Un climat al fricii mai întunecat decât după 9/11

”După 9/11, am decis că nu ne mai putem întoarce la viața de dinainte. Am considerat că atentatele de la World Trade Center au fost un moment de răscruce al istoriei, un semnal de trezire într-o lume periculoasă, prin care până atunci nu am făcut decât să umblăm ca somnambulii. Poater că Primul Amendament al Constituției, Al Ptrulea Amendament, Al Cincilea Amendament arată bine pe hârtie, însă au dispărut în umbră odată ce a apărut imperativul de a învinge terorismul. În prim-plan au apărut atunci cei în uniforme albastre de la Siguranța Transporturilor, ”ascultătorii” de la NSA, angajații de la Interne. Deținuții au început să fie torturați; Dick Cheney a încercat să trimită armata să aresteze șase yemeniti cu cetățenie americană în statul New York. Brusc, întreaga lume a devenit câmpul nostru de luptă. Uniunea pentru Libertăți Civile ar fi putut protesta, însă Adevărații Americani înteleseseră că acest razboi era unul împotriva răului și că trebuie să folosim cele mai dure arme pe care le aveam la dispoziție”, scrie Matt Purple pentru American Conservative.

Acum am început o altă bătălie, de data aceasta împotriva imperialismului microbian. A apărut un climat al fricii, poate și mai întunecat decât cel care s-a instalat după 9/11. Atunci, ne temeam că teroriștii ar putea complota chiar după gardul nostru; acum amenințarea este pur și simplu invizibilă, iar fiecare dintre prietenii noștri sunt potențiali transmițători de covid. Asta a dat frâu liber unei culturi a delațiunii, cu paznici autoproclamați care îi pârăsc pe concetățeni pentru comportamente depravate precum o plimbare prin parc.

Asemenea bârfe și turnătorii au fost folosite, potrivit relatărilor presei, nu doar pentru a reclama nerespectarea distanțării sociale, ci și pentru anumite răzbunari și reglări de conturi. Acuzații nu riscă să ajungă sub ghilotină, dar precedentul creat este de rău augur. Societatea civilă nu poate funcționa fără o bază de încredere și de reținere. Societatea civilă nu poate funcționa câtă vreme o femeie poate chema trupele SWAT acasă la vecinul care tușește, pentru că a părăsit-o în liceu, prin 1973.

După 9/11, totul a fost subordonat unei valori singulare – securitatea națională; acum valoarea supremă este sănătatea publică. Drepturile noastre constituționale dispar sub mantia sa. Săptămâna trecută, guvernatorul din Kentucky a spus că tuturor celor care vor merge la slujba de Înviere li se vor fotografia plăcuțele de înmatriculare și vor fi amendanti.Libertatea de mișcare se reduce. Statele vor să-i țină pe ceilalți afară. Guvernatoarea din Rhode Island a spus recent că toți cu numere de înmatriculare de New York vor fi trași pe dreapta și băgați în carantină. A revenit apoi, însă doar pentru a include toate statele din SUA.

Nu vreau ca prin cele de mai sus să iau în derâdere regulile actuale. Marile adunări publice au facilitat răspândirea virusului printre credincioși. Și cum New Yorkul este epicentrul epidemiei, toata lumea ar vrea ca newyorkezii să stea deoparte o vreme.

Însă ar trebui să ținem cont de două lucruri care ne amintesc de 11 septembrie. Primul este că autoritatea guvernului este făcută să sporească, nu să se reducă. Economistul Robert Higgs considera că statul obține puteri mai mari în timp de criză, dupa care le cedează. Însă, cel puțin după 9/11, guvernul federal nu a  cedat nimic. Mai mult, autorizarea folosirii forței militare a devenit autorizarea pentru a extinde și mai mult imperiul. NSA a dat naștere unui aparat uriaș de supraveghere. Frica a dus la acțiune, acțiunea a creat un precedent care a generat și mai multe acțiuni. Acum, în 2020, suntem siguri că aceste măsuri restrictive vor fi doar temporare…

