Un concert original la Sala Radio

Orchestrele şi Corurile Radio evoluează miercuri, 3 martie, ora 19.00, într-un concert mai puţin obişnuit, sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galaţi. Soliştii serii vor fi patru violonişti ce aparţin unor familii cunoscute de muzicieni: Cristina Anghelescu şi fiica sa Ioana Cristina Goicea, Ilarion Ionescu-Galaţi şi fiul său Florin Ionescu-Galaţi. În program: Simfonia în sol Major, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op 3 nr. 9 L’Estro armonico, Concertul în la minor pentru două viori şi orchestră op 3 nr. 8 L’Estro armonico şi Concertul în si minor pentru patru viori şi orchestră op 3 nr. 10 L’Estro armonico de Antonio Vivaldi şi Concertul în mi Major pentru vioară şi orchestră BWV 1042 şi Ciaccona – transcripţie pentru orchestră de coarde de Bach.

Cristina Anghelescu este solistă-concertistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio şi are o carieră impresionantă, susţinând concerte şi recitaluri pe toate scenele din România şi în cele mai importante centre muzicale şi săli de concerte din lume, precum Das Schauspielhaus (Berlin), Tchaikovsky Hall (Moscova), Teatro Monumental şi Auditorium (Madrid), Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Budapesta, Londra, în colaborare cu maeştri cunoscuţi precum Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel şi cu toţi dirijorii români.

Dintr-un amplu repertoriu ce cuprinde cele mai importante opusuri din literatura violonistică, Cristina Anghelescu a înregistrat numeroase CD-uri cu concerte de Ceaikovski, Mozart, Mendelssohn-Bartholdy, Anotimpurile de Vivaldi şi cele două concerte de George Loyd cu renumita Philharmonia Orchestra din Londra.

O primă audiţie avându-l la pupitru pe Horia Andreescu

Orchestrele şi Corurile Radio vă invită vineri, 5 martie, ora 19.00, la un concert în care veţi putea asculta o lucrare beethoveniană consacrată, dar şi o piesă în primă audiţie a compozitorului Dan Dediu.

Orchestra Naţională Radio, dirijată de Horia Andreescu, va interpreta în prima parte “Hecatomba” de Dan Dediu, reprezentant al noii generaţii de creatori din componistica românească. Compozitorul o descrie astfel: „Lucrarea este inspirată de o povestire a scriitorului argentinian Julio Cortázar. Intitulată «Menadele», povestirea preia imaginea mitologică a slujitoarelor lui Dionysos pentru a nara transformarea unui eveniment social într-un carnagiu odios.

Pe scurt, este vorba de smintirea treptată a publicului unui concert simfonic, care, entuziasmat peste măsură de frumuseţea muzicii, ajunge în final să devoreze obiectul admiraţiei lor, anume dirijorul şi orchestra. Muzica pe care am scris-o este accesibilă, aducând în prim-plan o lume sonoră idealizată, pan-tonală, cu un clar iz cinematografic de extracţie hollywoodiană, dar care începe să se «fisureze» treptat, intrând spre final într-o logică a monstruosului, animalicului şi masacrului”.

În partea a doua veţi putea audia Simfonia a IX-a în re minor, op 125 de Beethoven, în care soliştii invitaţi sunt Birgit Beer (soprană), Liliana Mattei (alto), Stefan Heibach (tenor), Frank Blees (bas). Participă Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia.
Născută la Lübeck, Birgit Beer a avut şansa de a se forma ca artistă în mediul vienez. Tânăra soprană a debutat cu succes în rolul Papagenei (din opera “Flautul fermecat”) la Teatrul din Augsburg, în perioada studenţiei.

A urmat o ascensiune internaţională rapidă bazată pe abordarea partiturilor de profil din repertoriul liric, pe cunoscute scene din Italia (Verona, Milano), Germania (Berlin, Hamburg, Leipzig, München, Dresda), Danemarca (Copenhaga) Belgia, Praga etc. A fost solistă a Operei din Bonn şi a Operei din Essen. Cariera internaţională a Lilianei Mattei începe în 1997, când este invitată să cânte pe scenele mari ale teatrelor de operă din lume, precum Staatsoper din Viena, Bayerische Oper din München, Opera Bastille din Paris, Monte Carlo, Luxemburg, Bruxelles, Amsterdam, Madrid, Bordeaux, Nancy, Bologna, Mexico City, Houston, New York etc.  

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.