Un conflict de 80 de ani

De 80 de ani încoace, Israelul și grupurile armate palestiniene luptă violent în teritoriile ocupate din Cisiordania și, în special, în Fâșia Gaza, guvernată de mișcarea radicală „Hamas” și ramura sa militară: Izz ad-Din al -Qassam. Dar aceasta este prima dată când confruntarea se transformă într-un război deschis între ambele părți.
Diferența de putere militară sugerează că palestinienii vor suporta greul, ca de obicei.
De ce a hotărât Hamas să atace Israelul?
Justificările sunt cunoscute, Hamas spune că viața oamenilor din Gaza este mizerabilă și fără speranță. În Cisiordania guvernată de președintele palestinian Mahfud Abbas, situația este foarte diferită, s-ar putea spune chiar „confortabil”.
Hamas nu este lipsit de aliați. Mișcarea „Hizbollah”, finanțată și înarmată de Iran, este furnizorul de rachete și diverse tipuri de arme folosite de filiala militară a Hamas, la care trebuie adăugate și armele pe care palestinienii le dobândesc prin rețelele de traficanți.
De când Israelului i s-a dat guvernul de extremă dreapta, condus de Benjamin Netanyahu, cu participarea partidelor radicale care, în propriile lor programe, nu ascund că și-ar dori ca populația palestiniană să dispară de pe pământ sau să fie redusă până nu mai mult un pericol, Conflictul s-a întărit. Ministrul israelian, Ben Gvir, este unul dintre cei care formulează cel mai mult ideea de a distruge Gaza până la temelie.
Europa și Statele Unite sunt ferm de partea Israelului. Ei consideră Hamas o mișcare teroristă și, desigur, nu condamnă acțiunile pe care le întreprinde Netanyahu pentru că le descriu drept „autoapărare”.
Dar lucrurile nu sunt atât de simple. Toată lumea din Occident știe că Hamas este o mișcare radicală; în timp ce în țările arabe există o interpretare foarte diferită, având în vedere că luptă în mod legitim împotriva unui inamic care comite acte la fel de nedemne precum violul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, unul dintre locurile sacre ale islamului.
Israelul a susținut că sistemul său de apărare împotriva rachetelor lansate din Gaza, așa-numitul „Dom de Fier”, este impenetrabil. Palestinienii au reușit să sară acea ecluză lansând peste 5.000 de rachete care au saturat apărarea israeliană.
Pe de altă parte, aceste atacuri masive ale ramului militar al Hamas au demonstrat eșecul serviciilor secrete ale Israelului, care au colaboratori chiar în Gaza. Mossad-ul, pe cât de puternic este, a fost surprins pentru că nu anticipase o reacție de atâta importanță.
Cu toate acestea, existau date care arătau că Hamas pregătea o acțiune mai importantă. Liderul acestei mișcări, Ismaël Haniyeh, s-a întâlnit recent la Teheran și Beirut cu oficiali din Republica Islamică și Hezbollah. Ambele călătorii au ridicat multe întrebări în presa occidentală. Președintele turc Erdogan s-a întâlnit și cu Haniyeh de mai multe ori pentru a-și exprima sprijinul. În iulie, Erdogan s-a întâlnit cu radicalul palestinian cu președintele Abbas, cu scopul de a-i reconcilia.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

20 de Comentarii

 1. E ca si cum ai compara lupta intre un elefant si un soricel, iar elefantul se plange mereu ca este atacat de soricel care-i face pagube imense. Israelul are obiceiul sa isi puna fustele in cap si sa racneasca isteric, ca niste unii pe care-i stim, ca le-au atacat aia tancurile cu bolovani. Um macel sionist de 80 dea ani contra arabilor, se spune corect.

 2. Izraelul este condus de un guvern radical extremist ,Palestina condusă tot de radicali extremiști !Fiecare parte beligerantă exclude dreptul la existență a celeilalte ! Cine are dreptate si cine trebuie să cîștige ,și de ce ?