Al doilea lucru ce trebuie luat în calcul este că răspunsurile noastre la crize sunt organice. Asta înseamnă că multe din lucrurile pe care le facem când suntem sub o amenințare sunt lucruri pe care le-am fi făcut oricum. Turnătoria este adânc înrădăcinata în unii dintre noi, așa cum au demonstrat-o multe regimuri autoritare. Rod Liddle spunea că ”există o anumită parte a populației care își dorește ca ceilalți cetățeni să fie aspru pedepsiți și, dacă e posibil, să fie închiși”. Suntem atrași de acele concepte civice precum ”securitate națională” și ”sănătate publică” – adică, dacă este să ne conformăm, preferăm ca motivul să fie simplu și limpede. Și, firește, fiecare vrea să fie în siguranță. Regimurile autoritare nu sunt impuse artificial; ele se coagulează în vremuri ca astea.

Într-o republică contează și ce se vede, și ce nu se vede. Nu a dispărut nimic din ceea ce s-a impus după 9/11: controalele din aeroporturi, dronele care lovesc fără sa le vedem. Acesta este și pericolul unei lumi post-coronavirus. Restaurantele se vor redeschide în cele din urmă, distanțarea socială se va încheia. Turnătorii se vor întoarce la hărțuirea fumătorilor sau la ce mai făceau ei înainte. Însă s-ar putea să pierdem ceva pentru totdeauna în acel spațiu invizibil. S-ar putea să fie mai multă putere pentru președinte, sau o rețea de monitorizare a sănătății, sau o campanie împotriva unor vicii mai nesănătoase sau mai puțin populare. Sau s-ar putea să fim mai atomizati decât am fost vreodată, suspicioși fără să ne dăm seama față de necurățenia celorlalți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

9 Comentarii

 1. Omenire de acum inainte trebuie sa supravietuim cu virusul…fara sa murim. Ar trebui aplicate tehnici militare…Virusul considerat o entitate extraterestra care intra in oameni. Armata trebuie sa izoleze localitatile…si unde nu apare virus 3 saptamani sa fie declarate ZONE ELIBERATE…si tot asa cu fiecare localitate. IZOLAREA facuta in afara localitatilor pentru a permite oamenilor sa mearga la munca campului.Toti care intra si ies testati…la inceput zilnic apoi saptamanal…lunar…etc. In orase..izolare pe strazi..cartiere..etc..EXACT CUM AR FACE ARMATA CU UN INAMIC. Cu harti cu trupe cu alimente..etc…

 2. Se spune, „Somnul ratiunii naste monstri”, dar poate ca si excesul, viata traita artificial in fata monitorului, modeland scenarii si strategii globaliste utopice, asa cum se incheie acest eseu recent: Razboiul global antiterorist devine unul anti-pandemii.
  „One could also envisage a future in which America learns a different lesson. A communal spirit, ironically born through social distancing, causes people to turn outward, to neighbors both foreign and domestic. The election of November 2020 becomes a repudiation of “America first” politics. The nation pivots, as it did after World War II, from isolationism to international cooperation. Buoyed by steady investments and an influx of the brightest minds, the health-care workforce surges. Gen C kids write school essays about growing up to be epidemiologists. Public health becomes the centerpiece of foreign policy. The U.S. leads a new global partnership focused on solving challenges like pandemics and climate change.
  In 2030, SARS-CoV-3 emerges from nowhere, and is brought to heel within a month.”
  https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/03/how-will-coronavirus-end/608719/

 3. mai sinteti multi dusi cu pluta?!!! fugi ba la sparanghel ca te cauta salvarea sa te duca la nr. 9

