNN.

Casa Albă: Trump și-a exprimat opinia, nu a dat un ordin

În aceste condiții, echipa de la Casa Albă a încercat să intervină pentru a reduce din riscurile la care Trump însuși s-a expus. Echipa de juriști a președintelui a încercat să arate că Trump nu a făcut decât să-și exprime frustrarea legată de ancheta FBI, nicidecum să dea vreun ordin Departamentului Justiției. ”Este o opinie. Președintele a folosit o platformă pentru opinii (Twitter). A folosit expresia ”ar trebui”. Nu a folosit ”trebuie”. Nu a urmat niciun ordin prezidențial după asta”, a spus avocatul personal al ui Trump, Rudolf Giuliani, fostul primar al New Yorkului. Acelasși mesaj a fost transmis și de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders: ”Nu este un ordin, este opinia președintelui. Președintele a urmărit desfășurarea acestei anchete și își dorește să o vadă încheindu-se”.

Tweet-urile postate de președinte pe 1 august nu au făcut decât să dea apă la moară  rivalilor democrați, dar și unor republicani. ”Cred că este total nepotrivit și necumpătat. Ar fi mult mai bine dacă președintele s-ar abține iar domnul Mueller și-ar continua investigația”, a spus senatoarea republicană Susan Collins. Congresmanul democrat Adam Schiff, un inamic declarat al lui Trump, membru în comisia de supraveghere a serviciilor de informații, a susținut că postările președintelui sunt ”o încercare de obstrucționare a justiției”. ”America nu trebuie să accepte așa ceva niciodată”, a spus el. Senatorul republican John Kennedy crede însă că Trump știe bine până unde poate merge cu declarațiile sale. ”Cred că președintele este mult prea inteligent pentru a-l demite pe Mueller și nu cred că procurorul general Sessions îl poate demite, pentru că s-a autorecuzat”, a spus Kennedy.

Primul proces în dosarul Russiagate

Ieșirea președintelui Trump împotriva anchetatorilor FBI și sugestiile nepotrivite făcute Departamentului Justiției vin și pe fondul unui proces foarte important pentru viitorul investigației. Este vorba de primul proces legat de acest dosar, care miercuri a ajuns la a doua zi de desfășurare. Inculpatul este Paul Manafort, care a fost pentru scurt timp șef al echipei de campanie a lui Trump. Dosarul lui Manafort nu are însă o legătură limpede cu implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale, ci cu fapte comise anterior, în perioada în care strategul politic american a lucrat pentru liderul pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, care l-a plătit prin intermediul unor bănci rusești ce au transferat banii în paradisuri fiscale. Prin urmare, Manafort este acuzat de evaziune, fraudă financiară și frauda bancară. Pe bună dreptate, președintele Trump susține că guvernul federal trebuia să-l avertizeze că Manafort este suspectat de comiterea de infracțiuni financiare la momentul cooptării în echipa de campanie. ”Paul Manafort a lucrat pentru Ronald Reagan, Bob Dole și mulți alți lideri respectați. A lucrat și pentru mine scurt timp. De ce guvernul nu mi-a spus că era sub investigație. Aceste acuzații nu au nimic a face cu complicitatea cu Rusia, sunt o farsă”, a scris Trump pe Twitter.

Trump a mers mai departe și a întrebat dacă nu cumva procurorii îl tratează pe Manafor mai rău decât pe Al Capone, liderul interlop care a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru frauda fiscală, fără a fi judecat pentru zecile de crime de comiterea cărora era suspectat. ”Privind în trecut, cine a fost tratat mai rău? Alfonse Capone, legendarul lider al mafiei, ucigaș și ”Inamicul Public Numărul Unu”, sau Paul Manafort, un strateg politic apreciat de Reagan și Dole, care acum este în arest, deși nu este condamnat pentru nimic. Unde e complicitatea cu Rusia?”, a scris Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.