 3. Razboiul dureaza … de vreo 3200 de ani !
  Acelasi RAZBOI al adoratorilor zeului razboinic Yahve … contra locuitorilor cei stravechi ai taramurilor semitice/precum cananenii, fenicienii, amoriții, arameii, moabiții, nabateii, amoniții, akkadienii, asirienii, babilonienii, sabeii, hiksoșii, filistinienii.

 4. @doru popescu
  1.palestinienii sint filistinii,
  asa spun si azi iranienii:
  filistin,filistin!
  („perși” a dat „farsi”….)

  2.sa nu mai pomenim de amaleciți
  ca le sta chipsu-n gat!

 5. Lasati ca nu sunt destui migranti, inca mai trebuie sa apara si pe pamant nu numai pe mare.

 6. Razboiul dureaza … de vreo 3200 de ani !
  Acelasi RAZBOI al adoratorilor zeului razboinic Yahve … contra locuitorilor cei stravechi ai taramurilor semitice/precum cananenii, fenicienii, amoriții, arameii, moabiții, nabateii, amoniții, akkadienii, asirienii, babilonienii, sabeii, hiksoșii, filistinienii.

  Conform Deuteronomului 6/sec VII BC …
  10. Domnul Dumnezeul tău te va face să intri în ţara pe care a jurat părinţilor tăi, lui Avraam, lui Isaac şi lui Iacov, că ţi-o va da. Vei stăpâni cetăţi mari şi bune pe care nu tu le-ai* zidit,
  11. case pline de tot felul de bunuri pe care nu tu le-ai umplut, puţuri de apă săpate pe care nu tu le-ai săpat, vii şi măslini pe care nu tu i-ai sădit. Când vei mânca şi te vei* sătura,
  si Conform Deuteronomului 7…
  1. Când Domnul Dumnezeul tău te* va aduce în ţara în care vei intra şi o vei lua în stăpânire şi va izgoni dinaintea ta multe neamuri: pe hetiţi**, pe ghirgasiţi, pe amoriţi, pe canaaniţi, pe fereziţi, pe heviţi şi pe iebusiţi, şapte neamuri mai mari† la număr şi mai puternice decât tine,
  2. când Domnul Dumnezeul tău ţi le va da în mâini* şi le vei bate, să** le nimiceşti cu desăvârşire, să nu închei legământ† cu ele şi să n-ai milă de ele.
  5. Dimpotrivă, iată cum să vă purtaţi cu ele: să le surpaţi altarele*, să le sfărâmaţi stâlpii idoleşti, să le tăiaţi pomii închinaţi dumnezeilor lor şi să ardeţi în foc chipurile lor cioplite.
  22. Şi Domnul* Dumnezeul tău va izgoni încetul cu încetul aceste neamuri dinaintea ta: nu le vei putea nimici îndată, ca să nu se înmulţească fiarele câmpului împotriva ta.
  23. Dar Domnul Dumnezeul tău le va da în mâna ta şi le va pune cu totul pe fugă, până vor fi nimicite.
  24. Pe împăraţii* lor îi va da în mâinile tale şi le vei şterge numele de sub** ceruri; niciunul† din aceste popoare nu va putea să stea împotriva ta, până le vei nimici.

 7. In Israel circula odata o zicere : „razboiul cu palestinienii nu mai poate dura mult,tine deja de 3000 de ani”
  E vorba de un pamant care a fost luat cu forta de urmasii lui Avraam,taica Avraam se afla în Mesopotamia când Dumnezeu i-a zis, „Toată ţara aceasta Canaan o voi da seminţei tale”(VT)
  Avraam care era analfabet cu ochii doar dupa pricopseala,s-a asezat in Haran(harranu,un orasel in estul Turciei azi) unde a si murit,nu a mai apucat la Canaan:))

  PS In Haran ghesefturile erau mai lucrative,era un oras la intersectia unor drumuri de caaravane:))

