Turcia: Opoziția promite limitarea puterilor preşedintelui

Alianţa opoziţiei faţă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat luni să revină la un regim parlamentar, cu un şef de stat cu rol onorific, ales pentru un mandat unic de şapte ani, dacă va ajunge la putere în mai, potrivit AFP.

În programul pe care l-au prezentat luni la Ankara, un document de 240 de pagini care conţine peste 2.300 de obiective, cele şase partide de opoziţie prevăd limitarea drastică a puterilor executivului în special prin eliminarea decretelor prezidenţiale, cu un premier ales de parlament.

Cele şase partide, dintre care principalul este CHP (social-democrat), s-au reunit într-un front unit – Alianţa Naţională, numită în mod obişnuit ‘Masa celor Şase’ – pentru a pune capăt unei puteri nedivizate a şefului statului, în cadrul scrutinului prezidenţial de la 14 mai.

Alegerile prezidenţiale, la care preşedintele Erdogan, aflat la putere, ca premier sau şef al statului, de 20 de ani, candidează pentru un nou mandat, vor avea loc în acelaşi timp cu scrutinul legislativ.

Erdogan, mai întâi premier din 2003 şi până în 2014, a devenit preşedinte în august 2014, ales prima dată printr-un sufragiu universal direct, apoi reales în 2018. În 2017, o revizuire constituţională i-a extins considerabil puterile.

Opoziţia promite că, dacă va fi aleasă, amendamentele la Constituţie vor fi înaintate Parlamentului, care va trebui să le aprobe printr-o majoritate de două treimi – 400 de voturi din 600 de deputaţi.

Opoziţia spune de asemenea că vrea să elimine decretele prezidenţiale, de care Erdogan s-a folosit în mod regulat pentru a demite înalţi oficiali, printre care şi guvernatorul Băncii Centrale, sau pentru a denunţa în 2021 Convenţia de la Istanbul, care impune inculparea celor care comit violenţe împotriva femeilor.

Preşedintele nu ar mai putea nici să se opună prin veto unei legi dezbătute în Parlament, dar va putea să le retrimită acest text deputaţilor dacă vrea să îl conteste.

Alianţa Naţională promite de asemenea că orice acţiune în justiţie deschisă împotriva unui partid politic pentru interzicerea sa va trebui să obţină acordul parlamentului.

Totodată, ca decizie simbolică, Alianţa Naţională promite revenirea preşedinţiei la palatul prezidenţial istoric Cankaya: Erdogan a dispus construirea pe un deal, în afara Ankarei, a unui palat de peste 1.100 de camere, inaugurat în 2014, care cuprinde şi o moschee, un bibliotecă şi o grădină de iarnă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. „Alianţa opoziţiei faţă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat”

    1- exista opozitie in libertate in Turcia sau sunt cateva sute in Suedia ?
    2- ce inseamna „s-a angajat”, a semnat un Angajament la vreun recrutor, ceva ?
    3- angajamentul este semnat olograf sau anonim ?
    4- e semnat MURESAN A ?

  2. ” Alianţa opoziţiei ” este de fapt formatie gyulemista, patronata de CIA, care spera sa rastoarne presedintele ales de poporul turc. Americanii au toate sansele sa plece din bazele militare ale Turciei in suturi, asa cum merita.

  3. „…pentru a demite înalţi oficiali, printre care şi guvernatorul Băncii Centrale…”
    Aici, Sultanul a administrat scurt un KO $oro$eilor. Iar ANTRENORUL Li?ici a aruncat prosopul, DEOCAMDATĂ…? 

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.