Azerii ar vrea să ne umple cu gaze, dacă ar avea pe unde să le trimită

În trei ani, volumul exporturilor de gaze azere către Europa, mai precis către sud-estul Europei (adică și la noi, în România) va crește cu 17%, până la 14 miliarde metri cubi anual, a declarat vicepreședintele adjunct al SOCAR, Vitaly Beglyarbekov, într-un interviu acordat ediției europene a „Montel News”.

Potrivit acestuia, Azerbaidjanul intenționează să exporte anual aproximativ 14 mld. mc de gaze către țările din sud-estul Europei, față de 12 mld. mc anul trecut. „În prezent, extindem capacitățile de producție și export de gaze naturale, iar rezultatele acestor lucrări ar trebui să fie gata până în 2026, când vom crește și mai mult livrările noastre către consumatorii europeni”, a declarat Beglyarbekov.

Creșterea livrărilor se va datora unei combinații de creștere a producției și de extindere a capacității celor trei conducte de tranzit care alcătuiesc Coridorul sudic de gaze naturale, a spus el.

Beglyarbekov a precizat că o creștere suplimentară a livrărilor de gaze azere către Europa până la 20 de miliarde de metri cubi pe an va depinde în mare măsură de nevoile regiunii și de disponibilitatea părții europene de a investi în noi infrastructuri.

„De exemplu, intenționăm să furnizăm încă 5 miliarde de metri cubi prin intermediul inelului de solidaritate către țările din Balcani”, a spus el. Potrivit acestuia, volume similare pot fi furnizate suplimentar prin intermediul coridorului sudic de gaze naturale către Italia, Grecia și vecinii acestora.

„Acesta este un lucru pe care îl putem produce și furniza. Nu pot spune că totul se va întâmpla în același timp sau că totul se va întâmpla în același an – totul depinde de momentul în care infrastructura va fi gata și când va fi gata și upstream-ul nostru”, a spus el.

Oficialul a subliniat că „anumite proiecte” nu depind de SOCAR, ci de clienții europeni.

„Suntem interesați de creșterea livrărilor, dar este extrem de important să avem infrastructură”, a spus el, adăugând că Europa va rămâne principala piață a Azerbaidjanului pentru mulți ani de acum încolo.

Azerbaidjanul a început să exporte gaze către Europa la 31 decembrie 2020. Conform acordului dintre Azerbaidjan și UE, livrările de gaze azere ar trebui să ajungă la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027. Până la sfârșitul anului 2023, livrările de gaze azere către Europa au ajuns la 11,8 mld. mc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1072 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Ce dreaq sa facem noi cu gazele azere, ca oricum industria noastra e sublima dar lipseste cu desavarsire. Cat despre consumul casnic, cat timp exista fasolea, nici la bascheti nu ne doare. Numa’ patura sa tina!

  2. Înălbirea gazului din Rusia prin Azerbaidjan. La un preț umflat desigur.
    Mai mult Lukoil are 20% din cel mai mare câmp de gaze azere, Shah Deniz.
    PS Duamna Ursula, SOCAR cu care faceți gheșefturi, este de stat. N-ar trebui să luați măsuri ca_cu alții?

  3. Iaca bataia de joc a lui Dzeu la adresa nemtilor : ani de zile s-au opus BRUA pt a avea doar ei gaz ieftin din Rusia . Acu’le-ar fi fost bun BRUA.
    Imi aduc aminte o conversatie ( nu mai stiu pe unde am citit-o ) la 30 aug 1944 . Privind trupele sovietice intrate in capitala :
    – Astia i-au batut pe nemti ?
    – Nu , pe nemti i-a batut Dzeu

  4. pot sa le trimita prin Rusia si dupa aia prin conducta catre turcia. ca basescu nu a vrut soith stream

  5. Ăștia din guvern, ori sunt tâmpiți grav, ori s-au tâmpit grav la cap de nu mai țin minte ce vorbesc! Parcă luna trecută spuneau că nu mai au loc în depozite și că donează țărilor din jur: republica moldova și ukrainei! Au făcut depozite/silozuri pentru cerealele din ukraina și depozite pentru gaze…doar in vis!

  6. Si pe unde ajung gazele…Prin Rusia ar fi o varianta dar evident nu. Prin Armenia… da e dusmani istorici deci nu. Prin Iran si Turcia? Neh ca e Iran. A mai ramas Georgia. Partea care nu e la rusi dar care poate fi ocupata in cateva zile de rusi timp in care prim ministrul poate manca doua trei cravate lejer. Si uite asa am devenit independenti de rusi!!

  7. Dac-ar ști duamna Ursula….Citat tălmăcit: În octombrie 2023, SOCAR a semnat un acord cuprinzător cu Lukoil pentru a prelucra cantități mari de petrol brut rusesc la rafinăria Star ce o are în Turcia…gata

  8. Dar Lukoil are, pe lângă benzinării, o rafinărie în România din 1998, Teleajen. De unde aduc petrol spre rafinare?
    Eu nu zic să nu aducă din Rusia. Vreau numai să arăt că se fac că nu văd, că sancțiunile împotriva Rusiei sînt praf în ochi ca să ne sărăcească scumpind energia, combustibilii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.