 8. doru popescu ,aveți perfectă dreptate ! Yahve zeitatea supremă a evreilor este o entitate înzestrata cu trăsaturi de caracter așa cum și-au dorit creatorii Torah si teologiei iudaice . Creatura imaginară Yahve este însetată de sînge ,răzbunatoare ,intolerantă ,misogină,xenofobă ,rasistă ,etc urăște tot ceea ce nu face parte din ,,poporul ales” ! Mohamed ,creatorul noii religii ,Islamul ,a avut la îndemînă două surse de inspirație ,iudaismul lui Yahve și creștinismul lui Jesus Christos .A ales Iudaismul ! Acum ,ambele tabere iudei și musulmani au aceeasi ideologie ,filozofie religioasa ,principii ,etc:intoleranța ,răzbunare (legea Talionului),etc.Cum dracu să-i mai impaci pe ăștia ? Evreiii au avut și oameni deștepți dea lungul timpului ,oameni care au încercat să se despartă de primitivismul ideologiei religioase .As aminti doar cîțiva luminați : Baruch Spinoza , Henrich Heine , Moise Mendelsohn reprezentantul iluminismului evreiesc ( bunicul lui Felix Mendelsohn Bartholdi ) ,Albert Einstein ,etc,etc Dezastrul politicii Israelului se datorează la ora actuală acelei grupări anacronice de circari ulttaortodoxi !Acesti indivizi cu perciuni și pălarii îmbrăcați cu fracuri și incinși cu frînghii unii,alții îmbrăcați în plină vară la 40°de grade afară ,cu căciuli ciudate cilindrice ,imense ,din blană ,facînd spectacole dansante de o rară caraghioșenie ,acești indivizi au o influența majoră în viata politica .Ei fac parte din senat ,inflențînd orice hotărîre sau măsură pt stat.Sînt cei mai intoleranti ,ultranaționaliști ,extremiști ,se conduc după absurditățile imaginarului zeu malefic Yahve ! Pe partea cealaltă ,verișorii arabi musulmani se ghidează după zeul lor Allah copia fidelă a lui Yahve .Cum să mai rezolvi un conflict dintre oamenii ăștia ?

 9. Peste 2000 de victime intr-un cutremur in Afghanistan ! Vorbeste cineva si despre acesti oameni, sau nu merita atentie ? …

 10. Poate … printr-un viitor sincretism religios dintre Yahve si Allah ?
  Semitii (TOTI) sunt MAESTRI in efectuarea de sincretisme religioase de tip MITOLOGICE.
  PUTIN PROBABIL !

  Sau sa ne intoarcem la MITOLOGIA lui EL cel URANIC (cel semitic al lui Melchisedec/pre Abrahamic) si la principalul sau PREOT (Iisus cel al IUBIRII) ? Si sa se RENUNTE la religiile cele FANATICE si INTOLERANTE post 2200 BC .
  MITOLOGIA lui EL celo URANIC … CREATORUL atat al CERURILOR (Universul Extragalactic, galaxii, stele si sisteme planetare) cat si (in particular) a PAMANTULUI … cf. Geniului cel semitic/Einstein !

 11. De ce ierarhia catolică se prezintă ca evreime cu kippa albă? Vaticanul este un frontispiciu pentru Cultul al lui Aton. Iezuitul șef este denumit „Generalul”, termen folosit de Akhenaton pentru el însuși. Calota, purtată și de rabinii evrei, a fost purtată si de preoții soarelui din Egipt. Evreii poartă (yamakas sau kipas) în parte, pentru că creștinii iși scot pălăria când intră într-o biserica. Clericii romano-catolici poartă echivalentul yamakas, pe care îi numesc zuchetos. Biserica Catolică nu este creștină, ci este mai degrabă un front gentil pentru o religie iudaică/babiloniană. Zidul plângerii pe care îl vizitează mulți oameni nu este zidul vestic al vechiului templu evreiesc, ci zidul vestic al fortului roman Antonia. Isus a spus clar că templul va fi distruscomplet încât „nu va fi lăsat aici o piatră peste alta, care să nu fie dărâmată”. Matei 24:1,2; Marcu 13:1,2; Luca 19:43,44; 21:5,6. Evreii ne lasa să creadem că Isus a greșit. Dar, profeția lui Isus s-a împlinit perfect. Templul a fost complet distrus până la ultima piatră, rămășițele care au rămas în picioare sunt rămășițele Fortului Antonia, nu ale templului. Domul Stâncii nu este locul unde Mohamad s-a înălțat la cer ci este un altar islamic păgân construit deasupra pretoriului roman, unde Pilat l-a condamnat pe Isus și era în interiorul Fortului Antonia. O alta chestiune interesanta: Găsim o condamnare a circumciziei masculine în Evanghelia după Toma, un apocrif. Potrivit acesteia, ucenicii lui Iisus l-au întrebat „dacă circumcizia este de folos sau nu?”. Isus a răspuns: „Dacă tăierea împrejur ar fi de folos, atunci Tatăl ne-ar fi creat tăiați împrejur din pântecele mamelor noastre”
  Cum pot fi manipulați hormonii prin circumcizie și consumul de carne? Ce îi face pe oameni fanatici, lacomi, prădători, plictisiți, proști și nebuni? Cauta Jean-Paul Turcaud.

