UE trebuie să continue reducerile consumului de gaze

Comisia Europeană a propus ca țările UE să prelungească o măsură de urgență de reducere a cererii de gaze naturale pentru următoarele 12 luni, pentru a ajuta Europa să se pregătească să treacă iarna viitoare fără gazul rusesc, relatează Euractiv . Europa iese din iarna 2022 – 2023 cu o situație destul de bună a aprovizionării cu energie, în ciuda faptului că Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze în lunile care au urmat invaziei sale în Ucraina.
Comisia a declarat că țările ar trebui să prelungească, din aprilie până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15% față de consumul mediu din 2017-2022. Acest obiectiv urma să expire la sfârșitul lunii martie.
Țările UE și-au redus consumul combinat de gaze cu 19% din august până în ianuarie 2023, ajutate de o iarnă neobișnuit de caldă. România, în tot anul 2022, a ajuns la o reducere cu 16% a consumului generalizat de gaze. Creșterea prețurilor a contribuit la limitarea producției industriale, iar UE și guvernele naționale au încurajat consumatorii să își reducă consumul de energie.
Prin urmare, Europa se apropie de sfârșitul iernii cu niveluri neobișnuit de ridicate de gaze în depozite. De asemenea, Europa are o perspectivă mai stabilă în ceea ce privește aprovizionarea, după ce a dezvoltat rapid energia din surse regenerabile pentru a înlocui gazul rusesc și a construit infrastructura necesară pentru a prelua importurile de combustibil de la furnizori alternativi.

UE a redus consumul de gaze cu 20% în perioada august-noiembrie 2022: Eurostat

Pentru că nu este suficient cu cât a scăzut consumul de energie, Comisia a declarat că este nevoie de o reducere continuă a cererii de gaze pentru ca țările să își umple stocurile de gaze la 90% din capacitate până în noiembrie 2023- un obiectiv obligatoriu pe care țările UE l-au convenit anul trecut pentru a contribui la evitarea penuriei de iarnă.
„Eforturile noastre colective de reducere a cererii de gaze au fost esențiale pentru a trece cu bine peste această iarnă”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie, care a remarcat „progresele bune” înregistrate în ceea ce privește diversificarea aprovizionării și reducerea dependenței de Rusia. Cu toate acestea, se așteaptă ca piețele globale de gaze să rămână tensionate în următoarele luni, a adăugat ea, precizând că „reducerea continuă a cererii de gaze va asigura pregătirea noastră pentru iarna următoare și ne va permite să atingem mai ușor obiectivul de 90% de stocare a gazelor până la 1 noiembrie”.
Miniștrii energiei din UE vor discuta despre acest obiectiv în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Bruxelles la 28 martie.
Oficialii au declarat că nu toate țările sunt de acord cu prelungirea măsurii – deși, având în vedere că aceasta necesită sprijinul statelor membre ale UE care reprezintă cel puțin 65% din populația totală a blocului, unii au spus că este posibil să fie aprobată.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1077 Articole
Author

3 Comentarii

  1. O tampenie cat casa! Ce fac milioanele de apartamente si case care gatesc cu gaze ci miile de centrale de apartamente. Ne intoarcem la pestera.

  2. UE mai bine n-ar exista.Europa se descurca mai bine fără dictatura bruxelleza.

  3. EditatUe s-a taiat prin imbecilitatea ei gazul de la rusi ca sa cumpere gaze lichefiate de la amerloci de 4-5 ori mai scumpe decat cumpara de la rusi. Ceeace face produsele industriale muieuesti mai scumpe de 2-3 ori decat cele fabricate in China cu ajutorul gazelor rusesti importate acum intr-o veselie de chinezi de la rusi la pret 1/4-5 mai mic ca gazele amerloce. Si uite asa repejor, repejor, repejor amerlocii prin politica sanctiunilor impuse lui Ivan pune pe butuci economia muieueasca. Si asta se intampla pentru ca Amerlocia este cel mai mare dusman al MuieUe!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.