Surpriză: Kovesi s-a plâns la CEDO

Laura Codruța Kovesi a atacat la CEDO decizia prin care a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA.

Plângerea a fost depusă în luna decembrie.

Argumentele folosite de Kovesi

„Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională. Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși, nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de „intervenientă” pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea.

Decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea Deciziei Curții Constituționale. Astfel, am reclamat și faptul că nu există în dreptul intern un temei de drept prin care să poată fi exercitată o cale de atac împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 358 din 30 mai 2018.

În procedura în care Curtea Constituțională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil, sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern „un recurs efectiv”, un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac”, se arată într-un răspuns al Laurei Codruța Kovesi, transmis de biroul de presă al Parchetului General.

Preşedintele Klaus Iohannis a emis în luna iulie 2018, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, așa cum l-a obligat CCR.

Prima reacție a lui Toader la plângerea lui Kovesi

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, marţi, referindu-se la plângerea depusă de Kovesi la CEDO, că CCR nu judecă oameni, ci „excepţii, obiecţii sau conflicte juridice de natură constituţională”.

„Deciziile CCR sunt definitive. Curtea nu judecă oameni, judecă excepţii, obiecţii sau conflicte juridice de natură constituţională. (…) Deciziile CCR nu pot fi supuse controlului CEDO”, a susținut Toader.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

24 de Comentarii

 1. A ramas fara bani? Are nevoie de publicitate?
  Vede ca nu mai ombilico
  del mondo? Nasol!

  • Huuuuo bandit-o, Editat sefa la DNA! Tradatorul de neam si tara te-a luat de pe terenul de baschet cand ai ratat cosul si te-a facut mare procuror ca sa-l imbogatesti pe el si pe nepotii lui(fii lui SYDA) pentru 1000 de ani! Cat tupeu poti sa ai sa-i crezi pe toti romanii care muncesc din greu pentru o bucata de paine prostii prostilor! Vezi procurorii pe care i-ai dirijat si au distrus destine cu dosare cotrafacute si cu presiuni asupra judecatorilor gen:PORTOCALA, PAPICI, EVA, ONEA, UNCHESELU, MAN, BUCURICA, LIVIA STANCIU, TARCEA ETC! La haules cu tine!

 2. Tudorel Toader sa isi vanda Touareg-ul primit moca de la SRI,casele,cabinetul de notar,pensia speciala,sa aiba banii pregatiti!Mai devreme sau mai tarziu,milioanele de euro pe care le va plati statul roman d-nei Kovesi,trebuiesc recuperate de la Tudorel Toader!Atat astepta CEDO! Stati sa vedeti cand vor bloca conturile Romaniei din strainatate…

 3. Si un autodidact in legislatie poate sa-si dea seama ca la Curtea Constitutionala sa judecat un conflict de interese intre presidentie si guvern. Ce legatura este intre aceasta speta si kodruta? Daca asta este pregatirea juridica a fostului procuror general si sefului DNA, nu ne mai miram de haosul pe care l-a lasat in urma ei.

 4. D-na K s-a plans ca nu a fost lasata sa faca planul la „decapari”, sa iasa in fata cu „nume grele”. Ce rusine pe justitia noaztra!!!

 5. Nicolae Iorga: Măgarul crede fără îndoială despre cal că e un animal cu urechile schiloade, iar despre catâr că e un măgar degenerat.

 6. lulusa digeră greu zborul terminat în groapa cu kkt, dar nu mai iese de-acolo. Idioata a invocat motive valabile pentru curtea veche, nu pentru CEDO…

 7. coconita asta trebuie arsa a.i. sa stea in banca ei. asta-i ghionoaia. e timpu’ sa scapam de leprele de genul acesteia, livia stanciu, cipi man, portocala, basinescu ..toti, etc.

 8. Sà evitàm confuzia ; D(oamna)Kovesi se adreseazà Europei; Romania este o entitate geograficà de care ea a ràspuns dupà ce i-a fost încredintatà de un guvernator pus!

  D(oamna) K (nici o asociere cu Domnul K din Kafka!)vorbeste de la egal la mai egal cu instantele supranationale; ràmâne de neuitat conferinta ei planetarà de la ONU! Dezastrul social, cultural si juridic
  produs de unii zbiri de la DNA sunt simple ràutàti la adresa imaculatei luptàtoare împotriva coruptiei planetare! Decoratiile primite ràsplàtesc efortul Zdrentelor de la Ploiesti , Brasov , Oradea , Iasi , Constanta în aceastà confruntare unde ti se pun càtuse dacà strànuti ! Strànutatul este o actiune
  interzisà! Si cum toatà lumea strànutà…(si dacà ar fi DOAR pamflet…!)

 9. Dacă asculți un torținar chestionat de cum a putut, conștient că face rău și acționează ilegal, să distrugă oameni, cariere, destine, familii vei afla că a facut-o ca să servească Cauza. Sau cum a putut să intre în intimitatea unor oameni ca apoi la intreogatorii să-i chinuie sufletește și să-i șantajeze vei afla că grăbit dovedirea vinovăției. . Toți aceia ca doamna Kövesi, ca dl. Lazăr și ca toți procurorii a căror nemernicii ies la iveală, tot mai multe și mai revoltătoare pe zi ce trece, nu au avut și nu au simțul normalului nu au sentimentul că oamenii sunt oameni că femeile sunt mame. Trebuie să existe o voluptate, o stare de sevraj de putere, o nevoie de a chinui psihic, o bucurie în a vedea oameni disperați că au ajuns să-și negocieze și să-și cerșească dreptatea și libertatea, ca să îți exerciți în asemenea mod strâmb meseria de procuror. Și fiindcă cei pe care i-au nenorocit spun din suflet Tatăl nostru și nu i-au dat în judecată pentru mizeriile îndurate, vârful icebergului, intangibila dnă. Kövesi se adresează Curții Europene a Drepturilor Omului! Probabil la întâmpinare a anexat copii color a decretelor decorațiilor primite de la cei care au venit după 1990 să ne evanghelizeze, să umanizeze munca în fabrici și uzine, să refacă satele nimicite de Ceaușecu, etc.. “Ce lume pe dos” (G. Coșbuc)

 10. Poate să facă plângeri și la Asociația Pescarilor și Vânătorilor. Este dreptul oricărui om, cu toate că forma de viață în discuție nu prea a lăsat impresia că ar fi om!

