Tulpina britanică a prins viteză în România

Prevalența tulpinii britanice a crescut de mai bine de 8 ori în mai puțin de trei luni, iar acest indicator ar trebui să fie un semnal de alarmă, anunță Medlife, după ce a anunțat, marți, că a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanică din 92 de probe noi secvențiate.

MedLife anunță că un întreg lot de 92 de probe, analizat în această etapă a studiului de secvențiere, conține tulpina B.1.1.7, originară din Marea Britanie. Probele au fost selectate în mod aleatoriu și potrivit raportului, provin din următoarele județe: București – 46 de cazuri, Olt – 10 cazuri, Brașov – 9 cazuri, Dâmbovița – 6 cazuri, Teleorman – 5 cazuri, Prahova, Galați și Constanța – câte 3 cazuri, Argeș – 2 cazuri; Brăila, Covasna, Hunedoara, Ialomița și Sibiu câte un caz.

Pe de altă parte, reprezentanții companiei nu au identificat pe lotul analizat prezența altor tulpini de interes epidemiologic, precum tulpina sud-africană sau braziliană.

„În urmă cu mai puțin de trei luni anunțam identificarea primelor cazuri care conțineau tulpina britanică, iar previziunile nu erau deloc favorabile, știind că această variantă a coronavirsului are o rată mai mare de infecțiozitate, dar și de severitate. Din păcate, previziunile de la acel moment s-au adeverit, iar prevalența pe loturile analizate în laboratoarele noastre a crescut într-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la începutul lunii martie și ajungând, în
prezent, la 100%. Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți. Este extrem de important să fim în continuare extrem de precauți, să respectăm cu strictețe măsurile de protecție, în timp ce campania de vaccinare ar trebui să prindă avânt”, transmite Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Mihai Marcu, Președinte și CEO al Grupului MedLife spune că prevalența tulpinii britanice pe loturile analizate a ajuns la 100% într-un timp foarte scurt, în timp ce presiunea pe spitale a crescut, personalul medical este tot mai aproape de epuizare, iar campania de vaccinare și-a temperat ritmul.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că, în acest moment, vaccinarea este singura soluție care ne poate scăpa de această pandemie, care va permite revenirea economică și reluarea unui ritm cât mai normal al vieții. Până la imunizarea în masă, măsurile de protecție nu pot fi diminuate. Autoritățile ar trebui să ia în vedere creșterea cât mai curând a capacității de vaccinare, astfel încât să ajungem la 100 – 150.000 de vaccinuri administrate în fiecare zi pentru a putea preveni și alte valuri ale pandemiei”, adaugă Marcu. Marcu, Președinte și CEO al Grupului MedLife.

Pe bază de secvențiere, compania urmează să facă o evaluare a situației epidemiogice în țările aflate la graniță cu România. Republica Moldova, aflată în scenariu roșu, este prima pe listă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Nu exista absolut niciun specialist in programare genetica care ar putea sa-si dea cu parerea despre gripa covrig . Ce studii are acest onanist (mihai marcu ) in programare genetica ???? Raspuns : NICI UNUL .
    La ce folosesc testele PCR ???? .Toata lumea stie ca aceste asa zise teste , dau eroare 70% si in afara de asta , eroii in alb te dau POZITIV ca sa incaseze sporul de covrig (NU DAU NICI 2 LEI PE VIATA TA ) .
    La ce folosesc de fapt testele PCR ???? , Raspuns : aceste teste sunt folosite la HARTA GENETICA A POPULATIEI ROMANIEI , in traducere pt populatia analfabeta …… : Daca vreau sa te omor , trebuie sa-ti cunosc slabiciunile , pt a fabrica un virus SPECIAL PT TINE . De aceea , se striga de catre firea si latrina 3 , sa se faca teste la toata populatia .

  2. Numai minciuni! Iar unii prosti pun botul! Pai dk e britanica de ce e periculoasa, vad ca la britanici nu e: se deschid aproape toate! E doar praf aruncat in ochi!

  3. Era de așteptat să ”prindă viteză”, doar e demonstrat că e de 70 de ori mai contagios decât banalul covid 19..Și, și in curând va fi detronat de varianta japoneză, inventată de dragul jocurilor olimpice, care este E484K,. criminalul care nu e impresionat de niciun vaccin..și e deja la Vaslui,.Deci păzea vitejilor, căci urmează catafalcul,.nu afetul de tun,.

  4. Care vrea să vadă cum se face „secvențierea” să citească articolul din LeMonde (articol mai jos).
    În cîteva cuvinte, să zicem că-i vorba de SARS-Cov-2.
    1. Se găsesc secvențe de gene ce nu știi ce sînt numai bănui c-ar putea fi de unde presupui.
    2. Asamblaj, se trimit undeva iar acolo un program de calculator încearcă să le pună cap la cap. E vorba de zecii de mii sau mai mult, milioane, de secvențe.
    lemonde.fr/blog/binaire/2020/05/06/sars-cov-2-et-covid-19-on-va-jouer-sur-les-mots/
    Cum „știe” programul cum să le pună cap la cap? În cazul nostru „se știe” că noul virus e asemănător cu cel de gripă. Se știe…
    Majoritatea dintre noi nu ne putem închipui cît de mare e minciuna. Dar cînd Sțiiința (deturnată) a luat locul religiei, cînd Institutul a luat locul Bisericii (Templului), Cercetătorii locul Preoților, Halatul locul Sutanei, Laboratorul locul Altarului, parcă nu e atît de greu. Crede și nu cerceta.

  5. @ Călin,.Tu crezi orice, doar ceea ce este sub ochii tăi, e prea vizibil și palpabil, astea nu le crezi. Fă te rog o vizită la careva spital și ”cercetează” un pic situația virusaților,. Sau stai de vorbă cu doktori, să auzi alte variante decât citești tu de pe ceva coduri de bare de pe hârtia igienică,.. Păzea că de te prinde și pe tine,..n-o să mai ai ocazia de a posta impresiile trăite pe scurt..

  6. Dacă ai cunoștințe la infecțioase să mă lase să intru ți-aș arăta că nu pățesc nimic chiar dacă mănânc și beau după oricine ce are nenorocul să se afle acolo. Dacă-i o femeie frumoasă, de dragul adevărului, aș săruta-o dacă nevastă-mea ar înțelege care-i rostul și, desigur, femeia ar vrea. La naiba, aș face-o cu oricine.
    Am intrat la infecțioase anul trecut. Portarul cînd avea mască cînd nu. Liniște pe lîngă spital. Cît am stat, cam 3 ore, nici o salvare n-a venit numai duba DIGI24 și mașini cu materiale de construcții. Muncitori ce zugrăveau și schimbau, cum altfel, termopane fără nici o grijă. Pe holuri pustiu, nici urmă de nu-și vedeau capul de treabă. Cei de la digi, un cameraman și prezentatoarea, n-au intrat în spital, n-au vorbit cu nimeni, erau la cîțiva metri de ei pe bordură, și-au început transmisia live după ce-au luat cîteva cadre cu intrarea. După vocea prezentatoarei situația era foarte gravă în spital.
    Mă tot întreb cum de nici un ziarist iscoditor nu a stat în fața unui astfel de spital să numere steagurile precum Pristanda. Sau, mai ușor, să dea o raită pe la pompe funebre să vorbească despre cum merg afacerile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.