Ultima strigare: Ce-ți mai mărește PSD-ul!

PSD a depus, luni, amendamente la proiectul de modificare a OUG 114, zisă și ordonanța lăcomiei. Printre propunerile partidului se numără majorarea din 2020, a indemnizației sociale pentru pensionari cu 10%, ajungând astfel la 775 de lei. Totodată, PSD solicită majorarea indemnizației de merit cu 7,2%, ajungând la 6690 lei.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanța de urgență Guvernului nr, 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, se menține la 640 lei și începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% și este de 704 lei. (2) Începând cu 1 ianuarie 2020, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari se majorează cu 10% și este de 775 lei”, prevede amendamentul adus pentru articolul 32 al OUG.

PSD precizează că indemnizația socială trebuie majorată anual, pentru a nu fi afectată puterea de cumpărare a pensionarilor.

„De indemnizația socială beneficiază circa 950.000 de pensionari cu vechime incompletă de muncă. Nivelul indemnizației sociale trebuie majorat anual pentru a nu fi afectată puterea de cumpărare a pensionarilor, cu atât mai mult cu cât nivelul indemnizației sociale este sub coșul minim de consum. Majorarea este necesară și pentru a se asigura un raport corespunzător cu nivelul salariului minim, care se majorează anual. Sumele necesare pentru finanțare se pot asigura prin îmbunătățirea colectării contribuțiilor de asigurări sociale. ”, motivează PSD.

Un alt amendament vizează eliminarea punctelor 1-11 din articolul 1 al OUG 114, astfel încât programele de investiții pentru stațiunile balneare, grădinițe și Fondul de dezvoltare și investiții să fie menținute: „ Menținerea programelor de investiții pentru stațiuni balneare și gradinițe, precum și a Fondului de dezvoltare și investiții, programe decisive pentru dezvoltarea stațiunilor balneare și a localităților și accesul copiilor la educație și sport”, subliniază PSD.

Totodată, partidul condus de Marcel Ciolacu solicită majorarea, din ianuarie 2020, a indemnizației de merit cu 7,2%, ajungând astfel la 6690 lei.

„Majorarea indemnizației de merit este necesară pentru corelarea evoluției salariului minim și pentru a menține caracterul stimulator al acesteia”, transmite PSD.

Totodată, PSD propune menținerea posibilității ca o persoană să decidă dacă va contribui la sistemul de pensii administrat privat.

„ Este necesar să se mențină posibilitatea ca o persoană să decidă dacă va contribui la sistemul de pensii administrat privat pentru că, în caz contrar, acestea au beneficii mai reduse din majorărilor pensiilor publice. Exemplu ptr anul 2020. Diferenta dintre o persoană care contribuie doar la sistemul public si căruia de la 1 septembrie 2020 îi crește punctajul ptr anul 2020 cu 40% ptr toată contribuția la pensii iar pentru o persoană care contribuie și la sistemul public și la sistemul privat, 85% din punctaj i se majorează cu 45% și 15% cu rata de performanță a fondului, de regulă 3%. Deci cel care cotizează în ambele sisteme pierde la pensia viitoare”, prevede modificarea propusă de PSD pentru OUG 114.

Amendamente PSD la legea bugetului: 5% din PIB pentru Educație și dublarea alocațiilor pentru copii

PSD a depus amendamente la proiectul de lege privind bugetul anului 2020 pentru care Guvernul își va angaja, luni, răspunderea. Social-democrații vor alocarea a 5% din PIB pentru Educație și 1% din PIB pentru cercetare și, totodată, includerea dublării alocațiilor pentru copii.

„Alocă guvernul PNL ce mai mică alocare pentru educație din ultimii mulți ani, și anume 2,9% din PIB, în condițiile în care au comasat ministerul Educației cu ministerul Cercetării. Unde sunt cei 6% din PIB promiși, susținuți atunci când erau în opoziție?”, a declarat, luni, deputatul PSD Daniel Suciu într-o conferință de presă la Parlament.