 11. Ce palma i-a dat Kovesi proyecyorului ei Johanis. Caci, Kovesi sustine, probabil fara sa-si dea seama, ca LEGILE JUSTITIEI trebuie modificate. Pai, tocmai asta CONTESTA SUSTINATORII EI! Ei, or e laie, or e balaie?!?

 12. Eu ii doresc mult succes doamnei Kovesi. Abia dupa destituirea sa am putut vedea clar cat de mare este flagelul coruptiei in Romania, dupa ce toti marii corupti au ridicat capul si au inceput sa se agite pe tema amnistiei si gratierii. In conditii normale, anchetele nerabufnind in public decat din dorinta celor anchetati, n-am fi putut afla cat de multi corupti contine clasa politica romaneasca, cu deosebire PSD, cea mai mare grupare infractionala politica si care a avut acces la cei mai multi bani de-a lungul a c-ca 30 de ani de dominatie politica, dar si mai inainte, pe vremea cand se numea PCR, pentru ca cei trei trandafiri care simbolizeaza marea coruptie actuala au rasarit din marele trunchi al PCR.

  • N-ai priceput nimic din
   articol si-atunci divaghezi.
   Nu-i nicio rusine daca inte-
   lectul, vorba vine, nu inte-
   lege esenta unei scrieri. Mai citeste o data, avem rabdare cu cei cu putina
   stiinta de carte.

  • Curtea de Conturi a făcut un raport despre perioada 2010-2011 (unde cap de clan era tătelul tău Băsescu) în care face precizări privind cheltuirea ILEGALĂ sau la limita legii în cei doi ani ai guvernării Boc a NUMAI 100 de MILIARDE de euro!!! DNA i-a acoperit prin NUP e infractorii Blaga, Videanu, Boagiu, Boc, Băsescu, deci marea corupție este chiar în DNA! Kovesi, acest rebut humanoid cu curul căt sediul DNA și cu creierul cât nuca, cu o pregătire juridică pe placul matrozului găgăuz Băsescu și al procuroarei fiică de general de Securitate Macovei, este o infractoare torționară care i-ar face să pălească de invidie pe marii criminali Hoover și Beria (vezi google!).

  • Eu m-as concentra putin asupra PSD. Existenta in PSD a unui numar urias de corupti si infractori demonstreaza potrivit definitiei ca PSD este o organizatie infractionala, deci este de competenta DIICOT, pentru ca DIICOT se ocupa de crima organizata. DNA se ocupa de indivizii corupti din structurile statului, insa cand acesti indivizi corupti se organizeaza si colaboreaza intre ei in scopul jefuirii banului public, avem deja in fata o organizatie criminala de tip mafie. Fenomenul este chiar mai grav decat cel instrumentat de DNA care nu are instrumentele necesare pentru lupta impotriva crimei organizate.

  • @Smarandache
   Mda, iata un punct de vedere care merita luat in consideratie, marturisesc ca mi-a scapat aspectul asta! Cand infractorii din zona coruptiei actioneaza organizat si nu de capul lor, inseamna ca avem un fenomen de crima organizata si asta e foarte, foarte grav, e subiect de siguranta nationala si desigul asa cum spuneati dv. este de resortul DIICOT. Dar atentie,va completez rationamentul, aici e vorba de siguranta nationala si nu e de joaca!

  • @Smarandache
   Mda, iata un punct de vedere care merita luat in consideratie, marturisesc ca mi-a scapat aspectul asta! Cand infractorii din zona coruptiei actioneaza organizat si nu de capul lor, inseamna ca avem un fenomen de crima organizata si asta e foarte, foarte grav, e subiect de siguranta nationala si desigur asa cum spuneati dv. este de resortul DIICOT. Dar atentie,va completez rationamentul, aici e vorba de siguranta nationala si nu e de joaca!

 13. Sa-și caute dreptatea pana la capăt. E legal? Ok. Nu i moral, Ok. Când CEDO va statua ce va statua, auguri! Și dacă spune ca tzi, tzar plus unu va conta.. ICCJ va da verdictul ca i laie ca i bălaie..

 14. Lulu a avut ocazia sa se apere si a facut-o in cadrul audierilor de la CSM, chiar si asa, functia ei este la dispozitia MJ. Pana la urma MJ ar putea sa numeasca si sa destituie cati procurori sefi vrea, doar pentru ca poate si daca ar da dovada de nesimtire maxima ar putea sa se justifice cu argumente de genul „motive de oportunitate” cum o face unu’

 15. Ca e incompetenta si a fost demisa? ha ha ha ha ha ha
  N-am auzit ca procedura de demisie sa fi fost un proces penal sau civil sau de orice fel. Kovesi demonstreaza inca o data apartenenta la mafia nenorocita care incearca cu toate mijloacele pe care le are la indemina sa subordoneze puterea decizionala in Romania. Kovesi a fost si ramine un nimic slefuit cu mare sirg de mafie ca sa prinda culoarea nemerniciei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.