Ministerul Sănătății precizează luni, într-un comunicat de presă, că nu ia în calcul majorarea contribuțiilor la sănătate în acest an sau în anii următori. Precizarea a fost făcută la scurt timp după ce secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a apreciat luni că ar putea creşte până la 14 la sută contribuţia pentru asigurările de sănătate, o discuţie în acest sens având loc cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, care au considerat că o astfel de măsură este „esenţială şi justificată”.
„Ministerul Sănătății nu a discutat cu Fondul Monetar Internațional și nici cu alte organisme internaționale o eventuală creștere a contribuțiilor la Sănătate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul României. Știu că acum 4 ani, în anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorări, dar rămase la stadiul de discuții. Subliniez faptul că nu vor fi majorate contribuțiile la Sănătate’, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit comunicatului.
De cealaltă parte, secretarul de stat a precizat că la nivelul Ministerului Sănătăţii există discuţii privind posibilitatea majorării contribuţiei pentru asigurările de sănătate, fără ca până acum să existe o decizie în acest sens.
„A fost o discuţie privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuţii globale. Nu avem o discuţie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuţie în perspectivă şi merită făcută, după părerea mea”, a spus secretarul de stat, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de Mediafax.
Dorel Săndesc a adăugat că discuţia din Guvern privind reducerea CAS a venit şi pe fondul unei „frici de noi taxe”.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.