Practici nelegale și abuzive ale unor procurori din DNA

Un alt martor al acuzării detonează DNA

O nouă declarație bombă dezvăluie practicile nelegale și abuzive ale unor procurori din DNA. Marți, 19 iunie 2018, la Curtea de Apel Oradea, în procesul polițistului sătmărean Adrian Bota, condamnat în toamna anului 2017 de Tribunalul Satu Mare la 4 ani și jumătate cu închisoare, pentru luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, un martor propus de DNA a întors armele.

Acesta a dezvăluit cum a fost șantajat și instigat de procurorul de caz, Cristian Ardelean, de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, să formuleze denunțuri și declarații mincinoase și să ticluiască probe incriminatorii. Pentru a-și întări depoziția, martorul Nicolae Csorz a predat instanței și avocatului inculpatului un memoriu de 19 pagini și un CD cuprinzând nouă ore de convorbiri telefonice și corespondențe purtate pe e-mail cu procurorul Ardelean, precum și cu un interlop și un afacerist care au fost angrenați, de asemenea de reprezentantul DNA în prefabricarea de denunțuri și probe. Martorul Csorz devoalează inclusiv că probele prefabricate erau întărite cu teste poligraf aranjate de procurorul de caz cu psihologi de la Oradea sau de la Cluj.

Potrivit martorului, procurorul Ardelean s-a lăudat cu influența pe care o are asupra unor complete de judecată de la Curtea de Apel Oradea, unde a afirmat că va aranja aplicarea unor pedepse mari pentru inculpați și recuperarea de către denunțători a banilor confiscați de prima instanță în favoarea statului.

Un fapt cert este că procurorul de la DNA Oradea și-a bazat acuzațiile din acest dosar pe denunțători și martori care erau condamnați, interlopi sau afaceriști dubioși, cărora le-a promis, în schimb, tot felul de foloase care exced legii și competenței sale, ca reducerea pedepsei în altă cauză, recuperarea sumei de bani confiscate în favoarea statului, revizuirea unui proces penal, ridicarea unui sechestru. Dezvăluirile de la Oradea denotă că practicile nelegale și abuzive ale procurorilor de la DNA Ploiești, în frunte cu celebrul Mircea Negulescu zis Portocală, nu au fost singulare în instituția anticorupție fanion din România. De altfel, de peste un an, în presă au mai apărut dezvăluiri privind fabricarea de dosare penale de către fostul procuror șef al DNA Oradea, Ciprian Man, și de către procurorul Cristian Ardelean, omul său de încredere.

Șantajat de procuror să facă denunț mincinos

Nicolae Csorz a fost un mic întreprinzător, deținând un atelier de reparații auto în Satu Mare. În 2010 a fost trimis în judecată de DNA Oradea pentru un pretins trafic de influență, care nu se baza pe nicio probă directă și pentru care a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare în 2011 la doi ani închisoare cu suspendare condiționată, cu un termen de încercare de 4 ani, pedeapsă care a fost menținută și de Curtea de Apel Oradea și de Înalta Curte de Casație și Justiție. În cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra casei deținute de inculpat și soția sa până la concurența sumei de 39500 euro, pretinsul obiect material al infracțiunii de trafic de influență. Csorz a invocat tot timpul că a fost victima unui denunț mincinos și al răzbunării procurorului care a emis rechizitoriul, Marius Iancu de la DNA Oradea, după ce a respins și a dezvăluit oferta unui avocat amic cu acesta de a-i oferi suma de 20.000 de euro pentru a-i rezolva scoaterea de sub urmărire penală.

Citiți materialul integral în ziarul Cotidianul varianta digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Valer Marian 274 Articole
Author

5 Comentarii

  1. CU MINCIUNA PRIN TARI STRAINE:

    Kovesi „modifică” Codurile în presa străină

    „Rezultatele pe care le-am acumulat ne-au transformat într-un model în regiune. DNA a fost prezentat drept un exemplu de bune practici de către Uniunea Europeană. (…) Aceste modificări (ale codurilor penale, n.r.) vor îngreuna nu doar ancheta cazurilor de corupție, ci și a infracțiunilor în general”

    • Jungla DNA este dincolo de orice inchipuire!Fiti buni si intelegeti,nici macar unu la mie din cazuri nu sunt dezavaluite publicului,de frica consecintelor.Seful acestui procuror Ardelean este Mandarina,coleg de paradeala cu Portocala, amandoi elitisti de-ai Chivutei.Pentru Mandarina a interventi personal Kiva cu o scrisoare adresata CSM prin care disculpa Manadarina de orice acuzatie.De ce fac ei toate astea? Din lacomie, din dispret fata de Lege si,mai ales,pentru ca au sentimentul impunitatii.Vorba unui fost coleg de-al mr. Dragomir:’Dupa noi nu mai vine nimeni!’, deci talmacit pe romaneste:’ Binomul uber alles, pe noi nu ne poate controla NIMENI,decat Binomul!’De aceea se impun modificari serioase la CPP si draconice masuri de ‘check and balances’,ca sa-l citez pe binecunoscutul traducator de Limba jermana,Gabriel Liichenau.

  2. CSM ce are de spus? ÎCCJ se face foc şi pară când vreun politician comentează deciziile judecătorilor, dar când aceştia condamnă oameni la ani grei de închisoare în baza unor probe măsluite tace mâlc.

    • pai ce sa zica si anomalia aia megalitica de magistrati procuratori care fac parte din secta magistratilor independenti la ordin? din sase, trei au dosare la DNA. evident ca or sa zica: ‘ sa traiti, bine , Kivutza ! ‘

  3. Bătaie de joc cu asemenea procurori.
    Trebuie sa răspundă din toate punctele de vedere și nu în ultimul rând, RUȘINE să le fie acestor zdrențe ce au distrus oameni, familii, cariere și destine,dar mai continuă în același mod.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.