 4. @Trezirea, esti cumva in delirum tremmens sau pur si simplu un dement psihopat ! Problema pentru @omenire nu esti insa tu ci puterea si numarul mare al acelora ca tine care dupa 11.09.01. au instaurat teroarea in lumea intreaga iar razboiul „solutia salvatoare” pentru mentinerea monoplului puterii imperialiste asupra lumii. In urma acestei „strategii de pace” au fost distruse state nationale, tari si popoare, civilizatii antice si provocate suferinte umane inimaginabile popoarelor lumii. In acest context Romania a devenit un stat esuat care in ultimii 16 ani se afla in stare de agonie, stat in care asupra poporului roman planeaza teroarea catuselor, Protocoalelor, denunturilor comandate la/de DNA, a militienilor de judiciar, procurorilor si judecatorilor „scoliti la „biotere”,etc. Mai lipseste doar „izolarea” cetatenilor romani, „bantustanizarea” lor si „Declararea de Zone Eliberate” de catre Armata, asa dupa se propune. Recunosc ca Hitler, Stalin, Idi Amin si Pol Pot, pe langa tine, au fost mici bestii ale umanitatii…?! Multumim pentru articol, domnule Calin Marchievici !

 5. Poate nu ati inteles…Zonele unde nu mai este virus pot lucra libere fara frica ca in timpurile normale. Conditia ca nimeni sa nu intre sau sa iasa fara sa fie testat.Delir ne delir toata lumea va face asta ca sa traiasca si sa munceasca JOS JOHANIS…SA PLEGE LA GERMANI..NOI SUNTEM ROMANI.

 6. Creatorii virusului au știut bine ce fac. Totul merge conform planului.

 7. Teroristii islamo-cominternisti decapiteaza ostatici civili occidentali in fata camerelor de filmat intr-un ceremonial ideologic macabru si Best iile securiste de pe forum condamna arestarea teroristilor si cazarea lor la Guantanamo unde cei necooperativi sunt supusi presiunilor psihice si fizice incomparabile torturilor cumplite din Gulagurile bolsevice. Aceeasi indivizi infami au sarit in apararea TORTZIONARULUI stalinist Augustin Lazar, omul care l-a salvat de puscarie pe Clampaul presedinte de dezonoare al GEG, iar prostacii securisti de „stanga”, care si ei l-au aparat pe Lazar, fac acum pe marii antiyoha-nisti!!! Cine invoca democratia americana, toti dusmanii Americii din cauza democratiei capitaliste…

 8. Baltile imunde ale patriei si in special aia a Brailei rasuna de oracait de Batracian umflat sa plesneasca antisemitismul,
  anticapitalismul, antitzigani, dar prosovietic/cinez!!! Aceasta faptura hidos de raioasa, relicva a unui trecut de crime contra umanitatii s-a agatat de scara evolutiva cerand „drepturi”, dreptul suprem de a face schimb de oracaieli cu brotacimea care-i impartaseste tendintele As Asine. Terorismul modern e o cucerire marxist-leninista cu bazele la 1848 si in fiecare deceniu ce a urmat pana azi. Anarhistii lui Bakunin, arma lui Marx, s-au „despartit” de poza in anii 1870, primul continuand atentatele in numele disparitiei statului, Tatucul continuand cu narodnicismul atentatelor pt un alt stat, fara „oligarhie”! Asa s-a „despartit” Ilici Genocid de Pedro Fratricid! Au asasinat in intreaga Lume personalitati ale vremii in stil legionar. Dupa plecarea lor DINCOLO anarhistii si narodnicii au fost preluati de Lenin si Stalin care au creat cu narodnicii partidul socialist-revolutionar cu o aripa terorista asasinand zeci de mii de guvernatori gubernii,
  principi, sefi OHRANA(instaland-usi agentii!) si din Jandarmerie, politicieni, premieri, capitalisti nebolsevici, membrii ai Consiliului Coroanei. Au continuat dupa primul si al doilea macel bolsevic mondial clonandu-i pe Carlos, Yasser Arafat
  si Barack bin Laden, au pus bombe in Franta, RFG, Austria, USA, au „torpilat” simbolurile capitalismului la 11.09.2001 si
  Tica lo siitul batracian acuza SUA pt razboiul contra terorismului bolsevic camuflat in terorism islamic!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.