 12. Poate … printr-un viitor sincretism religios dintre Yahve si Allah ?
  Semitii (TOTI) sunt MAESTRI in efectuarea de sincretisme religioase de tip MITOLOGICE.
  PUTIN PROBABIL !

  Sau, este timpul sa ne intoarcem la stravechea MITOLOGIA lui EL cel URANIC (cel semitic al lui Melchisedec/pre Abrahamic) si la principalul sau PREOT (Iisus cel al IUBIRII) ? Si sa se RENUNTE la religiile cele FANATICE si INTOLERANTE post 2200 BC .
  MITOLOGIA lui EL celo URANIC … CREATORUL atat al CERURILOR (Universul Extragalactic, galaxii, stele si sisteme planetare) cat si (in particular) a PAMANTULUI … cf. Geniului cel semitic/Einstein !

 13. Geniului cel semitic/Einstein caruia i se darama teoriile pas cu pas in timp ce vorbim. Relativitatea sau Bing Bang-ul sunt basme fondate pe speculatii suprarealiste si matematici mistice incropite pentru o obscura adevarul. Efectiv, ne spun ca 0 + 0 =1.

 14. Ramâne valabil în acuratetea previziuniipe deplin testamentul lui Hitler redactat dupa dictare cu 50 minute înainte de a se sinucide. Si în Maine Kampf, trebuia sa se tina cont de propozitia de a deloca Evreii din Europa în Madadascar. Per modo beneficia si pentru ei si pentru Ocidentali, cei care la sfârsitul razboiului: de Gaulle, Churchill, Eisenhauer i-au dus în Palestina peste o tara occupata si distrusa asemeni cum va fi zilele urmatoare si Ghaza si Libanul si Cisjordanie, unde va fi macel programat cu acceptul puterilor occidentale, mai bine zis genocidul Palestinienilor. i-am cunoscut pe Jidanii cu foarte mare putere în Europa si stiu de ce erau în stare si chiar împotriva mea. Madadascar este totusi o solutie. ce au stârnit prin crime perpetuate un popor de 9 milioane de Israelieni împotriva marii arabe de peste 230 milioane de arabi, finalitatea va fi distrugerea si a unora si a altora si a … Europenilor.

 15. Se poate face o paralela intre situatia din Ucraina si cea din Israel, cu direfenta ca rusii sunt indreptatiti in ceea ce fac, pentru ca Ucraina a fost fondata de rusi din teritoriile rusesti, poloneze, maghiare, slovace si romanesti.
  Israelul a fost impus de imperiul britanic/sua, prin raptul teritorial si invadarea Palestinei in 1948.
  Dar in „lumea libera si democrata” invazia Palestinei e „democrata”, iar eliberarea teritoriilor rusesti de sub ocupatia ucraineana e „terorista”…
  Macar in Ucraina a fost un referendum (la fel ca in toata Ucraina in 1991 la declararea independentei) in urma aplicarii legilor neonaziste ale Kievului, dar in Palestina a fost o invazie brutala cu „ciocolata”… bombele americanilor nu omoara oameni, sunt umplute cu ciocolata…
  Niciun razboi nu poate fi justificat in sec.XXI cand metodele de sclavie au fost rafinate (sclavie economica), dar paralela asta se poate face ca sa se vada dubla-masura a „lumii democrate”
  Slava !

