Un corifeu al Şcolii Ardelene omagiat la Săcărâmb

La Săcărâmb, în judeţul Hunedoara, se va desfăşura pe 14 august a patra ediţie a Simpozionului „Protopopul Vasile Coloşi de la Săcărâmb, un corifeu al Şcolii Ardelene”.

Temja de anul acesta va fi Spiritualitate şi Cultură greco-catolică transilvăneană, în secolele XVIII-XX.

Simpozionul este organizat de Parohia Greco-Catolică Adormirea Maicii Domnului-Fericiţii Episcopi Martiri Greco-Catolici Români din Săcărâmb.

„La Săcărâmb, și-a trăit „apostolatul” întru Credință, Știință și Cultură Națională românească, eruditul cărturar iluminist pr. VASILE COLOȘI (1779- 1814), Protopop greco-catolic și Inspector al Școlilor Poporale Unite din Munții Apuseni. În alonja activității misionar-pastorale, acest corifeu, „ca o lumină și podoabă cu învățătura”, a ilustrat preocupări asidue în domeniul lexicologiei, fiind principalul autor al cunoscutului „Lexicon de la Buda” (1825). De asemenea, a editat un „Catehism istoricesc” (1814), pentru educația copiilor. În plus, a strâns documente istorice, cu intenția de a elabora o lucrare monografică. Grație scrierilor sale, „sieși, nemurire și-a agonisit”, încadrându-se în ilustra galerie a „Școlii Ardelene”, alături de Samuil Micu, Petru Maior, Ioan Budai-Deleanu”, se arată în comunicatul transmis de organizatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. Cu toate exagerările sale Școala Ardeleană a fost cea care a întreținut vie flacăra spiritului neaoș românesc în Transilvania până la Marea Unire din 1918….

  2. …a transformat o idee intr-o revolutie care,treapta cu treapta,cu caderi si suisuri,cu prigoniri si jertfe, s-a implinit la 1 Decembrie 1918…

  3. @ „Dragos”, 8 august 2021 la 9:39; @ „dan”, 8 august 2021 la 12:00
    1) Școala Ardeleană N-A AVUT NICI UN FEL DE „exagerări”, bă! Părerile voastre de mitici pravoslavnici nu ne interesează pe noi ardelenii, vedeți-vă de ortodoksiya voastră nevolnikă că mai aveți mult de muncit la ea (că, în buna voastră tradiție, n-ați prea muncit pînă acum, a fost nevoie de Stalin să vă fackă în 1953 primu’ sfînt națioanal dîn seria dă soap-opera, șî dă Secu’ ca să vă inventeze în 1990 un Arsenik ce tinde cu ajutoru’ ei să-i ia locu’ lu’ Iisus Perimatu’, șî dă atunci încoa’ să vă continue programu’ națioanal dă construit blocuri Komfort Tri cu cel dă ridicat moschei oltenești în Transilvania…)!
    2) „a întreținut vie flacăra spiritului neaoș romînesc în Transilvania”? Țăranii ardeleni au fost păstrătorii tradițiilor, bă, n-au avut nevoie de „flăcări”, nici viollette, nici trikolore-fanariote! „pînă la Marea Unire din 1918”? N-a fost nici o „Mare Unire” la 1918, a fost o păcăleală, servită de un Maniu antamat, țăranilor transilvăneni …

  4. @ „Dragos”, 8 august 2021 la 9:39; @ „dan”, 8 august 2021 la 12:00
    (continuare) …de aceea țăranii transilvăneni s-au adunat, peste 100 000, în 1928 la „Alba-Iulia” și au cerut desprinderea! Numai TRĂDAREA slugii miticilor Iuliu Maniu a blocat revenirea la normalul de dinainte de 1919.
    3) Ce „revolutie”, bă? Ce „caderi si suisuri”, ce „prigoniri si jertfe”? Biserica Greco-Catolică ardeleană a creeat o credință creștină reală, o solidaritate, un țel, o limbă literară, o intelectualitate și o clasă de mijloc, și a menținut și dezvoltat o clasă țărănească veritabilă, toate fără egal! De la „1 Decembrie 1918” al vostru toate astea au fost SUB ASEDIU FANARIOT ORTODOKS permanent (vezi ceremonia de circ a încornorării ortodokse a urecheatului Ferdi’, în 1922, la „Alba-Iulia”), încununat de succes în 1948 cu ajutorul stăpînului vostru Stalin (că georgianul v-a văzut instant că sunteți genetic bolșevici! fără analize RT-PCR sau secvențieri), prin DESFIINȚARE ADMINISTRATIVĂ și terorizarea timp de zeci de ani a 3/4 din populația românească a Transilvaniei! …tot așa să vă „ajute” Dumnezău!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.