Amendamentul PSD privind Educația la proiectul Guvernului PNL pentru bugetul de stat prevede:

„(1) În temeiul art. 8 din Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale 5% din Produsul Intern Brut. Suplimentar, unităţile şi instituţiile de învăţământ pot obţine şi utiliza autonom venituri proprii.

(2) Pentru activitatea de cercetare ştiinţifică se alocă de la bugetul de stat 1% din Produsul Intern Brut.

(3) În perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2020 se suspendă toate derogările operate prin alte acte normative de la art. 8, art. 27 alin. (6), art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare”.

Social-democrații motivează acest amendament făcând referire la creșterea economică înregistrată de România la nivelul UE.

„România a înregistrat în ultimii ani o creștere economică ridicată, fiind din acest punct de vedere pe unul din primele locuri din Uniunea Europeana. Însă, bugetul educației a rămas, în fiecare an, sub 3% din PIB. Deși avem o Lege în vigoare care prevede alocarea unui buget de minim 6% din PIB – ea nu este respectată. Guvernul a semnat la Alba Iulia un acord cu sindicatele din învățământ unde promite 6% din PIB. Susținem respectarea prevederilor legilor aprobate de Parlamentul României, iar eventuale prorogări de la termenele de implementare a legii nu ar mai trebui să existe, dacă există respect pentru lege, pentru cetățeni, pentru educație și pentru viitorul României”, potrivit proiectului de buget.

De asemenea, PSD propune introducerea prevederii legale ca alocațiile copiilor să fie dublate, măsură ce a fost deja adoptată, decizional, în Camera Deputaților.

Amendamentul parlamentarilor PSD prevede:
„Începand cu data de 1 ianuarie 2020 alocatia de stat pentru copii se stabileste in cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani, sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) 300 de lei pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art.1, alin.(3) din Ordonanta de Urgenta a guvernului nr. 9 pe 2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru modificarea art.58, alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;

c) 600 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap”.

PMP ce vrea?

Liderul PMP Eugen Tomac, a declarat, luni, la RFI, că PMP a depus amendamente pe Legea bugetului, în mare parte vizând proiecte de infrastructură, cum ar fi autostrăzile Târgu Mureș-Iași și Ploiești-Brașov.

„Au depus foarte multe amendamente colegii mei, a existat o echipă de negociere, care s-a întâlnit și cu premierul Orban, dar pentru noi, prioritățile au fost legate de infrastructură (…). Colegii mei au depus amendamente pentru a se aloca resurse, astfel încât proiectul autostrăzii Unirii Tg. Mureș-Iași să fie inclus în proiectul de buget, au propus amendamente pentru ca autostrada Ploiești-Brașov să nu mai fie trecută doar la capitolul de bune intenții și obiective asumate, dar nefinanțate”, a declarat liderul PMP, Eugen Tomac, luni, pentru RFI.

Eugen Tomac a adăugat că în mod normal, ar prefera calea dezbaterii în Parlament, pentru Legea bugetului, însă în cazul de față, majoritatea parlamentară nu este foarte puternică.

„Este un demers destul de riscant, având în vedere că discutăm despre legea bugetului, iar bugetul țării totdeauna a fost dezbătut în Parlament. Mai mult decât atât, cred că este esențial să-i lăsăm Parlamentului dreptul de a dezbate. Însă avem aici o situație inedită și anume s-a creat o majoritate de conjunctură, care a dat jos fostul Guvern și premierul Ludovic Orban a luat această decizie de a-și asuma bugetul, tocmai pentru că nu există o coeziune foarte puternică în rândul partidelor care susțin actualul Cabinet. De principiu, sunt de părere că bugetul trebuie dezbătut în Parlament și asumat prin vot. În situația de față, încerc să-l înțeleg pe premier, care aplică această formulă care este permisă de Constituție, de a-și asuma răspunderea pe buget”, a explicat Tomac.

Guvernul va analiza, în ședința de luni, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și modificările la OUG 114.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Sa se dea publicitatii lista persoanelor care primesc „ïndemnizatia de merit”si vedeti cati toaca banii publici de pomana..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.