 16. Israel detine una dintre cele mai puternice si performante, inteligente, armate din lume. Israel poate sterge de pe suprafata pamantului intregul „terorism” antrenat de cia (by the way! haha!). hai sa incercam adevarul…shall we? este o actiune, o operatiune care, pe emotie publica, va extinde teritoriul Isreaelului. dupa cum vedeti, nici macar sua nu se ofera sa „ajute” Israelul, pentru ca NU au cu ce si nu nevoie haha! nu uitati ca Israel ARE BOMBA ATOMICA, imediat dupa sua si rusia (edward teller savant evreu care a lucrat la prima bomba atomica si apoi, bomba cu hidrogen. ca de altfel cam toti savantii evrei din sua) este a treia tara cu satelit militar lansat in 1965, da? asa ca, va sfatuiesc sa spuneti ADEVARUL MAH BAIETI, pentru ca poate fi cea mai buna minciuna, atat timp cat gashtele prefera sa-si bage capu’n keke decat sa il constientizeze…daahhh…nu stiti cu cine va puneti mah baietzi…cu Israel? wow. totul este „decat” joc, iar voi il inghititi intreg, pe nemestecate.

 17. Care dintre teoriile lui Einstein se ‘darama’ oare ?
  GR si SR sunt validate de noile date de observatie … de ex. in cazul obiectelor care prezinta campuri gravitationale foarte puternice (prin observarea BH-urilor/gaurilor negre stelare, galactice, supergalactice, care exista PRETUTINDENI in Univers) si prin detectarea undelor gravitationale/incepand din 2017.
  Deflectia razelor de lumina datorita masei mari a Soarelui a fost verificata in 1918, si ESTE PREZENTA in cazul TUTUROR obiectelor de mase mari (stele, galaxii, roiuri de galaxii) din TOT Universul.
  Avansul periheliului planetei Mercur a fost explicat din 1915 si fiind verificat si in cazul EXOPLANETELOR.
  Principiul echivalentei masei gravitationale cu cea inertiala a fost testat din 1971.
  Principiul echivalentei masa-energie a fost testat prin energia termonucleara a bombelor atomice din 1945.

  Modelul Cosmologic al Universului Extragalactic/modelul FLRW de tip Big-Bang in expansiune (cf. ecuatiilor de camp ale lui Einstein, care leaga curbura spatiului-timp de distributia materiei in Univers, scrise sub forma lor Einstein- de Sitter/1932) este VALID si astazi (dependent si imbunatatit in timp functie de acumularea datele de observatie astronomice ale constantei de expansiune a Universului Extragalactic/H0 a lui Hubble). Valoarea lui H0 determinata de modelul E-dS in 1932 (determinata doar din 45 de galaxii) fiind de 500 km/s/Mpc (corespunzator varstei Universului de 1 miliard de ani), cea actuala (imbunatatita prin determinarea din cateva sute de milioane de galaxii) fiind de 71 km/s/Mpc (corespunzator varstei Universului de 13.8 miliarde de ani).

  Astfel incat … TOATE modelele si teoriile Geniului cel semitic/A. Einstein (1879-1955) … SUNT astazi VALABILE si VIABILE/prin TESTAREA lor OBSERVATIONALA.

 18. jidanii sint cei mai inteligenti si mai perfizi oameni pe lume …sint putini si asta le-a dezvoltat viclenia si inteligenta…driveul lor este cel mai puternic in lume…dupa 1917 cind englezii au ocupat palestina au inceput lupta lor in a acapara cit mai mult posibil teren …prin crima si violenta mai ales…terorism …l-au dezvoltat pina perfectie…norocul lor ecu prostia si naivitatea opiniei publice …conduc america prin agenti finantati electoral care se bat intre ei chipurile ca e democratie insa in final israelul cistiga oricum …se n um este ca israelul pariaza pe toti caii ..miza putere de influenta…israelul a ucis cu premeditare cu complicitatea cia americani cu scopul de a manipula …cazuri cunoscute uss liberty si 911…agentii israelului din conducerea americii ofera ajutor militar un or asasini care au ucis americani ….de ce e posibil…multiculturalismul creeaza haos si diviziune …divide et impera…jidanii manipuleaza datorita prostiei si lacomiei…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.